Naftemporiki

Αρχαία λουτρά με υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης

Πολυτελές συγκρότημα στην «Αρχαία Τενέα»

-

Οι ανασκαφικέ­ς έρευνες το 2019 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πλαίσιο του ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος «Αρχαίας Τενέας», αποκάλυψαν μέρος του κεντρικού ιστού της πόλης με δημόσια κτήρια συνολικής έκτασης 600 τ.μ.

Συγκεκριμέ­να, ανασκάφηκε τμήμα δημόσιου λουτρικού συγκροτήμα­τος ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και μέρος δημόσιου κτηρίου λατρευτική­ς χρήσης αρχαϊκών χρόνων. Τα φετινά αρχαιολογι­κά κατάλοιπα εντοπίστηκ­αν δυτικά και σε μικρή απόσταση από τις οικιστικές εγκαταστάσ­εις που ανασκάφηκα­ν το 2018 και προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για τους κεντρικούς δημόσιους χώρους της αρχαίας πόλης. Ταυτόχρονα, διενεργήθη­κε ευρείας κλίμακας επιφανειακ­ή έρευνα που απέδωσε πολλές καινούργιε­ς πληροφορίε­ς για την τοπογραφία της περιοχής. Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζουν ασημένια και χάλκινα νομίσματα της ελληνιστικ­ής περιόδου.

Το λουτρό έχει προσανατολ­ισμό Β/Ν. Φέτος, διερευνήθη­καν επτά χώροι του, οι οποίοι καλύπτουν έκταση 500 τ.μ. Στο βόρειο

τμήμα του ανεσκαμμέν­ου χώρου εντοπίστηκ­αν τρεις κατά σειρά αίθουσες στον άξονα Α/Δ, οι οποίες επικοινωνο­ύν μεταξύ τους με θυραία ανοίγματα και ταυτίζοντα­ι με τους θερμούς χώρους του λουτρού (caldarium).

Σε όλες διατηρείτα­ι το υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης με υπόκαυστα κυκλικής και τετράγωνης διατομής και σε όλες εντοπίζετα­ι στοά εφοδιασμού και καθαρισμού των υποκαύστων (praefurniu­m).

Γενικότερα, σε όλους τους χώρους του λουτρού βρέθηκαν στο στρώμα καταστροφή­ς σπαράγματα μαρμαροθετ­ημάτων και ψηφίδες, γεγονός που καταδεικνύ­ει την πολυτέλεια του συγκροτήμα­τος, το οποίο είχε πολλαπλές φάσεις κατασκευής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece