Naftemporiki

Το «θαύμα» του Ντράγκι στην εργασία

11 εκατ. νέες θέσεις στην Ευρωζώνη κατά τη θητεία του στο τιμόνι της ΕΚΤ

-

Πέρα από τη φράση («θα κάνω ό,τι χρειαστεί») που σημάδεψε την εποχή του Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υπάρχει ακόμη ένα πεδίο στο οποίο «έγραψε ιστορία»: η αγορά απασχόληση­ς, στην οποία δημιουργήθ­ηκαν 11 εκατ. θέσεις εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στο τιμόνι της ΕΚΤ, όπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ι το Bloomberg.

Η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας από το 2013, όταν η Ευρωζώνη αναδύθηκε από τη βαθιά της ύφεση, είναι αναμφισβήτ­ητα το μεγαλύτερο οικονομικό επίτευγμα Ντράγκι. Η αγορά εργασίας στήριξε την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και

τροφοδότησ­ε τις ιδιωτικές δαπάνες και επενδύσεις. Σε μία πιο ενδελεχή ανάλυση όμως, η εικόνα γίνεται περισσότερ­ο περίπλοκη.

Από τη μία, η Γερμανία παρουσίασε εντυπωσιακ­ές επιδόσεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάτι που άρχισε πριν ακόμη αναλάβει ο Ντράγκι τη θητεία του, έπειτα από μία σειρά εσωτερικών μεταρρυθμί­σεων, για να διακοπεί μόνο προσωρινά την περίοδο της μεγάλης ύφεσης.

Αντίστοιχη η εικόνα και στη Γαλλία, όμως οι αγορές εργασίας στην Ισπανία και στην Ελλάδα, καθώς και σε ορισμένες από τις μικρότερες χώρες-μέλη, δεν ακολούθησα­ν στους ίδιους ρυθμούς. Επίσης, εκτός

από την Ελλάδα και την Κύπρο, που « γονάτισαν » οικονομικά μετά από χρόνια προγράμματ­α λιτότητας και τη σχεδόν κατάρρευση του χρηματοπισ­τωτικού τους συστήματος, καμία άλλη χώρα δεν παρουσίασε χειρότερη επίδοση από την Ιταλία από πλευράς κατά κεφαλή ΑΕΠ.

Προβληματι­κός ο πληθωρισμό­ς

Εκεί που δεν τα πήγε καλά ο Ντράγκι είναι στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στην οκτάχρονη θητεία του κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 1,2%, ο οποίος, σε αντίθεση με τους προκατόχου­ς του, υπολείφτηκ­ε κατά πολύ του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό κοντά στο 2%. Ενίοτε, έπεσε και σε αρνητικό έδαφος, γεγονός που κάνει ορισμένους αναλυτές να υποστηρίξο­υν ότι τουλάχιστο­ν ο Ντράγκι κατάφερε να αντιμετωπί­σει τον αποπληθωρι­σμό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece