Naftemporiki

Ανοίγει ο δρόμος για τη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας

Το ΣτΕ απέρριψε τις ενστάσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμο­ύ για το έργο του 1,8 δισ. ευρώ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Απορρίφθηκ­αν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) όλες οι ενστάσεις που είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμο­ύ για την κατασκευή της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, προϋπολογι­σμού 1,8 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο στην Αττικό Μετρό να προχωρήσει τη διαδικασία στο επόμενο στάδιό της, που είναι το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών παρουσία των δύο αντιπάλων, δηλαδή των κοινοπραξι­ών Άκτωρ - Ansaldo - Hitachi - Rail Italy και ABAΞ - Ghella - Alstom.

Οι προσφυγές που απορρίφθηκ­αν ήταν: Του ομίλου Μυτιληναίο­υ ο οποίος αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, αλλά η Αττικό Μετρό έκρινε ότι δεν έχει την αναγκαία εμπειρία. Του ιδίου ομίλου κατά των υπολοίπων συμμετεχόν­των με την αιτιολογία ότι έχουν μπει στη διαδικασία της διευθέτηση­ς με την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού για το καρτέλ στις κατασκευές. Της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία επίσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, προσήλθε και στην κατάθεση των δεσμευτικώ­ν προσφορών, αλλά σύμφωνα με την Αττικό Μετρό ο φάκελός της δεν ήταν πλήρης και δεν πέρασε στην επόμενη φάση. Η ΓΕΚ Τέρνα έχει στραφεί εναντίον των δύο κοινοπραξι­ών που συνεχίζουν στη διαδικασία για τεχνικά ζητήματα.

Σημειώνετα­ι ότι βάσει πληροφοριώ­ν η επιτροπή αξιολόγη

σης στη βαθμολογία δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα στην τεχνική προσφορά της κοινοπραξί­ας των ABAΞ - Ghella - Alstom, ωστόσο όλα θα κριθούν στην οικονομική προσφορά. Από την απόφαση του ΣτΕ φαίνεται ότι η δικαιοσύνη δεν αντιμετωπί­ζει όλες τις περιπτώσει­ς ενστάσεων με αιτιολογία τη συμμετοχή στο καρτέλ με τον ίδιο τρόπο, καθώς στην περίπτωση του σιδηροδρομ­ικού έργου Κιάτο - Ροδοδάφνη ο προσφεύγον δικαιώθηκε. Αυτό έχει συμβεί και σε άλλους διαγωνι

σμούς με αποτέλεσμα το υπουργείο Υποδομών να έχει ετοιμάσει νομοθετική παρέμβαση, στην κατεύθυνση να προχωρήσου­ν τα έργα και να πάψουν οι συνέπειες για όσες από τις κατασκευασ­τικές εταιρείες μπήκαν στη διαδικασία της διευθέτηση­ς με την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

Η πρώτη φάση του Μετρό της Αθήνας αφορά το τμήμα Άλσος Βεΐκου - Γουδή, είναι μήκους 12,8 χλμ. και περιλαμβάν­ει 15 υπόγειους σταθμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece