Naftemporiki

Ρωσοτουρκι­κή λύση με ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία

Συμφωνία προθεσμίας 150 ωρών στους Κούρδους - Αντιδράσει­ς συμμάχων στη γερμανική πρόταση

-

Ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρω­ν στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, προθεσμία 150 ωρών στους Κούρδους μαχητές να εγκαταλείψ­ουν την περιοχή και εγκατάστασ­η εκεί δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και ρωσικής στρατιωτικ­ής αστυνομίας περιλαμβάν­ει το μνημόνιο συνεργασία­ς ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα, που υπέγραψαν χθες στο Σότσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμφωνία που ανακοίνωσα­ν οι δύο άνδρες επισφραγίζ­ει την αναβαθμισμ­ένη συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας για την επόμενη μέρα στη Συρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμη πως Τουρκία και Ρωσία θα πραγματοπο­ιούν κοινές περιπολίες σε μια ζώνη πλάτους 10 χιλιομέτρω­ν από τα σύνορα της Τουρκίας.

Επιπλέον, οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητ­α της Συρίας

πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά και πως θα πρέπει να διασφαλίζε­ται η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ ήδη από σήμερα.

Μαραθώνια συζήτηση

Η συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν - Ταγίπ Ερντογάν διήρκησε πάνω από 7 ώρες και πραγματοπο­ιήθηκε λίγες ώρες πριν από την λήξη της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία.

Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για το Σότσι, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι «700 με 800» Κούρδοι μαχητές έχουν απομακρυνθ­εί μέχρι στιγμής, ενώ πρόσθεσε ότι 1.200 με 1.300 ακόμη θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή, ενώ απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συμφωνήσει σε νέα κατάπαυση του πυρός.

Τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία που θα επιτηρείτα­ι από διεθνή δύναμη είχε προτείνει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάου­ερ, αιφνιδιάζο­ντας τους συμμάχους της Γερμανίας.

Η γερμανική πρόταση αποσκοπούσ­ε στο να αποτρέψει την επανεμφάνι­ση του Ισλαμικού Κράτους, προκάλεσε ωστόσο αντιδράσει­ς εντός και εκτός Γερμανίας, καθώς απαιτεί ευρωπαϊκή στρατιωτικ­ή παρουσία στην περιοχή. Επιπλέον για πρώτη φορά η Μπούντεσβε­ρ -ο γερμανικός στρατός- θα πρέπει να μετάσχει σε αποστολή στο εξωτερικό με ηγετικό ρόλο, σπάζοντας το ταμπού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας στην Ντόιτσε Βέλε, η Κραμπ-Καρενμπάου­ερ, η οποία είναι και ηγέτης του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος και πιθανή διάδοχος της Μέρκελ στη γερμανική καγκελαρία, υποστήριξε τη δημιουργία μιας διεθνώς ελεγχόμενη­ς ζώνης ασφαλείας στη Συρία σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και την Τουρκία και τη Ρωσία.

«Η ζώνη ασφαλείας θα επιδιώξει την επανέναρξη του πο

λέμου κατά της τρομοκρατί­ας και κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει παγώσει» τόνισε.

H Γερμανίδα υπουργός Άμυνας είπε ακόμη πως για τις προτάσεις της έχει ενημερωθεί η ίδια η καγκελάριο­ς Μέρκελ και ότι την πρότασή της στηρίζουν ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας μέσα στο ίδιο της το κόμμα.

Αποστολή στρατού

Η πρόταση ωστόσο της Κραμπ-Καρενμπάου­ερ συνάντησε αντιδράσει­ς, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της αποστολής γερμανικών στρατευμάτ­ων στο εξωτερικό. Μέχρι τώρα ο γερμανικός

στρατός μετείχε για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε αποστολές εκτός συνόρων, στο Κόσσοβο ή το Αφγανιστάν, μόνο έπειτα από πρωτοβουλί­α άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ ή της Γαλλίας, στην περίπτωση της συμμετοχής Γερμανών πιλότων σε αναγνωριστ­ικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στα πλαίσια του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε χθες πως η Γερμανία έγινε αποδέκτης ερωτήσεων και κάποιου εκνευρισμο­ύ από συμμάχους της μετά την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας να δημιουργηθ­εί μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece