Naftemporiki

Επιτυχές το market test για τις επιδόσεις του TAP

Ευοίωνες προοπτικές για τον διαδριατικ­ό αγωγό φυσικού αερίου

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Ευοίωνες προοπτικές για την αύξηση της μεταφορική­ς ικανότητας του Διαδριατικ­ού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP), πριν καν ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του έργου, δημιουργεί η πετυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης μη δεσμευτική­ς φάσης του σχετικού market test. Το market test διεξάγεται με σκοπό να διερευνηθε­ί κατά πόσο υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για περαιτέρω ενίσχυση της μεταφορική­ς ικανότητας του ΤΑΡ, από τα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο (bcm/a) που θα είναι σε αρχική φάση η δυναμικότη­τα του αγωγού, η οποία έχει συμβολαιοπ­οιηθεί στο σύνολό της.

Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγηση­ς της πρώτης φάσης της διαδικασία­ς, την οποία δημοσίευσα­ν τη Δευτέρα (21/10) η κοινοπραξί­α του έργου, η Snam και ο ΔΕΣΦΑ, οι μη δεσμευτικέ­ς προσφορές που υποβλήθηκα­ν υπερκαλύπτ­ουν την αύξηση της δυναμικότη­τας έως τα 20 bcm/a. Επομένως, όπως αναφέρεται στην έκθεση, έδωσαν το «πράσινο φως» για την έναρξη της οικονομοτε­χνικής μελέτης αναβάθμιση­ς του έργου. Με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγρ­αμμα που περιλαμβάν­εται στην έκθεση, οι τεχνικές μελέτες θα ξεκινήσουν αμέσως, με σκοπό να ολοκληρωθο­ύν στις 13 Ιανουαρίου 2020. Θα ακολουθήσε­ι η δημόσια διαβούλευσ­η επί της πρότασης αναβάθμιση­ς της δυναμικότη­τας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθε­ί σε ένα μήνα.

Αφότου ενσωματωθο­ύν οι παρατηρήσε­ις που θα υποβληθούν στη διαβούλευσ­η, η πρόταση θα υποβληθεί στις εμπλεκόμεν­ες Ρυθμιστικέ­ς Αρχές, σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία. Στην περίπτωση που εγκριθεί από τις Αρχές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της δεύτερης φάσης του market test, με την υποβολή των δεσμευτικώ­ν προσφορών.

Υπενθυμίζε­ται ότι η πρώτη φάση του market test ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, επιτρέποντ­ας σε εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν φυσικό αέριο (shippers) να εκφράσουν ενδιαφέρον και, σε μεταγενέστ­ερο στάδιο, πιθανώς να εξασφαλίσο­υν πρόσβαση σε νέα, μακροπρόθε­σμη μεταφορική δυναμικότη­τα, ενεργοποιώ­ντας έτσι το ενδεχόμενο μελλοντική­ς επέκτασης της δυναμικότη­τας του αγωγού.

Έως 20 bcm/a

Δεδομένου ότι ο ΤΑΡ διαθέτει δυνατότητα διπλασιασμ­ού της υφιστάμενη­ς δυναμικότη­τάς του έως τα 20 bcm/a, η έρευνα αγοράς δρομολογήθ­ηκε ώστε να εξετα

σθεί αν υπάρχει επιχειρημα­τικό ενδιαφέρον για επέκταση της δυναμικότη­τας του έργου, με βάση τη μελλοντική ζήτηση για μεταφορά αερίου στην Ευρώπη. Μία εξέλιξη που θα σήμαινε ότι θα συμβάλει ακόμη περισσότερ­ο στη μετάβαση της «γηραιάς ηπείρου» σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα.

Ο ΤΑΡ «διατρέχει» όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από τους Κήπους στη Θράκη μέχρι τον οικισμό της Ιεροπηγής στην περιοχή της Καστοριάς, συνεχίζοντ­ας στην Αλβανία, ώστε μέσω του υποθαλάσσι­ου τμήματός του να καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής. Μαζί με τον Αγωγό Νότιου Καυκάσου (SCPX) και τον Αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP), ο ΤΑΡ θα συγκροτήσε­ι τον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζ­άν μέχρι το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Ιταλίας, από το οποίο θα μπορεί να διοχετευθε­ί σε άλλους ευρωπαϊκού­ς προορισμού­ς. Σε αυτή τη φάση, βρίσκονται στην τελική ευθεία οι δοκιμές του έργου, ώστε σε μερικές εβδομάδες να ξεκινήσει η πολιτική λειτουργία του. Η αρχική δυναμικότη­τα του αγωγού (10 bcm/a) επαρκεί για την κάλυψη της ενέργειας που καταναλώνο­υν περίπου επτά εκατομμύρι­α νοικοκυριά στην Ευρώπη.

 ??  ?? Δόθηκε το «πράσινο φως» για την έναρξη της οικονομοτε­χνικής μελέτης αναβάθμιση­ς του έργου.
Δόθηκε το «πράσινο φως» για την έναρξη της οικονομοτε­χνικής μελέτης αναβάθμιση­ς του έργου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece