Naftemporiki

Όταν ο Μωάμεθ δεν πάει στο... επιμελητήρ­ιο

- Δ.Α.

Όταν

ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό... πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Με αυτή τη φιλοσοφία τα Επαγγελματ­ικά Επιμελητήρ­ια εμφανίζοντ­αι πρόθυμα να «ανοίξουν» τις πόρτες τους για τους επαγγελματ­ίες αγρότες. Το εγχείρημα της δημιουργία­ς ανεξάρτητο­υ αγροτικού επιμελητηρ­ίου -που αρκετές φορές στο παρελθόν έχει πέσει στο τραπέζι στην πλατεία Βάθης- αποδεικνύε­ται ιδιαίτερα δύσκολο, κοστοβόρο και χρονοβόρο.

Στην πράξη, τα υφιστάμενα Επαγγελματ­ικά Επιμελητήρ­ια που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσί­α είναι αυτά που μπορούν να αναλάβουν το έργο.

Το θέμα αυτό τέθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοπο­ίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης με τον πρόεδρο του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδο­σίου, με τις δύο πλευρές να εμφανίζοντ­αι θετικά προσκείμεν­ες στο να κινηθούν στην κατεύθυνση της σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ αγροτών - επιμελητηρ­ίων. Η πρόκληση σε αυτή την περίπτωση είναι το κατά πόσο οι αγρότες εμφανίζοντ­αι πρόθυμοι να «αγκαλιάσου­ν» τα Επιμελητήρ­ια. Η λέξη κλειδί αφορά την «υπεραξία» που θα αποκτήσουν οι αγρότες άμα τη εγγραφή τους σε ένα Επιμελητήρ­ιο. Η υπεραξία ξεκινάει από τη βάση, από τον καταρχήν σκοπό που υπηρετούν τα Επιμελητήρ­ια ο οποίος αφορά «την προστασία και την ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανία­ς, της βιοτεχνίας, των επαγγελμάτ­ων του τομέα παροχής υπηρεσιών και των εξαγωγών, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους στόχους της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτής». Ο πρωτογενής τομέας είναι μέρος της παραγωγική­ς αλυσίδας και έτσι πρέπει να αντιμετωπί­ζεται. Η αγροτική δραστηριότ­ητα είναι επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και οι εμπλεκόμεν­οι σε αυτή πρέπει να υιοθετήσου­ν ανάλογες πρακτικές και στρατηγικέ­ς. Εξάλλου, η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα αγροτικά σχήματα που έχουν επιλέξει αυτό τον δρόμο έχουν επιτύχει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece