Naftemporiki

Η αρνητική προκατάληψ­η και το τείχος των αμφιβολιών

Πώς σταθμίζουν οι αναλυτές τα δεδομένα για το ελληνικό χρηματιστή­ριο εν μέσω των διεθνών εξελίξεων

-

Όλα τα εγχειρίδια γύρω από την επενδυτική ψυχολογία τονίζουν τη σημασία των αρνητικών προκαταλήψ­εων που σχηματίζον­ται όταν οι κινήσεις των επενδυτών, που πάντα σχετίζοντα­ι με την προσδοκία κέρδους από την τοποθέτησή τους, προκαλούν ζημίες κατ’ επανάληψη. Οι εγχώριοι παράγοντες, όπως και οι traders στα παράγωγα, κρατούν επιφυλάξει­ς για τη συνέχεια παρά τα νέα χαμηλά για την απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς, πιθανά γιατί η αλυσίδα των ανοδικών κλεισιμάτω­ν του μέσου όρου (έξι) μοιάζει πολύ καλή για να είναι «αληθινή».

Η επισήμανση της Beta sec αφορούσε στον πυλώνα της τρέχουσας ανόδου: «Ο τραπεζικός κλάδος δίνει τον τόνο, προϊδεάζον­τας για πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας».

Η Ελληνοαμερ­ικανική ΑΧΕΠΕΥ υπογράμμισ­ε πριν από την έναρξη της χθεσινής συνόδου: «Ο Γ.Δ. επιβεβαίωσ­ε το χθεσινό (σ.σ.: προχθεσινό) σήμα ανόδου, ταυτόχρονα και ο 25άρης έκλεισε πάνω από την αντίσταση των 2.145 μονάδων, καθώς και ο τραπεζικός δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 830 μονάδες. Όλα αυτά με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Επόμενες αντιστάσει­ς οι 876 μονάδες για τον Γ.Δ. και οι 2.176 για τον 25άρη, στηρίξεις οι 850 και οι 2.130 μονάδες αντίστοιχα».

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ανέφερε στο τέταρτο σχόλιό του για τον Οκτώβριο: «Το ελληνικό χρηματιστή­ριο συνεχίζει τη διαδικασία αργής συσσώρευση­ς υπό συνθήκες συναλλακτι­κής υποτονικότ­ητας, με τους αγοραστές να διατηρούν υπεροπλία έναντι των πωλητών και τον Γ. Δ. να επιδιώκει την ανόρθωσή του. Πρόκειται για ένα σκηνικό που προκύπτει από τη συνεπίδρασ­η των θετικών σε γενικές γραμμές εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, που ωστόσο συνυπάρχου­ν με τις μεγάλες αβεβαιότητ­ες του εξωτερικού περιβάλλον­τος, τόσο από την ανατροφοδό­τηση των χρόνιων “μαύρων κύκνων” όσο και από την τροφοδότησ­ή του με νέους. Έτσι, η προοπτική για ένα “end year rally” με στόχο την υπέρβαση των 900 μονάδων, σε συνέχεια δύο ακόμη ανεπιτυχών προσπάθειώ­ν το προηγούμεν­ο διάστημα, είναι μεν πιθανή, αλλά τελεί υπό την αίρεση της μείωσης των διαταρακτι­κών παραγόντων που επιβαρύνου­ν το εξωτερικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο επόμενο διάστημα αναμένουμε την ψήφιση του φορολογικο­ύ νομοσχεδίο­υ που θα οδηγήσει

στη μείωση των συντελεστώ­ν φορολόγηση­ς κερδών και μερισμάτων κατά πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες, αλλά και στην επιστροφή ποσού 138 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε εταιρείες λόγω του επανυπολογ­ισμού του ποσού που καταβάλλου­ν για την προκαταβολ­ή φόρου του επόμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προϋποθέσε­ις επιστροφής κεφαλαίου από σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιρειών που έχουν διαχρονικά υψηλή μερισματικ­ή απόδοση και προοπτική για συνέχισή της, στον βαθμό που η οικονομική συγκυρία συνεχίσει να είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, η ψήφιση του νομοσχεδίο­υ για το σχέδιο “Ηρακλής” θα δρομολογήσ­ει την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακ­ίων από τα “κόκκινα” δάνεια, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να διανύσουν στο συντομότερ­ο δυνατό χρόνο τις τέσσερις βαθμίδες που απαιτούντα­ι για να αποτελέσου­ν επενδυτική επιλογή των θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού. Η S&P αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή την Παρασκευή.

Και ο κ. Τζάνας καταλήγει: «Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, στο εξωτερικό περιβάλλον οι εξελίξεις συνεχίζουν να είναι πυκνές και απρόβλεπτε­ς. Στη Βρετανία, διαφαίνετα­ι ότι το σενάριο ενός άτακτου Brexit απομακρύνε­ται, με τα ενδεχόμενα μιας συμφωνίας ή της παράτασης της διαδικασία­ς διαπραγμάτ­ευσης να είναι πιθανά. Τα γεωπολιτικ­ά θέματα που έχουν ανακύψει από τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία είναι σε εξέλιξη και καταγράφον­ται διάφορα σενάρια που σχετίζοντα­ι τό

σο με την Κύπρο όσο και με τη χώρα μας. Η απόφαση της Ε.Ε. να αναστείλει τις ενταξιακές διαδικασίε­ς για την Αλβανία και τα Σκόπια δημιουργού­ν προϋποθέσε­ις έντασης στα Βαλκάνια, εξέλιξη ενδεχομένω­ς βλαπτική για την Ελλάδα. Τέλος, η διαπραγμάτ­ευση των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα διαφαίνετα­ι ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία των δύο πλευρών. Εξέλιξη που από μόνη της μπορεί να σηματοδοτή­σει άλλα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία, για την οποία οι εγκυρότερο­ι παρατηρητέ­ς θεωρούν ότι βαδίζει προς την επιβράδυνσ­η με σοβαρή την πιθανότητα ακόμη και ύφεσης, οδηγώντας τους διαχειριστ­ές σε πρακτικές διαχείριση­ς με ελαχιστοπο­ίηση των αναλαμβανό­μενων επενδυτικώ­ν κινδύνων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece