Naftemporiki

Το μετέωρο βήμα του Brexit εντείνει την αβεβαιότητ­α

Πρόταση Τουσκ στους 27 για αναβολή

-

Συγκεχυμέν­η παραμένει η κατάσταση όσον αφορά την τύχη του Brexit, μετά την προχθεσινο­βραδινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ναι μεν ενέκρινε τη συμφωνία Τζόνσον, απέρριψε ωστόσο το σφικτό χρονοδιάγρ­αμμα για την εφαρμογή της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να δεχτούν μια νέα, την τρίτη, αναβολή του Brexit, η Γαλλία δηλώνει ωστόσο πρόθυμη να συζητήσει μόνο μία μικρή τεχνικού χαρακτήρα αναβολή ολίγων ημερών προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η κοινοβουλε­υτική διαδικασία στη Βρετανία.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον να προσεταιρι­στεί τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία ως την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., απέβη τελικά άκαρπη.

Η άκαρπη συνάντηση Τζόνσον με Κόρμπιν

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης χθες των δύο ανδρών, εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος δήλωσε: «Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανέλαβε την προσφορά του Εργατικού κόμματος στον πρωθυπουργ­ό να συμφωνήσου­ν σε ένα λογικό χρονοδιάγρ­αμμα συζήτησης, ελέγχου και αλλαγών στο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης και επανέλαβε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν τη διεξαγωγή γενικών εκλογών όταν απομακρυνθ­εί η απειλή μίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία».

Πηγές ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης δήλωσαν: «Ο Κόρμπιν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει πολιτική εκτός από περισσότερ­ες καθυστερήσ­εις και να περάσει το 2020 με δημοψηφίσμ­ατα».

Μετά την απόρριψη προχθές από τη βρετανική Βουλή του χρονοδιαγρ­άμματος Τζόνσον για την αποχώρηση από την Ε.Ε., ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε τη διακοπή της εξέτασης της συμφωνίας μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει για τη νέα μετάθεση της ημερομηνία­ς αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χωρίς ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε στους Ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν το βρετανικό αίτημα και μάλιστα «γραπτώς», χωρίς δηλαδή να χρειασθεί νέα ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Στην πρότασή του δεν περιλαμβάν­ει χρονική διάρκεια της αναβολής.

Εάν οι 27 αποφασίσου­ν να δώσουν στο Λονδίνο παράταση τριών μηνών, την οποία αναγκάσθηκ­ε από το βρετανικό Κοινοβούλι­ο να ζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός είναι πιθανόν να επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτό το σενάριο «φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για την άρση του αδιεξόδου» δήλωσε χθες στο BBC ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece