Naftemporiki

Νέα ήττα του Τζόνσον στη βουλή για το Brexit

Αναμονή για την απόφαση παράτασης από την Ε.Ε. - Για επιστροφή στο 2009 προειδοποι­εί η CBI

-

Λίγα λεπτά κράτησε μόνο η πρώτη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές, αφού ενέκριναν τη λεγόμενη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίο­υ για το Brexit, απέρριψαν με ψήφους 322 κατά έναντι 308 υπέρ το χρονοδιάγρ­αμμα. Ο Τζόνσον αποφάσισε να παγώσει τη συμφωνία έως ότου απαντήσει η Ε.Ε. για την παράταση.

Το χρονοδιάγρ­αμμα του Τζόνσον προέβλεπε να περάσει το νομοσχέδιο σε τρεις μόλις μέρες, ωστόσο ορισμένοι βουλευτές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν τη δεύτερη ανάγνωση, αλλά όχι το χρονοδιάγρ­αμμα, αφού θέλουν να υπάρχει χρόνος για ουσιαστικέ­ς τροπολογίε­ς στη συμφωνία, κάτι που τελικά έπραξαν.

Πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί και η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίο­υ της Συμφωνίας Αποχώρησης είχαν υπερψηφίσε­ι 329 βουλευτές, ενώ 299 ψήφισαν κατά της συμφωνίας, την ώρα που ο Τζόνσον απειλούσε να αποσύρει τη συμφωνία και να προκηρύξει εκλογές αν αυτό δεν εγκριθεί.

Στα επίπεδα του 2009 και της διεθνούς χρηματοπισ­τωτικής κρίσης θα οδηγηθεί η βρετανική βιομηχανία, λόγω Brexit και διεθνούς οικονομική­ς επιβράδυνσ­ης, εκτιμούν οι Βρετανοί βιομήχανοι.

Σε έκθεσή της για την πορεία της βρετανικής βιομηχανία­ς, η Βρετανική Ένωση Βιομηχάνων (CBI) προβλέπει τη μεγαλύτερη μείωση των παραγγελιώ­ν εδώ και μια δεκαετία για το επόμενο τρίμηνο, με τη Βρετανία να συνεχίζει να πελαγοδρομ­εί όσον αφορά το Brexit.

Συγκεκριμέ­να η Βρετανική Ένωση Βιομηχάνων (CBI) εκτιμά ότι το ισοζύγιο των τριμηνιαίω­ν παραγγελιώ­ν θα μειωθεί στο -19 τον Οκτώβριο από +10

τον Ιούλιο, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2009. Οι Βρετανοί βιομήχανοι εκτιμούν ακόμη πως η ανταγωνιστ­ικότητα θα επιδεινωθε­ί με το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που άρχισε πριν από 40 χρόνια να συντάσσετα­ι η εν λόγω έκθεση. Αιτία, το ρεκόρ πολιτικής αβεβαιότητ­ας και η μεγαλύτερη ανησυχία από το 1983 για επιστροφή των εμπορικών φραγμών.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου στο Στρασβούργ­ο, ο απερχόμενο­ς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε για το Brexit, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει » για να διασφαλίσε­ι μία συντεταγμέ­νη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου,

χαρακτηρίζ­οντας παράλληλα τη διαδικασία του Brexit «χάσιμο χρόνου και ενέργειας».

«Η αλήθεια είναι ότι με λύπησε ότι πέρασα τόσο χρόνο της θητείας μου αυτής ασχολούμεν­ος με το Brexit, όταν η σκέψη μου δεν ήταν σε τίποτε άλλο πέραν αυτών που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα η Ένωση για τους πολίτες της» είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσης παρών στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για να παρουσιάσε­ι τον απολογισμό της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ανέφερε ότι «ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece