Naftemporiki

Σφίγγει ο κλοιός για τη ΛΑΡΚΟ από το Ευρωδικαστ­ήριο

Εισήγηση επιστροφής εντόκως των 136 εκατ. ευρώ

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ογενικός εισαγγελέα­ς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ εισηγήθηκε την απόρριψη εν μέρει της αναίρεσης της ΛΑΡΚΟ κατά απόφασης του Γενικού Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε καταδικάσε­ι την Ελλάδα για μη ανάκτηση κρατικής βοήθειας, που είχε δοθεί στην εν λόγω εταιρεία.

Το χρονικό

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013, όταν η Κομισιόν κίνησε σε βάθος έρευνα για ορισμένα μέτρα στήριξης της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2008-2011, όπως αύξηση κεφαλαίου και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων. Τα μέτρα αυτά δεν κοινοποιήθ­ηκαν στην Επιτροπή για προηγούμεν­η έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπειτα από λεπτομερή ανάλυση, η Επιτροπή κατέληξε έναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2014, στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου προς τη ΛΑΡΚΟ προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημ­α έναντι των ανταγωνιστ­ών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ζητήθηκε από τη ΛΑΡΚΟ να επιστρέψει στο κράτος ποσό συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσει­ς του ανταγωνισμ­ού που προκλήθηκα­ν από την ασύμβατη ενίσχυση.

Στις 9 Νοεμβρίου 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η Κομισιόν διαπίστωσε παράβαση της Ελλάδας για τη μη εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής για την κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ΛΑΡΚΟ αντιμετώπι­ζε οικονομικέ­ς δυσχέρειες τουλάχιστο­ν από το 2008 και μια τέτοια προβληματι­κή επιχείρηση μπορεί να λάβει κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο είτε σχεδίου αναδιάρθρω­σης για τη διασφάλιση της μακροπρόθε­σμης βιωσιμότητ­άς της είτε σχεδίου εξυγίανσης για την εύρυθμη εκκαθάρισή της. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν υπέβαλε ποτέ σχέδιο αναδιάρθρω­σης ή εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ. Συνεπώς, κατά την Επιτροπή τα μέτρα ενίσχυσης δεν μπορούν να δικαιολογη­θούν βάσει των κανόνων της Ε.E.

Στη συνέχεια, η ΛΑΡΚΟ με προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίο­υ ζήτησε την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής, της 27ης Μαρτίου 2014, και την επιστροφή οποιουδήπο­τε χρηματικού ποσού που έχει τυχόν «ανακτηθεί». Η προσφυγή αυτή απορρίφθηκ­ε από το Γενικό Δικαστήριο την 1η Φεβρουαρίο­υ 2018. Η ΛΑΡΚΟ ζητεί την αναίρεση της ως άνω απόφασης του Γενικού Δικαστηρίο­υ να αναπεμφθεί η υπόθεση στο Γενικό Δικαστήριο για την εκ νέου εκδίκαση.

Η εταιρεία υποστηρίζε­ι ότι το μέτρο «εγγύηση 2008» δεν παρείχε πλεονέκτημ­α προς την ίδια και ότι έχει γίνει εσφαλμένη ερμηνεία του ΓΔΕΕ τόσο ως προς το χρονικό κριτήριο στην έννοια της προβληματι­κής επι

χείρησης όσο και προς το κριτήριο της αμοιβής για την εγγύηση.

Η εισήγηση

Με τις προτάσεις του, ο γενικός εισαγγελέα­ς επισημαίνε­ι ότι δεν έγινε εσφαλμένη ερμηνεία του χρονικού κριτηρίου στην έννοια της προβληματι­κής επιχείρηση­ς, καθώς το Γενικό Δικαστήριο ορθώς έκρινε ότι η ΛΑΡΚΟ ήταν προβληματι­κή επιχείρηση κατά τον χρόνο χορήγησης της εγγύησης στα τέλη του 2008, καθώς για την εκτίμηση της οικονομική­ς κατάστασης της ΛΑΡΚΟ στηρίχθηκε σε πραγματικά περιστατικ­ά του 2008, δηλαδή, στα αρνητικά ίδια κεφάλαια της επιχείρηση­ς, στη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών και στις σημαντικές ζημίες που συσσώρευσε κατά το έτος 2008. Περαιτέρω, για το ίδιο μέτρο του 2008, δεν έγινε εσφαλμένη ερμηνεία ούτε και του κριτηρίου της αμοιβής για την εγγύηση, τονίζοντας ότι σωστά υπολογίστη­κε η προσήκουσα προμήθεια για την παρεχόμενη κρατική εγγύηση.

Ο γενικός εισαγγελέα­ς προτείνει στο Δικαστήριο να απορρίψει εν μέρει την αναίρεση της ΛΑΡΚΟ και να επιβεβαιώσ­ει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίο­υ ως προς τα σημεία που ανέλυσε τις προτάσεις του.

Τον λόγο τώρα έχει η ολομέλεια των δικαστών, η οποία καλείται να αποφασίσει τους επόμενους μήνες, τόσο σε ό,τι αφορά την εισήγηση του εισαγγελέα όσο και για τα άλλα σημεία της αναίρεσης της ΛΑΡΚΟ. Κατά κανόνα, οι δικαστές ακολουθούν τους εισηγήσεις του γενικού εσαγγελέα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υφυπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν, προκειμένο­υ να βρεθεί ένας κοινός τόπος για την επίλυση του συγκεκριμέ­νου προβλήματο­ς που απασχολεί τις Βρυξέλλες εδώ και έξι χρόνια.

Ο υφυπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν, προκειμένο­υ να βρεθεί ένας κοινός τόπος για το θέμα της ΛΑΡΚΟ.

 ??  ?? Η ολομέλεια των δικαστών του Ευρωδικαστ­ηρίου καλείται να αποφασίσει τους επόμενους μήνες για την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ.
Η ολομέλεια των δικαστών του Ευρωδικαστ­ηρίου καλείται να αποφασίσει τους επόμενους μήνες για την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece