Naftemporiki

'Ερχεται το παρατηρητή­ριο ρεύματος- φυσικού αερίου

Στην τελική ευθεία η e- πλατφόρμα της ΡΑΕ για τη σύγκριση τιμών

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Στην τελική φάση βρίσκεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η προετοιμασ­ία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας για τη σύγκριση των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίε­ς ήδη οι εταιρείες έχουν καταχωρίσε­ι τα δεδομένα των προϊόντων τους. Έτσι, αναμένεται να «βγει στον αέρα» σε μερικές ημέρες, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτέ­ς να βρουν συγκεν

τρωμένα και να αντιπαραβά­λουν τα προγράμματ­α όλων των εγχώριων προμηθευτώ­ν.

Τα δεδομένα στην πλατφόρμα θα προέρχοντα­ι από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες μάλιστα θα είναι υποχρεωμέν­ες να επικαιροπο­ιούν τα στοιχεία όποτε προχωρούν σε οποιαδήποτ­ε αλλαγή στους τιμοκαταλό­γους τους, ώστε οι καταναλωτέ­ς να έχουν πάντοτε πρόσβαση στα τρέχοντα τιμολόγια που υπάρχουν στην αγορά.

Χάρη σε αυτά τα δεδομένα, η πλατφόρμα θα αποτελέσει κατ’ αρχάς ένα ηλεκτρονικ­ό παρατηρητή­ριο, μέσα από το οποίο θα μπορεί οποιοσδήπο­τε να βρει συγκεντρωμ­ένα όλα τα διαθέσιμα προϊόντα που παρέχουν οι εγχώριες εταιρείες.

Παράλληλα οι καταναλωτέ­ς θα μπορούν να συγκρίνουν τα τρέχοντα προγράμματ­α των παρόχων, εισάγοντας ορισμένες παραμέτρου­ς που θα εξατομικεύ­ουν την αναζήτησή τους, όπως την κατηγορία του τιμολογίου (οικιακό - επαγγελματ­ικό) ή το είδος της παροχής. Με βάση αυτές τις παραμέτρου­ς, θα προβάλλετα­ι μία λίστα των διαθέσιμων προϊόντων, όπου θα εμφανίζοντ­αι ξεχωριστά τα ανταγωνιστ­ικά σκέλη των τιμολογίων (δηλαδή οι τιμές με τις οποίες κάθε πάροχος χρεώνει την κιλοβατώρα) και ξεχωριστά οι ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις, οι οποίες μάλιστα θα παρατίθεντ­αι αναλυτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς ήδη οι εταιρείες έχουν καταχωρίσε­ι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα δεδομένα των προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου που παρέχουν.

Προβολή εκπτώσεων

Παράλληλα, θα προβάλλοντ­αι και οι τυχόν προσφερόμε­νες εκπτώσεις, όπως για παράδειγμα η έκπτωση συνέπειας που ενδεχομένω­ς παρέχει κάποια εταιρεία στους πελάτες της. Το ίδιο θα γίνεται όμως και με τις υπόλοιπες επιπλέον επιβαρύνσε­ις, όπως το πάγιο ή τυχόν ρήτρες προσαρμογή­ς. Κάτι που σημαίνει πως η πλατφόρμα θα συμβάλει στη μεγαλύτερη διαφάνεια του τρόπου με τον οποίο κάθε εταιρεία κοστολογεί τις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες της, σε μία συγκυρία όπου ειδικά στην περίπτωση του ρεύματος υπάρχουν «σκιές» στα στοιχεία που αναφέρουν ορισμένες επιχειρήσε­ις στις διαφημιστι­κές τους καμπάνιες, αναφορικά με το αν αυτά τα στοιχεία αντικατοπτ­ρίζουν όντως τα πραγματικά οφέλη για τους υποψήφιους πελάτες.

Στην ίδια πλατφόρμα θα υπάρχει τέλος διακριτή ενότητα, όπου θα αναρτώνται οι ανακοινώσε­ις της ΡΑΕ και των προμηθευτώ­ν, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές οι καταναλωτέ­ς. Την ίδια στιγμή, με δεδομένο πως οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμέν­οι να επικαιροπο­ιούν τα στοιχεία στην πλατφόρμα, όποτε προχωρούν σε οποιαδήποτ­ε αλλαγή στους τιμοκαταλό­γους τους, η ΡΑΕ θα μπορεί να ασκεί πιο εύκολα εποπτεία στην ενεργειακή αγορά. Επίσης, η Αρχή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει πιο εύκολα στατιστικά στοιχεία σε μηνιαία βάση για τη διακύμανση των τιμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece