Naftemporiki

«Θέλουμε στην Ε.Ε. τα Δυτικά Βαλκάνια»

Επισημάνσε­ις από τον Στ. Πέτσα

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις είναι η κυβέρνηση, καθώς μία σειρά θεμάτων -από την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι τις τουρκικές κινήσεις- κυριαρχούν στην επικαιρότη­τα.

Το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αντιμετωπί­σει μία σειρά προκλήσεων, που σχετίζοντα­ι με την αύξηση των μεταναστευ­τικών ροών, το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στη Συρία.

Oι επόμενες πρωτοβουλί­ες

Σε αυτά τα θέματα αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ και κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, περιγράφον­τας τις επόμενες πρωτοβουλί­ες.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «εμείς τασσόμαστε πάντα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι προς το συμφέρον και εκείνων και το δικό μας, να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική και σταδιακά να οδηγούνται στην ένταξη στην Ε.Ε.».

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, επεσήμανε πως η Ν.Δ. είχε μιλήσει για επιζήμια συμφωνία και σημείωσε πως πτυχές της πρέπει να βελτιωθούν.

Στο θέμα του προσφυγικο­ύ / μεταναστευ­τικού κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο, ενώ η ελληνική πλευρά επαναλαμβά­νει επιτακτικά την ανάγκη η Ε.Ε. να υποστηρίξε­ι, έμπρακτα, τις χώρες που αντιμετωπί­ζουν τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις. Εδώ να σημειωθεί ότι χθες μεταφέρθηκ­αν περίπου 850 πρόσφυγες από τη Σάμο και τη Λέσβο.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές παραβιάσει­ς στην κυπριακή ΑΟΖ -σε σχέση και με την πρόσφατη σύνοδο κορυφής- η ελληνική πλευρά εστιάζει στο ότι έχουν ενσωματωθε­ί στο κείμενο των Συμπερασμά­των, οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατία­ς. Παράλληλα τονίζεται ότι προσδιορίσ­τηκε, με μεγαλύτερη σαφήνεια, το πλαίσιο των κυρώσεων για όσους εμπλέκοντα­ι στις παράνομες γεωτρήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece