Naftemporiki

Τρεις μονόλογοι με κοινό πυρήνα τον άνθρωπο

Η Πηνελόπη Σταυροπούλ­ου μας μιλάει για το έργο του Άλαν Μπένετ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

« Οι τρεις αυτοί μονόλογοι έχουν κοινό πυρήνα τον άνθρωπο…» ανέφερε η ηθοποιός Πηνελόπη Σταυροπούλ­ου, μιλώντας μας για τα έργα «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη», «Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές» και «Μία κυρία των γραμμάτων». Προερχόμεν­α από τη συλλογή μονολόγων «Talking Heads» του δημοφιλούς Βρετανού συγγραφέα Άλαν Μπένετ, τα έργα θα παρουσιάζο­νται στο Θέατρο 104, από μεθαύριο, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου [Ευμολπιδών 41, Γκάζι]. Σε μετάφραση Ερρι?κου Μπελιε? και σκηνοθεσία Βαγγέλη Παπαδάκη, η Πηνελόπη Σταυροπούλ­ου ερμηνεύει και τους τρεις ρόλους.

Τρία έργα, τρεις μονόλογοι. Να ξεκινήσουμ­ε από το «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη»; Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον Γκράχαμ;

«[…] αυτός ήταν που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, ώστε να πάρω την απόφαση να παίξω και τους άλλους δύο ρόλους. Η χειριστικό­τητα της μητέρας του, η διακριτικό­τητα του ίδιου και γενικά αυτό που συνέβαινε στη ζωή του με έκαναν να θέλω να ασχοληθώ με αυτόν τον ρόλο και να γίνω η φωνή του πάνω στη σκηνή».

Στο «Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές» συναντάμε τη Σούζαν. Θα μας πείτε κάτι και γι’ αυτή;

«Η Σούζαν είναι η περίπτωση του ανθρώπου που ζει μία ζωή εγκλωβισμέ­νη στα “πρέπει” και όχι σε αυτά που πραγματικά θα ήθελε. Αποτέλεσμα αυτής της φυλακής της είναι ο αλκοολισμό­ς της. Είναι το φάρμακό της για να αντέξει μέσα στις επιλογές που έχει κάνει, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις προσδοκίες της».

Έχοντας βιώσει τον εθισμό στο αλκοόλ -μάλιστα, έχετε μοιραστεί την εμπειρία με τη συγγραφή του βιβλίου σας «Η Νύχτα Της Πηνελόπης -Το Ημερολόγιο ενός Αλκοολικού», πώς βιώνετε την απόδοση του ρόλου της αλκοολικής Σούζαν;

«Κατ’ αρχάς έχω μοιραστεί την εμπειρία μου πέραν του βιβλίου μου σε ομιλία μου στο TEDx και σε τηλεοπτικέ­ς συνεντεύξε­ις. Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι η Σούζαν δεν θα γίνει αφορμή να μπω στη συζήτηση αυτή. Είναι δύσκολο όταν κανείς πατάει το όνομά μου στο google, να πέφτει πάνω σε αυτό το θέμα. Για μένα, είναι πιο εντυπωσιακ­ό το ότι έπαιξα την Αγαύη στα 25 μου χρόνια. Άλλωστε, δεν έχω τίποτα άλλο κοινό με τη Σούζαν, καθώς δεν υπήρξα ποτέ συμβιβασμέ­νη. Μπορώ, όμως, να καταλάβω τις αιτίες που την έχουν οδηγήσει να είναι αυτό που είναι». Και ποια είναι η Αϊρίν, που γνωρίζουμε στην «Κυρία των γραμμάτων»;

«Η Αϊρίν είναι, ίσως, ο πιο ξεκάθαρα μοναχικός ρόλος από τους τρεις. Δεν κρύβεται πίσω από μια χειριστική μητέρα όπως ο Γκράχαμ ή πίσω από μία εξάρτηση όπως ο αλκοολισμό­ς της Σούζαν. Στην κυριολεξία, το ενδιαφέρον και η προσφορά της για τους υπόλοιπους ανθρώπους της δίνουν λόγο ύπαρξης. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι κουτσομπόλ­α και αρκετά παρεμβατικ­ή. Πάντα, όμως, με τις καλύτερες προθέσεις».

Με ποια κεντρικά θέματα ερχόμαστε, τελικά, αντιμέτωπο­ι στον πυρήνα του έργου;

«Οι τρεις αυτοί μονόλογοι έχουν κοινό πυρήνα τον άνθρωπο. Είναι ανθρωποκεν­τρικά έργα. Πρόκειται για ανθρώπους απομονωμέν­ους που ζουν στο περιθώριο και προσπαθούν να βγουν από την προσωπική τους φυλακή. […]».

Κάποιο σχόλιό σας για τη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαδάκη;

«Ο κύριος Παπαδάκης είναι για μένα μία ήρεμη δύναμη. Αισθάνομαι πολύ τυχερή για την επιλογή και τη συνεργασία αυτή. Νιώθω ασφαλής κοντά του, ακόμα και όταν διαφωνούμε. Ως προς τη σκηνοθεσία του, πιστεύω ότι είναι ακριβώς όπως και με το παίξιμο, συνεπώς θα κριθεί εκ του αποτελέσμα­τος. Ωστόσο, αγκα

λιάζουμε και οι δύο με τον ίδιο τρόπο τους ήρωες, πάντα με ενδιαφέρον και αγάπη. Θέλουμε να βγάλουμε στην επιφάνεια τις καλές τους πτυχές -κάτι που επιδιώκει πολύ έντονα ο κύριος Παπαδάκης να πετύχει με τη σκηνοθεσία του».

Τρεις χαρακτήρες, τρεις μονόλογοι που αποδίδοντα­ι, μάλιστα, και οι τρεις από εσάς. Ακούγεται δύσκολο! Έχει, όντως, για εσάς αυξημένο βαθμό ερμηνευτικ­ής δυσκολίας;

« Ναι, έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας όλο αυτό. Στη διάρκεια των προβών ανακαλύπτω μέρα με τη μέρα ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο από όσο είχα φανταστεί. Η μεγάλη πρόκληση είναι φυσικά ο αντρικός ρόλος, που είναι ένας άλλος πλανήτης για μένα».

Μια εικόνα της σύγχρονης καθημερινό­τητάς μας που σας χαλά τη διάθεση;

«Κάθε εικόνα που μέσα της εμπεριέχει τη σκληρότητα και την αδιαφορία προς πάσα κατεύθυνση».

Και μία που σας τη φτιάχνει;

«Η προσφορά με ανιδιοτέλε­ια, όπου κι αν απευθύνετα­ι αυτή. Αν και έχω συνειδητοπ­οιήσει πως ό,τι και αν κάνει κάποιος, στην ουσία δεν υπάρχει ανιδιοτέλε­ια, γιατί επιστρέφει πίσω σε αυτόν, είτε καλυτερεύο­ντας τον χαρακτήρα του είτε διευρύνοντ­ας τους ορίζοντές του».

 ??  ?? Γκράχαμ
Γκράχαμ
 ??  ?? Σούζαν
Σούζαν
 ??  ?? Αϊρίν
Αϊρίν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece