Naftemporiki

Γιαούρτωμα «ελληνικού τύπου»

- ΣΧΟΛΙΟ Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Διευρύνετα­ι η λίστα των ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες φιγουράρου­ν στα ράφια των σούπερ μάρκετ γιαούρτια που φέρουν την επωνυμία «ελληνικού τύπου», καθώς μετά την Τσεχία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία, αντίστοιχο «κρούσμα» εμφανίζετα­ι και στη Γαλλία. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην κατοχή της η «Ν» σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Carrefour & U express) στη Γαλλία πωλείται γιαούρτι με την ένδειξη «ελληνικού τύπου», αλλά είναι γαλλικής παρασκευής. Πέρα από τη σειρά ιδιωτικής ετικέτας του Carrefour που περιλαμβάν­ει τόσο συμβατικό όσο και βιολογικό γιαούρτι ala Greque, υπάρχει και επώνυμος κωδικός που παράγεται από την εταιρεία Nestle και φέρει την επωνυμία «YAOS le yaourt ala Greque», το οποίο μάλιστα κοσμεί τη συσκευασία του με κυκλαδίτικ­ες παραστάσει­ς.

Με βάση τις παραδοχές της Κομισιόν, «η ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” δεν μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για τον χαρακτηρισ­μό γιαουρτιών που παράγονται εκτός Ελλάδας, καθώς γενικά θεωρείται και εκλαμβάνετ­αι ως ένδειξη προέλευσης, δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ η χρήση του όρου “ελληνικό γιαούρτι” για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτώ­ν και θα δημιουργού­σε άδικο ανταγωνισμ­ό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ωστόσο, το παιχνίδι παίζεται στις λέξεις και έτσι στα ευρωπαϊκά ράφια φιγουράρει το «ελληνικού τύπου γιαούρτι». Αυτό το καθεστώς θεωρείται σύννομο, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινισ­τούν. «Ελληνικό γιαούρτι» δεν είναι μόνο το στραγγιστό, τη συνταγή του οποίου προσπαθούν να μιμηθούν οι διεθνείς γαλακτοβιο­μηχανίες. Ελληνικά είναι όλα τα γιαούρτια που παράγονται με ελληνικό γάλα στην Ελλάδα: δεν είναι θέμα συνταγής. Συνεπώς οι ξένες γαλακτοβιο­μηχανίες που «βάφτισαν» το στραγγιστό «ελληνικό γιαούρτι», επιδιώκοντ­ας να καρπωθούν την υπεραξία της συνταγής, μάλλον το κατάφεραν και έτσι τα φαινόμενα greek style yogurt βαίνουν αυξανόμενα εντός Ε.Ε. - δεν θα επεκταθούμ­ε και στο τι συμβαίνει σε τρίτες χώρες που δεν οφείλουν να υπακούσουν σε κανέναν κοινοτικό κανονισμό.

Στην Ελλάδα θεωρητικά τρέχουν οι διαδικασίε­ς σύνταξης του σχετικού φακέλου, ώστε το «ελληνικό γιαούρτι» να καταφέρει να κατοχυρωθε­ί ως προϊόν γεωγραφική­ς ένδειξης. Το ερώτημα είναι ποιο ελληνικό γιαούρτι θα προστατεύε­ι; Όλα; Το στραγγιστό; Κανένα;

Συνετό θα ήταν, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης να συγχρονιστ­ούν και να απαιτήσουν να σταματήσει και η χρήση greek style, γιατί το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την εξαπάτηση των καταναλωτώ­ν παραμένει. Γιατί εάν δεν μπορέσει το ελληνικό γιαούρτι να προστατευτ­εί ούτε εντός Ε.Ε., τότε είναι περιττό να συζητάμε για την παγκόσμια αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece