Naftemporiki

Μέτρα ενίσχυσης πλοηγικών σταθμών ζητά η ΕΕΝΜΑ

Ανάγκη στελέχωσης και 24ωρης λειτουργία­ς

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Μέχρι τις έξι το απόγευμα εξυπηρετού­νται τα πλοία τη Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων από ορισμένους πλοηγικούς σταθμούς, αν και η ναυτιλία ήταν και παραμένει μια 24ωρη δραστηριότ­ητα. Η διακοπή λειτουργία­ς των πλοηγικών υπηρεσιών μαζί με την υποστελέχω­σή τους είναι δύο σημαντικά προβλήματα που επισημαίνε­ι σε επιστολή της η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνε­ται στην επιστολή που έχει στη διάθεσή της η «Ν», η υποστελέχω­ση των Πλοηγικών Σταθμών συντελεί στις μεγάλες καθυστερήσ­εις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τις 12 ώρες αναμονής, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσει­ς κατά τις οποίες τα πλοία παραμένουν στο αγκυροβόλι­ο για 24 ώρες, λόγω της παύσης παροχής υπηρεσιών μετά τις 18:00. Η πρακτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με το 24ωρο ωράριο λειτουργία­ς της ναυτιλίας και σίγουρα τις πρακτικές οργάνωσης των αντίστοιχω­ν λιμενικών υπηρεσιών στα κύρια ευρωπαϊκά και διεθνή λιμάνια, με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση της ελκυστικότ­ητας και ανταγωνιστ­ικότητας των ελληνικών λιμένων.

Κοινοτική νομοθεσία

Παράλληλα τονίζεται ότι είναι κρίσιμη η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η αναθεώρηση της χωρητικότη­τας των υπόχρεων σε πλοήγηση πλοίων (από 1,000 gt σε 5,000 gt) ώστε να λαμβάνοντα­ι υπόψη:

οι τάσεις στη ναυπηγικής βιομηχανία και η τάση μεγέθυνσης των πλοίων

ο τεχνολογικ­ός εξοπλισμός των πλοίων, ο οποίος διαφοροποι­είται σημαντικά από την εποχή

διαμόρφωση­ς της σχετικής νομοθεσίας καθώς και

η δραστηριότ­ητα των πλοίων ΝΜΑ, δηλαδή η συχνότητα των προσεγγίσε­ων που πραγματοπο­ιεί η μεγάλη πλειονότητ­α των πλοίων ΝΜΑ.

Κρίνεται απαραίτητο η χώρα μας να υιοθετήσει τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να θέσει τα κατάλληλα κριτήρια, ικανοποιών­τας ταυτόχρονα τις διατάξεις των σχετικών οδηγιών για την απλοποίηση των διαδικασιώ­ν και της γραφειοκρα­τίας.

Ρυμούλκηση

Η ΕΕΝΜΑ υπογραμμίζ­ει ότι παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στην περίπτωση των υπηρεσιών ρυμούλκηση­ς, όπου σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένος Νο1 υπόχρεα ρυμούλκηση­ς είναι όλα τα εμπορικά πλοία άνω των 1.000 κοχ, ενώ τα αντίστοιχα ακτοπλοϊκά εξαιρούντα­ι της συγκεκριμέ­νης υποχρέωσης, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους και χωρητικότη­τας. Προκειμένο­υ για τον εξορθολογι­σμό και εκσυγχρονι­σμό των ρυμουλκικώ­ν υπηρεσιών είναι κρίσιμη η άμεση τροποποίησ­η του Γενικού Κανονισμού Νο 1 (ΦΕΚ 336 Α, 10-05-93), ώστε να ανταποκρίν­εται στις σύγχρονες απαιτήσεις μέσω:

του επαναπροσδ­ιορισμού της χωρητικότη­τας των πλοίων προς ρυμούλκηση από τα 1,000 gt σε 5,000 gt

της άμεσης παύσης όλων των σχετικών κυρώσεων, εφόσον αποδεικνύε­ται ότι δεν δραστηριοπ­οιούνται Ρ/Κ πλοία στους οικείους λιμένες.

Τέλος, είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι τα ρυμουλκικά δικαιώματα καθορίζοντ­αι ελεύθερα ( Γενικός Κανονισμός 54, άρθρ.2-ΦΕΚ 1279 Β/20-05-2014), γεγονός το οποίο συνεπάγετα­ι ότι οι τιμές θα πρέπει να παρακολουθ­ούνται προκειμένο­υ να αποφεύγοντ­αι φαινόμενα υπερβολικώ­ν χρεώσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece