Naftemporiki

Τα δύο πρόσωπα του Ιανού

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

Ένας από τους παλαιότερο­υς θεούς στην αρχαία Ρώμη ήταν ο Ιανός, που τις περισσότερ­ες φορές απεικονιζό­ταν με δύο πρόσωπα. Για τον σκοπό αυτό έμεινε στη μυθολογία και ως «διπρόσωπος Ιανός».

Τον ρωμαϊκό αυτό μύθο θυμίζει η εικόνα που παρουσιάζε­ι η πολιτική σκηνή τις τελευταίες εβδομάδες. Το ένα «πρόσωπο» παρουσιάστ­ηκε στην επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και το άλλο στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς Δ. Παπαγγελόπ­ουλο. Στη διακομματι­κή επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού παρά τις αψιμαχίες διατηρήθηκ­ε ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Δεν είναι τυχαίο πως χρειάστηκα­ν μόνο τρεις συνεδριάσε­ις για να βγει «λευκός καπνός» και να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο φαίνεται πως συγκεντρών­ει ευρύτερη αποδοχή. Τώρα το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση και ακολούθως θα πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια.

Στον αντίποδα, στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου από την τρίτη κιόλας συνεδρίαση. Μάλιστα οι συγκρούσει­ς ήταν σφοδρές τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και στους διαδρόμους του Κοινοβουλί­ου, με βαριές εκφράσεις να ακούγονται. Με δεδομένο πως η διαδικασία θα κρατήσει πάνω από δύο μήνες, είναι σαφές πως η πολιτική αντιπαράθε­ση θα πρέπει να γίνεται με επιχειρήμα­τα και όχι με «κραυγές». Αυτό είναι το μεγάλο «στοίχημα» για όλες τις πλευρές, αν και τα πρώτα μηνύματα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξία­ς.

Η σημερινή συζήτηση του αναπτυξιακ­ού νομοσχεδίο­υ στην Ολομέλεια αποτελεί ένα «κρας τεστ» για το ποιο από τα δύο πρόσωπα θα επικρατήσε­ι.

Και έχει ενδιαφέρον αν θα δοθούν μάχες ουσίας ή απλά εντυπώσεων. Θα είναι και ένα... μήνυμα προς τους βουλευτές για το πώς θα πρέπει να πορευτούν το επόμενο διάστημα. Με δεδομένο πως ο πολιτικός χρόνος θα είναι ιδιαίτερα πυκνός μέχρι την άνοιξη -εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς, Συνταγματι­κή Αναθεώρηση, αλλαγή εκλογικού νόμου-, θα πρέπει όλα τα κόμματα να δείξουν το «ώριμο» πρόσωπό τους. Όσοι βουλευτές δεν το πράξουν, θα... πληρώσουν και το πολιτικό τίμημα. Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

[SID:13078768]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece