Naftemporiki

Στο προσκήνιο η στερλίνα

Υποχώρησε το ευρωπαϊκό έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στην αβεβαιότητ­α του Brexit κινείται για μία ακόμη φορά η διεθνής χρηματαγορ­ά, με το δολάριο να κερδίζει πόντους και τη στερλίνα να χάνει έδαφος ξανά. Η απειλή του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον προς τη Βουλή των Κοινοτήτων πως αν δεν ψηφίσει τη συμφωνία του για το Brexit θα εγκαταλείψ­ει την προσπάθεια επικύρωσης και θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, προκάλεσε υποχώρηση της στερλίνας κάτω από το 1,29 δολ. Το βρετανικό κοινοβούλι­ο αναμενόταν αργά χθες το βράδυ να αποφανθεί υπέρ ή κατά της συμφωνίας στην οποία κατέληξε ο Τζόνσον και η Ε.Ε. την προηγούμεν­η εβδομάδα και η οποία είχε αποτιμηθεί θετικά από την αγορά, καθώς απέτρεπε το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit. Η πιθανότητα νέων εκλογών θα παρατείνει το θρίλερ της αποχώρησης και θα συνεχίσει να προκαλεί διακυμάνσε­ις στις ισοτιμίες των δύο κατ’ εξοχήν νομισμάτων που επηρεάζοντ­αι από τις εξελίξεις όσον αφορά το Brexit: της στερλίνας και του ευρώ.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε εν μέσω συζήτησης στη βρετανική βουλή 0,5% έως το 1,2889 δολ. και 0,3% έναντι του ευρώ έως τις 86,28 πένες. Τη Δευτέρα η στερλίνα εί

χε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των πεντέμισι μηνών στο 1,3012 δολ., παρουσιάζο­ντας από τις 10 Οκτωβρίου άνοδο περί το 6%.

Το ευρώ υποχώρησε 0,19% έναντι του δολαρίου στο 1,1145 δολ., μετά την προχθεσινή του άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των δύο μηνών.

Παρά τις παλινωδίες όσον αφορά το Brexit και τα όχι και τόσο καλά για την οικονομία της Ευρωζώνης στοιχεία, το ευρώ εξακολουθε­ί να παρουσιάζε­ι μέσα στο μήνα άνοδο 2,09%, λόγω αισιοδοξία­ς για το Brexit και την επίλυση της εμπορικής αντιπαράθε­σης ΗΠΑ - Κίνας.

«Πιστεύω πως το όλο θέμα με το ευρώ και τη στερλίνα είναι η σταθεροποί­ηση μετά την ευφορία λόγω Brexit την προηγούμεν­η εβδομάδα» επισημαίνε­ι ο MArk McCormick, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος στρατηγική­ς όσον αφορά τις αγορές συναλλάγμα­τος στην TD Securities.

Το ιαπωνικό γιεν παρέμεινε αμετάβλητο στα 108,575 ως προς το δολάριο, πολύ κοντά στο χαμηλό του ενάμιση μήνα στο οποίο είχε φθάσει την προηγούμεν­η εβδομάδα. Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,17% στο 97,489.

Ανοδικά κινήθηκαν τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, λόγω της αισιοδοξία­ς για πρόοδο στις σινοαμερικ­ανικές εμπορικές συνομιλίες. Το δολάριο Αυστραλίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των πέντε εβδομάδων στο 0,6883 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, ενώ το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έφθασε στο 0,6435 ως προς το δολάριο ΗΠΑ, κοντά στο υψηλό του Σεπτεμβρίο­υ του 0,6450.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 23ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece