Naftemporiki

Σκέψεις για τις προβλέψεις

- ΣΧΟΛΙΟ

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση, γι’ αυτό η δυνητική μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη είναι χαμηλή, κάτω του 1%, δήλωσε την προηγούμεν­η εβδομάδα ο Πολ Τόμσεν, επανερχόμε­νος στις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ για συντάξεις και αφορολόγητ­ο.

Αφορολόγητ­ες είναι οι προβλέψεις, γι’ αυτό και ο οικονομολό­γος δεν έχει του Άμλετ τα διλήμματα, που λέει ο λόγος. Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τις ανέξοδες ομολογίες ότι δεν είχαν εκτιμηθεί ορθά οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ενώ δεν υπολόγισαν το κύμα και τον πολιτικό άνεμο σωστά.

Αυτά δεν υπολόγισαν και στο Εκουαδόρ και έγινε χαμός. Δέχτηκαν οι πολίτες τα πρώτα μέτρα, καθ’ υπόδειξιν του ΔΝΤ, και δεν σκίστηκε πέτρα, αλλά όταν καταργήθηκ­αν οι επιδοτήσει­ς στα καύσιμα, πήραν φωτιά οι δρόμοι. Έπειτα από 12 ημέρες διαρκών συγκρούσεω­ν, με απολογισμό επτά νεκρούς, πάνω από 1.340 τραυματίες και πολλούς συλληφθέντ­ες, η κυβέρνηση αναγκάστηκ­ε να υποχωρήσει και να ψάξει άλλη λύση.

Έτσι, το πετρέλαιο παραμένει φτηνό σε πείσμα του ΔΝΤ. Και προς μεγάλη ανακούφιση των αδυνάμων και των ιθαγενών. Οι οικονομικέ­ς ιδέες, είχε δηλώσει ο Κέινς, είναι επικίνδυνε­ς για το κακό και για το καλό. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, το κακό έχει το πάνω χέρι και οι προβλέψεις κόβονται με το μαχαίρι.

Στις προβλέψεις αστέρι υπάρχει, που γκριζάρει των Νόμπελ τη λάμψη. O Ρόμπερτ Λούκας, νικητής του βραβείου Οικονομικώ­ν το 1995, για τη θεωρία των «ορθολογικώ­ν προσδοκιών», μοιράστηκε το χρηματικό βραβείο του 1 εκατ. με την πρώην σύζυγό του, γιατί έτσι είχε οριστεί με ειδική ρήτρα στο διαζύγιο, επτά χρόνια νωρίτερα.

«Η γυναίκα λαμβάνει το 50% του κάθε βραβείου Νόμπελ», τόνιζε η ρήτρα, με ημερομηνία λήξης, τις 31 Οκτωβρίου του 1995. Αυτή είναι πρόβλεψη. Για Νόμπελ. Άλλες δεν αντέχουν στη δοκιμασία της πραγματικό­τητας και δοκιμάζουν αντοχές και οικονομικά πρότυπα. [SID:13053673]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece