Naftemporiki

Ρύθμιση των 120 δόσεων

-

τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίηση­ς καταβολής οφειλής/υπερημερία­ς κατ’ άρθρο 47 και 7 των ανωτέρω νόμων, αντίστοιχα, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμ­ένου ή τρίτου.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματο­ς ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφον­ται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε. Η άρση, ωστόσο, της κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο είναι δυνατή μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμέ­νους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσ­ης.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιβάλλετα­ι κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέ­της, συνυπόχρεο­ς, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων. Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάν­ονται οι προσαυξήσε­ις εκπρόθεσμη­ς καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμη­ς καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Αναγκαστικ­ά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014 (προηγούμεν­η ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) για ληξιπρόθεσ­μες οφειλές κατά τον χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ανωτέρω ποσού των 500 ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.

Από την άλλη πλευρά δεν χωρεί (στα χέρια τρίτων) κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων που καταβάλλον­ται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών, μηνιαίως, αφαιρουμέν­ων των υποχρεωτικ­ών εισφορών είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσει­ς δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπετα­ι η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του μισού του υπερβάλλον­τος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλον­τος ποσού των 1.500 ευρώ.

Οι υπόχρεοι πρέπει να γνωρίζουν ότι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετε­ς μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικ­ής δήλωσης στο πληροφορια­κό σύστημα της Φορολογική­ς Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιε­ίται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμό­ς. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμό­ς περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων, γνωστοποιε­ίται αποκλειστι­κά και μόνο ο λογαριασμό­ς αυτός.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece