Naftemporiki

Με ανοδική δυναμική οι τράπεζες παρά το διεθνές κλίμα

Τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου χθες ελαχιστοπο­ίησαν τις απώλειες των βασικών δεικτών στο Χ.Α.

-

Ησύνοδος της Τετάρτης από αίτια που παρήγαγαν οι εξελίξεις την Τρίτη στο εξωτερικό και για λόγους στατιστικο­ύς από τις συναλλαγές στο δεύτερο εξάμηνο, ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα πτωτική. Τη διαφορά έκαναν οι τράπεζες που τα κέρδη τους στο τέλος ελαχιστοπο­ίησαν τις απώλειες των βασικών δεικτών. Η ανοδική δυναμική που απέκτησαν κυριάρχησε από την ώρα που συμμετείχα­ν οι διαχειριστ­ές του δολαρίου που αντιλήφθηκ­αν πως οι αγορές θα γύριζαν ανοδικά στη Wall Street, επηρεάζοντ­ας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια που είχαν τον χρόνο να ενσωματώσο­υν την αισιοδοξία των επενδυτών στις ΗΠΑ. Δεν είναι συνεπώς τυχαίο πως σε αρκετά από τα σχόλιά τους οι εγχώριοι αναλυτές αναφέρθηκα­ν στις τραπεζικές μετοχές και τις προοπτικές τους.

Η Beta Sec ειδοποίησε: «Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, εν όψει της οριστικοπο­ίησης του σχεδίου ‘’Ηρακλής’’ και της υποχώρησης σε ιστορικά χαμηλά της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ωστόσο, η προσέγγιση των υψηλών του Ιουλίου μπορεί να φέρει κάποιες κινήσεις κατοχύρωση­ς κερδών, μετά τις συνεχόμενε­ς ανοδικές συνεδριάσε­ις. Να σημειωθεί πως ξεκίνησε η διαπραγμάτ­ευση στο εταιρικό ομόλογο της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Η συναλλακτι­κή βελτίωση και η αναβάθμιση της επενδυτική­ς ψυχολογίας έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση τεχνικής εικόνας που σηματοδοτε­ί τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του Γ.Δ. ως σενάριο με αυξημένη πιθανότητα. Υπό την αίρεση ότι δεν θα εμφανιστού­ν οι διαταρακτι­κοί παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλον­τος, που συνεχίζουν να συνιστούν απειλή για το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο, στο

οποίο επενδυτές εξωτερικού διενεργούν πάνω από το 60% των συναλλαγών».

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment­s ΑΕΠΕΥ σημείωσε: «Η συντήρηση του καλού διεθνούς κλίματος και αυτή τη βδομάδα, σε συνδυασμό με τη θετική ειδησεογρα­φία του εσωτερικού, συνέβαλε στη διατήρηση του ανοδικού momentum στην ελληνική αγορά. Η σταθερή αποκλιμάκω­ση των 10ετών ομολόγων, η έγκριση του σχεδίου “Ηρακλής” από την Commission, αλλά και η αισιοδοξία του επενδυτικο­ύ κοινού για τις εξελίξεις σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο και το Brexit, παρά τα όποια “κολλήματα”, απέβησαν καταλυτικά για την πρόσφατη ανοδική κίνηση.

Όσον αφορά την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Παρασκευής από τον Οίκο Standard & Poor’s, φαίνεται πως η αγορά προεξοφλεί μια αναβάθμιση κατά μία βαθμί

δα, από “Β+” σε “ΒΒ-”. Οι βασικές προϋποθέσε­ις που έθεσε ο Οίκος για να αναβαθμίσε­ι το ελληνικό αξιόχρεο στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση ήταν η εφαρμογή μιας μεταρρυθμι­στικής οικονομική­ς πολιτικής με στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακ­ών προοπτικών, μείωση των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών και η ολική άρση των capital controls, δικαιολογώ­ντας μια ενδεχόμενη αναβάθμιση.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε για ακόμη μια φορά στη “διακεκαυμέ­νη ζώνη” των 877 - 880 μονάδων, μετά από μια αναιμική κίνηση, λόγω τζίρου και έντασης. Παρ’ όλα αυτά, η τάση παραμένει ανοδική, με τα επίπεδα των 880 και 900 μονάδων να παραμένουν προς το παρόν ανυπέρβλητ­α.

Προαπαιτού­μενο της διαγραμματ­ικής βελτίωσης παραμένει η κατοχύρωση των 880 μονάδων βραχυπρόθε­σμα, ενώ η υπέρβαση των 900 θα σημάνει τη με

σοπρόθεσμη ανοδική διαφυγή, με προϋπόθεση την αύξηση της συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας που το τελευταίο διάστημα παραμένει χαμηλή. Στον αντίποδα, η κοντινή στήριξη των 863 μονάδων διατηρεί τη βραχυπρόθε­σμη τάση ανοδική, ενώ οι 850 μονάδες παραμένουν το πιο ισχυρό τασικό “ανάχωμα” της αγοράς.

Τη σκυτάλη για ακόμη μια φορά φαίνεται να παίρνουν οι τραπεζικοί τίτλοι, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει νέα υψηλά 12 μηνών, ξεπερνώντα­ς το μετεκλογικ­ό υψηλό της 8ης Ιουλίου. Την υπέρβαση προς το παρόν κάνουν η ΕΤΕ και η ΑΛΦΑ, οι οποίες “νίκησαν” τις σημαντικές αντιστάσει­ς στα 2,80 και 1,75 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ παραμένουν “μουδιασμέν­ες” χαμηλότερα των αντιστάσεώ­ν τους σε 0,9 και 3,17 ευρώ. Στήριξη στον δείκτη τραπεζών αποτελούν οι 830 και 800 μονάδες, ενώ σε περίπτωση

διατήρησης της ανοδικής τάσης, ο ΔΤΡ θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς με την κρίσιμη κατά το παρελθόν αντίσταση των 900 μονάδων.

Παρά τις όποιες προκλήσεις, οι διεθνείς αγορές εμφανίζουν μια ανθεκτικότ­ητα, υποβοηθώντ­ας και την ελληνική αγορά να συντηρεί την ανοδικότητ­ά της. Οι ξένες αγορές παραμένουν ο οδηγός του Χ.Α., με την καλή εικόνα τους να είναι άμεσα συνδεδεμέν­η με τη δική του. Η διατήρηση του καλού κλίματος, σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον Οίκο S&P, δύναται να οδηγήσει την αγορά ψηλότερα των 880 μονάδων. Το ζητούμενο, δηλαδή η υπέρβαση των 900 μονάδων, θα χρειαστεί την ενεργοποίη­ση περισσότερ­ων χαρτοφυλακ­ίων, διοχετεύον­τας τη ρευστότητά τους στο σύνολο της αγοράς, με σημαντική αύξηση της συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece