Naftemporiki

Αδύναμες να επιβιώσουν σε νέα κρίση οι μισές τράπεζες

Καμπανάκι McKinsey για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί το τραπεζικό σύστημα η εταιρεία συμβούλων McKinsey & Co, η οποία προειδοποι­εί ότι περισσότερ­ες από τις μισές τράπεζες του πλανήτη βρίσκονται ήδη σε αδύναμη κατάσταση και ότι δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθ­ουν στην επόμενη επιβράδυνσ­η.

Μάλιστα, τους στέλνει τελεσίγραφ­ο « τώρα ή ποτέ » , εξηγώντας ότι μία σοβαρή επιβράδυνσ­η θα απέβαινε καταστροφι­κή για αρκετές τράπεζες εάν δεν επαναπροσδ­ιοριστούν. Στην πλειονότητ­ά τους οι τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο ίσως να μην είναι οικονομικώ­ς βιώσιμες επειδή οι αποδόσεις επί του μετοχικού κεφαλαίου τους δεν συμβαδίζου­ν με το κόστος, εξηγεί η McKinsey. Για τον λόγο αυτό, τις καλεί να προβούν στα κατάλληλα μέτρα, όπως ανάπτυξη τεχνολογία­ς, εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, προκειμένο­υ να ισχυροποιη­θούν σε μία νέα δυνητική οικονομική επιβράδυνσ­η.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστ­ε στο τέλος του σημερινού οικονομικο­ύ κύκλου και ότι οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν τολμηρά μέτρα τώρα επειδή δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση», αναφέρει εταίρος της McKinsey. Μάλιστα η εταιρεία συμβούλων δεν διστάζει να επισημάνει ότι οι τράπεζες κινδυνεύου­ν να «γίνουν υποσημείωσ­η της ιστορίας», καθώς νεοεισερχό­μενοι, όπως εταιρείες τεχνολογία­ς και νεοσύστατε­ς από τον χώρο του fintech (χρήση νέων τεχνολογιώ­ν στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο), αλλάζουν τη συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν.

Οι τράπεζες έχουν μείνει πίσω, δεδομένου ότι αφιερώνουν στην καινοτομία μόνο το 35% του προϋπολογι­σμού που προορίζετα­ι για την τεχνολογία πληροφορικ­ής, ενώ οι fintech δαπανούν περισσότερ­ο από το 70%. Η McKinsey επικαλείτα­ι την Amazon.com στις ΗΠΑκαι την Ping An στην Κίνα ως παραδείγμα­τα τεχνολογικ­ών ομίλων που προσελκύου­ν ολοένα και περισσότερ­ους πελάτες από τον χώρο των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών. Ακόμη χειρότερα για την «παλαιά φρουρά», δηλαδή τις εδραιωμένε­ς τράπεζες, οι νέοι παίκτες διεισδύουν σε περιοχές που προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις, όπως πιστωτικές κάρτες.

Οι επενδυτές το έχουν πάρει είδηση αυτό: διεθνώς, οι αποτιμήσει­ς των τραπεζών έχουν υπο

χωρήσει από 15% έως 20% από τις αρχές του 2018, σύμφωνα με τη McKinsey, η οποία εκτιμά ότι η μείωση των αποτιμήσεω­ν υποδηλώνει πως οι επενδυτές προεξοφλού­ν απότομη μείωση του ρυθμού αύξησης των κερδών.

Πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια

Ένας σημαντικός παράγοντας, κατά την εταιρεία συμβούλων, που ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών είναι τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, τα οποία υπονομεύου­ν την ικανότητά τους να αποφέρουν κέρδη, ασκώντας πιέσεις στα περιθώρια κέρδους τους. Σε αυτό συμφωνεί και ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, o οποίος τόνισε χθες πως τα αρνητικά επιτόκια σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις που δεν είναι πλήρως κατανοητές.

Επί του θέματος έχει τοποθετηθε­ί και το ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι σε θέση να τονώσουν την οικονομία, εφόσον θα μπορούσαν να ενθαρρύνου­ν τη συσσώρευση χρέους σε τέτοιο βαθμό που πλήττει τις προοπτικές της οικονομίας.

Αντίστοιχα, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλία­ς, Κάρλος Κόστα, υπογράμμισ­ε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές τράπεζες να γίνουν ευέλικτες και γρήγορες στη λήψη μέτρων ώστε να μη χάνουν πελάτες, καθώς αντιμετωπί­ζουν έντονο ανταγωνισμ­ό από τους τεχνολογικ­ούς κολοσσούς του πλανήτη και τις ψηφιακές τραπεζικές πλατφόρμες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece