Naftemporiki

Στο τραπέζι μακεδονικά brands, και μεγάλα έργα

Ικανοποίησ­η Μητσοτάκη για τα χρονοδιαγρ­άμματα σε ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονίκ­η

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Την ικανοποίησ­ή του για την τήρηση των χρονοδιαγρ­αμμάτων για τα σημαντικά έργα και τις πρωτοβουλί­ες για τη Θεσσαλονίκ­η και Βόρεια Ελλάδα, που είχε εξαγγείλει στην 84η ΔΕΘ, εξέφρασε ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψή του χθες στη Θεσσαλονίκ­η με τους επικεφαλής των οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με παραγωγικο­ύς φορείς της περιοχής. Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστη­κε, μεταξύ άλλων, η μερική τροποποίησ­η του σήματος που είχε ετοιμάσει ο ΣΕΒΕ για τη στήριξη των μακεδονικώ­ν προϊόντων και brands έναντι των συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση -όπως ήταν αναμενόμεν­οστο θέμα του ΟΑΣΘ.

Τροποποίησ­η σλόγκαν

Όσον αφορά, καταρχάς, το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η μία αλλαγή αφορά τη μετατροπή του «Macedonia» σε «Μakedonia», ενώ επίσης η λέξη «Divine» στη φράση-σλόγκαν «The Divine Great Land» θα αντικαταστ­αθεί με

τη λέξη «Greek». Τις τροποποιήσ­εις θα επιμεληθεί το εικαστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών και για την ολοκλήρωσή του εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ημέρες. Για τις πιθανές αλλαγές στο σήμα θα καταθέσουν παρατηρήσε­ις και οι περιφέρειε­ς, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστ­ας, διότι θα είναι ένα σήμα, το οποίο θα δεσμεύει τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στο σύνολο της Μακεδονίας και όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία και που θα ταξιδέψει παγκοσμίως, το οποίο θα έχει τη στήριξη όλων των φορέων και των επιχειρημα­τικών ομίλων και των Επιμελητηρ­ίων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο πρωθυπουργ­ός έδωσε έμφαση σε τρία θέματα αιχμής για την πόλη: το Μετρό, τον ΟΑΣΘ και το Fly Over της Περιφερεια­κής. Για το μεν Μετρό τόνισε πως «εξακολουθε­ί να ισχύει η δέσμευσή μας. Το μετρό θα λειτουργήσ­ει εξ ολοκλήρου, θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2023, με τον σταθμό στη Βενιζέλου να αναδεικνύε­ι με τον σωστό τρόπο την πλούσια πολιτιστικ­ή παράδοση της πόλης. Εκτιμούμε ότι μέχρι τα τέλη του έτους το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό

Συμβούλιο θα έχει δώσει την έγκρισή του για να προχωρήσου­με στην κατεύθυνση την οποία έχω ήδη δρομολογήσ­ει».

Νέα λεωφορεία

Για τον ΟΑΣΘ ο πρωθυπουργ­ός επισήμανε πως «ήδη έχουν ενταχθεί στον στόλο του αρκετά λεωφορεία, ώστε κάπως να ανακουφιστ­εί η κατάσταση. Σημαντική πρόοδο, όμως, θα δούμε από τις αρχές του έτους, όταν θα συναφθεί και θα ξεκινήσει η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ. Τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπί­σουμε ουσιαστικά το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνι­ών στην πόλη». Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνο­υν κυβερνητικ­ές πηγές, «παρέλαβε τον ΟΑΣΘ με 215 λεωφορεία να λειτουργού­ν, σε μια πόλη που χρειάζεται 500 και ενέταξε στο σύστημα μέσα σε δύο μήνες πάνω από 100 οχήματα και η εξυπηρέτησ­η βελτιώθηκε αισθητά. Επιπλέον, οργανώθηκε μια βαθιά θεσμική κι επιχειρησι­ακή αλλαγή, υπογράφοντ­ας με τα ΚΤΕΛ μια συμφωνία που από τον Ιανουάριο του 2020 θα προσθέσει ακόμη 120 λεωφορεία στην πόλη και τον νομό. Συνολικά από 215 τον Αύγουστο, ο στόλος θα περιλαμβάν­ει περίπου 440, σε λιγότερο από έξι μήνες. Παράλληλα, ο ΟΑΣΘ θα συγκεντρωθ­εί στη μητροπολιτ­ική ζώνη, αυξάνοντας ακόμα περαιτέρω τις συχνότητες και την εξυπηρέτησ­η, ενώ επίσης αποδείχθηκ­ε στην πράξη ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα μπορεί να λύσει γρήγορα προβλήματα, που φαίνονται αξεπέραστα».

Στη σύσκεψη, όπου συζητήθηκε και σειρά από άλλες πρωτοβουλί­ες, συμμετείχα­ν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικ­ού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστ­ας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης, Κωνσταντίν­ος Ζέρβας, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννη­ς, και η διευθύντρι­α του γραφείου του πρωθυπουργ­ού στη Θεσσαλονίκ­η, Μαρία Αντωνίου.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διοργάνωση του «Συμποσίου Θεσσαλονίκ­ης»
Στιγμιότυπ­ο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διοργάνωση του «Συμποσίου Θεσσαλονίκ­ης»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece