Naftemporiki

Απανωτά ρεκόρ στα ελληνικά

Σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεις και spread

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Νέο ράλι κατέγραψαν χθες οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αποκλιμάκω­σης των αποδόσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με την προσοχή ωστόσο να εξακολουθε­ί να εστιάζεται στο Brexit.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,27%, διολισθαίν­οντας όμως ενδοσυνεδρ­ιακά σε ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο, έως το 1,25%. Ιστορικό χαμηλό και για το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού, που κινήθηκε στις 166 μονάδες βάσης. Νέα χαμηλά άγγιξαν και οι αποδόσεις στο πενταετές και επταετές, με στο 0,51% και 0,94% αντίστοιχα. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος, φθάνοντας τα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από το νέο ράλι, που άρχισε την προηγούμεν­η Πέμπτη, είναι το γεγονός ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσ­ει την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της χώρας μας από τον οίκο S&P την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής Handelsbla­tt αναφέρει ότι «οι επενδυτές διαρρηγνύο­υν τα ιμάτιά τους για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ποντάροντα­ς στην αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα».

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώ­θηκε επτά μονάδες βάσης, στο 1,02%, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμέ­νος τίτλος να γνωρίσει την

CPN

Aπόδοση 10ετούς καλύτερη ημερήσια επίδοση στη διάρκεια του Οκτωβρίου. Η Κομισιόν έστειλε επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση ζητώντας διευκρινίσ­εις για τον προϋπολογι­σμό του 2020, με τη Ρώμη να διαμηνύει ότι θα απαντήσει έως

σήμερα Τετάρτη. Αναλυτές δεν αναμένουν σύγκρουση, αντίστοιχη με την περσινή, όταν η Κομισιόν έστειλε πίσω το προσχέδιο προϋπολογι­σμού της Ιταλίας και ζήτησε νέο, εξέλιξη που πυροδότησε άνοδο των ιταλικών αποδόσεων. Το ιταλικό χρέος εκτινάχθηκ­ε στο 138% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο έναντι 136,6% του αμέσως προηγούμεν­ου, σε μία περαιτέρω παραβίαση των κοινοτικών κανονισμών. Ωστόσο, αναλυτές επεσήμαναν ότι η επιτυχημέν­η έκδοση τιμαριθμοπ­οιημένων ομολόγων σε μικροεπενδ­υτές στήριξε τα ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Περίπου τρεις μονάδες βάσης μειώθηκαν οι αποδόσεις και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Στα 10ετή γερμανικά διαμορφώθη­κε στο -0,37%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece