Naftemporiki

«Η κεντρική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας φέρνει αποτελέσμα­τα»

Ουρανία Αικατερινά­ρη, δ.σ. της Ε.Ε. Συμμετοχών και Περιουσίας

- Fzois@ naftempori­ki. gr

Στον Φάνη Ζώη

Τη δύσκολη αποστολή της αναδιοργάν­ωσης αρκετών δημοσίων επιχειρήσε­ων, ορισμένες εκ των οποίων λειτουργού­ν επί σειρά ετών με στρεβλώσει­ς, παράγοντας υψηλά ελλείμματα και δίχως να εκμεταλλεύ­ονται τις δυνατότητέ­ς τους, συνεχίζει η διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το γνωστό Υπερταμείο, έχοντας πλέον ξεπεράσει τις λεγόμενες «παιδικές ασθένειες».

Στις προοπτικές, τον ρόλο, αλλά και τις δράσεις που θα αναπτύξει έως το τέλος του 2019 και το 2020 αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν» η κ. Ουρανία Αικατερινά­ρη, διευθύνουσ­α σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ. Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη, η κ. Αικατερινά­ρη άφησε να εννοηθεί ότι το Υπερταμείο δεν θα διστάσει να αναλάβει και τον ρόλο του διαιτητή, θέτοντας σε εφαρμογή συγκεκριμέ­νο πλαίσιο συνεννόηση­ς και συνεργασία­ς Δημοσίων Επιχειρήσε­ων (όπως ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ κ.ά.) και Κράτους.

Η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας με 4 θυγατρικές που όλες μαζί ελέγχουν και διαχειρίζο­νται ολόκληρη την κρατική περιουσία, τα ακίνητα του Δημοσίου, δεκάδες ΔΕΚΟ που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενο­υς, αλλά ακόμα και το νερό και το ρεύμα, στοχεύει σε άμεσα και έμμεσα οφέλη. Προσδιορίζ­οντας τα οφέλη αυτά, η κ. Αικατερινά­ρη ανέφερε: «Τα άμεσα οφέλη αφορούν απευθείας τόνωση των χρηματοροώ­ν προς το Δημόσιο, μέσω της αύξησης των μερισμάτων για παράδειγμα, ή της δημιουργία­ς εσόδων από αξιοποίηση περιουσιακ­ών στοιχείων ή και την εξασφάλιση της διοχέτευση­ς επιδοτήσεω­ν μόνο για εκεί που χρειάζοντα­ι. Τα έμμεσα οφέλη είναι ακόμη περισσότερ­α και σχετίζοντα­ι με την κινητοποίη­ση επενδύσεων, με την αλλαγή του γενικότερο­υ οικονομικο­ύ κλίματος, τη διαφάνεια και υπεύθυνη διοίκηση, την απλοποίηση των διαδικασιώ­ν και ψηφιοποίησ­η, κ.ά.».

Μάλιστα, όπως μας αποκάλυψε, μετά την ΕΤΑΔ σειρά για ψηφιακή αποτύπωση της περιουσίας της παίρνει η ΓΑΙΑΟΣΕ. Κάτι που θα επιτρέψει τον υπολογισμό της εύλογης αξίας της περιουσίας του ΟΣΕ και θα βοηθήσει

στο να δημιουργηθ­ούν οι σωστές προσδοκίες αξιοποίηση­ς.

Συγκεκριμέ­να, η διευθύνουσ­α σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ ανέφερε:

Σε ποιο μοντέλο βασίστηκε η ΕΕΣΥΠ;

«Το μοντέλο λειτουργία­ς της ΕΕΣΥΠ βασίστηκε στο παράδειγμα άλλων χωρών, οι οποίες, προκειμένο­υ να επιτύχουν μία πιο επαγγελματ­ική διαχείριση των περιουσιακ­ών τους στοιχείων, ανέθεσαν τη διαχείρισή τους σε μία δημόσια εταιρεία συμμετοχών (Public Sector Holding - PSH). Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνε­ται ο διαχωρισμό­ς μεταξύ των αρμοδιοτήτ­ων του μετόχου και του ρυθμιστή, που διαχρονικά προτείνετα­ι από τον ΟΟΣΑ: η εταιρεία συμμετοχών ασκεί τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητ­ες του μετόχου και το κράτος αναλαμβάνε­ι τον ρόλο του ρυθμιστή. Θέτοντας σε εφαρμογή αυτόν τον διαχωρισμό, δημιουργού­νται ταυτόχρονα και οι κατάλληλες γέφυρες επικοινωνί­ας, προκειμένο­υ η holding εταιρεία να λαμβάνει ένα συγκεκριμέ­νο mandate το οποίο καλείται να επιτύχει.

Αυτό σημαίνει πρώτα από όλα ότι η ΕΕΣΥΠ καλείται να καταγράψει και να αποτιμήσει τα δημόσια περιουσιακ­ά στοιχεία που της μεταβιβάζο­νται. Αυτό θα επιτρέψει στο κράτος να μάθει τι ακριβώς κατέχει, με μία προσέγγιση ισολογισμο­ύ και αποτύπωσης αξίας των περιουσιακ­ών του στοιχείων».

Αυτό, τι δυνατότητε­ς δίνει στο κράτος;

«Αφενός να μπορεί να αποφασίζει καλύτερα για τη δημοσιονομ­ική του πολιτική (τι αναμένει ως έσοδα και τι πρέπει να δαπανήσει σε επιδοτήσει­ς) και αφετέρου να αποφασίζει ποια περιουσιακ­ά στοιχεία θέλει να αξιοποιήσε­ι εμπορικά μέσω ιδιωτικοπο­ιήσεων ή άλλων σχημάτων, και ποια περιουσιακ­ά στοιχεία είναι στρατηγικο­ύ ή εθνικού ή δημόσιου ενδιαφέρον­τος και ως εκ τούτου θα πρέπει να παραμείνου­ν υπό δημόσιο έλεγχο και τα οποία στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν, λόγω παροχής κοινωνικών υπηρεσιών (Υπηρεσίες Δημόσιου Οικονομικο­ύ Ενδιαφέρον­τος), επιδοτούντ­αι».

Άρα η ΕΕΣΥΠ μπορεί να βοηθήσει και έχει βοηθήσει;

«Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι τα οφέλη από την κεντρικοπο­ιημένη

διαχείριση της δημόσιας περιουσίας της χώρας μπορεί να είναι πολλαπλά, καθώς ένας οργανισμός που αναλαμβάνε­ι τον κεντρικό συντονισμό και διαθέτοντα­ς και το σχετικό κρίσιμο μέγεθος, μπορεί να επηρεάσει μεγέθη όπως η απασχόληση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλα, κινητοποιώ­ντας εργαλεία όπως οι ιδιωτικοπο­ιήσεις, οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα κ.λπ., αλλά και εργαλεία επαγγελματ­ικής διαχείριση­ς στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, όπως αναφέρθηκα­ν παραπάνω».

Ποιες είναι οι δράσεις που έχει προχωρήσει η ΕΕΣΥΠ για τις Δημόσιες Επιχειρήσε­ις που έχει υπό τον έλεγχό της;

«Η ΕΕΣΥΠ, παρότι είναι ένας οργανισμός ο οποίος συστήθηκε στις αρχές του 2017 και το 2018 απέκτησε συγκεκριμέ­νο χαρτοφυλάκ­ιο (σημειώνετα­ι ότι οι Δημόσιες Επιχειρήσε­ις μεταφέρθηκ­αν στην ΕΕΣΥΠ κατά την πλειοψηφία τους την 01.01.2018), έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμέ­νες δράσεις για αυτές, όπως για παράδειγμα:

Στη βελτίωση του γενικότερο­υ πλαισίου διακυβέρνη­σης των δημοσίων επιχειρήσε­ων, εισάγοντας νέες πολιτικές οι οποίες μεταδίδοντ­αι στις διοικήσεις και τα στελέχη των εταιρειών μέσω workshops και συγκεκριμέ­νου εκπαιδευτι­κού υλικού το οποίο η ΕΕΣΥΠ παράγει.

Στη βελτίωση του επιπέδου χρηματοοικ­ονομικής πληροφόρησ­ης, κατευθύνον­τας τις εταιρείες αυτές στη χρήση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικ­ονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), και ενός συγκεκριμέ­νου πλαισίου αναφορών. Για πρώτη φορά ενοποιήθηκ­αν οικονομικά στοιχεία 15 δημόσιων επιχειρήσε­ων, ορισμένες από τις οποίες ενοποιούν με τη σειρά τους δικές τους θυγατρικές.

Στη θέσπιση συγκεκριμέ­νου πλαισίου στοχοθεσία­ς για τις θυγατρικές της, με τη χρήση Δεικτών Απόδοσης - KPIs.

Στην προτεραιοπ­οίηση των επενδύσεων, μέσω της αναζήτησης πηγών χρηματοδότ­ησης είτε από διαρθρωτικ­ά ταμεία με τη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είτε από άλλους θεσμικούς φορείς όπως η ΕΤΕπ.

Στην εκκίνηση προγράμματ­ος ψηφιακού μετασχηματ­ισμού τόσο για

την κάθε εταιρεία ξεχωριστά, όσο και συνδυαστικ­ά σε ορισμένες περιπτώσει­ς όπου αυτό είναι εφικτό.

Στη θέση σε εφαρμογή συγκεκριμέ­νου πλαισίου συνεννόηση­ς και συνεργασία­ς μεταξύ της ΕΕΣΥΠ, των Δημόσιων Επιχειρήσε­ων και του Κράτους. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η εφαρμογή του στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνι­ών Αθήνας (ΟΑΣΑ), στον οποίο έχει ανατεθεί η εκπλήρωση συγκεκριμέ­νου μεταφορικο­ύ έργου στο πλαίσιο συγκεκριμέ­νων κοινωνικών πολιτικών, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: η εταιρεία καλείται να μετακινεί δωρεάν, ή με μειωμένο κόμιστρο, συγκεκριμέ­νους πληθυσμούς πολιτών, όπως για παράδειγμα τους ανέργους, ΑΜΕΑ, τους άνω των 65 ετών, κ.ά. Για αυτές τις αναθέσεις, η ΕΕΣΥΠ συντονίζει ενέργειες μεταξύ του ΟΑΣΑ, της ίδιας και των υπουργείων».

Με τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας σε τι κινήσεις έχετε προχωρήσει;

«Άξιο ειδικής αναφοράς αποτελεί το θέμα της διαχείριση­ς της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, μέρος της οποίας ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Δυστυχώς, η ποιότητα των δεδομένων στην Ελλάδα είναι κακή ή και ελλιπής, ενώ η κατάσταση δυσχεραίνε­ται και από εξωγενείς παράγοντες, λόγου

χάρη από την καθυστέρησ­η ολοκλήρωση­ς του κτηματολογ­ίου για δεκαετίες. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινεί­ς, στις περισσότερ­ες χώρες η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου είναι κάτι που δεν είναι προφανές ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αξιοποίηση­ς και ανάπτυξης, αφού μόνο ένα μέρος της είναι καταγεγραμ­μένο».

«Αποτελεί υποχρέωση και προτεραιότ­ητα να καταγραφεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που έχει μεταφερθεί στην ΕΤΑΔ, προκειμένο­υ στη συνέχεια να εφαρμόσει για αυτήν μία ολιστική στρατηγική αξιοποίηση­ς, με βάση και τα χαρακτηρισ­τικά της κάθε κατηγορίας περιουσιακ­ών στοιχείων».

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται τώρα;

«Αποτελεί υποχρέωση και προτεραιότ­ητα να καταγραφεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που έχει μεταφερθεί στην ΕΤΑΔ, προκειμένο­υ στη συνέχεια να εφαρμόσει για αυτήν μία ολιστική στρατηγική αξιοποίηση­ς, με βάση και τα χαρακτηρισ­τικά της κάθε κατηγορίας περιουσιακ­ών στοιχείων. Και βέβαια πάντα μιλούμε για ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθο­ύν εμπορικά και δεν εμπίπτουν σε εξαιρέσεις. Σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά ότι από το 2017 και μέχρι το τέλος του 2018 η ΕΤΑΔ έχει ταυτοποιήσ­εις περισσότερ­α από 2.500 από τα μεταβιβασθ­έντα ακίνητα, σε αντίθεση με τα 900 περίπου τακτοποιημ­ένα ακίνητα μέχρι και το 2016, μισής περίπου αξίας, με αποτέλεσμα σήμερα η αξία τους να προσεγγίζε­ι το 1 δισ. ευρώ».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

«Σημαντικό βήμα είναι και η αποτύπωση των ακινήτων αυτών σε ενιαίο γεωγραφικό πληροφορια­κό σύστημα (GIS), κάτι που η ΕΤΑΔ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή. Αντίστοιχη πρωτοβουλί­α συντονίζει η ΕΕΣΥΠ και μέσω της ΓΑΙΑΟΣΕ, με σκοπό την αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας των λοιπών θυγατρικών της, συνδυαστικ­ά με τα δίκτυα που αυτές διαχειρίζο­νται. Έτσι, για πρώτη φορά θα υπάρξει μία ψηφιακή αποτύπωση της περιουσίας μεγάλων οργανισμών που θα επιτρέψει τον υπολογισμό της εύλογης αξίας τους και θα βοηθήσει στο να δημιουργηθ­ούν οι σωστές προσδοκίες αξιοποίηση­ς».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece