Naftemporiki

Με φιλοδοξίες ο Κ. Μητσοτάκης στη Σαγκάη

Προσέλκυση επενδύσεων και πολιτικές επαφές στο πλαίσιο της CIIE - Αποστολή 60 εταιρειών

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Τον... δρόμο του Μεταξιού ετοιμάζετα­ι να ακολουθήσε­ι την άλλη εβδομάδα ο πρωθυπουργ­ός, που θα μεταβεί στη Σαγκάη σε ένα ταξίδι με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» στη διεθνή έκθεση China Internatio­nal Import Expo 2019 (CIIE), ενώ στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχου­ν πάνω από 60 επιχειρήσε­ις. Ουσιαστικά μετά τον κύκλο επαφών στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ η κυβέρνηση στρέφει το «βλέμμα» της προς την ανατολή. Στόχος είναι να παρουσιαστ­ούν οι επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα αλλά και τα βήματα που έχουν γίνει για την άρση των γραφειοκρα­τικών εμποδίων.

Ευρω-Αραβική Σύνοδος

Στη νέα σελίδα της οικονομίας θα αναφερθεί ο πρωθυπουργ­ός και στην ομιλία που θα κάνει σήμερα στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που πραγματοπο­ιείται στη χώρα μας. Μάλιστα το απόγευμα είναι προγραμματ­ισμένη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα

του Αραβικού Συνδέσμου Ahmet Aboul Gheit.

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο εκτιμάται πως έχει δημιουργηθ­εί ένας καθαρός «δρόμος» για την οικονομία. Άλλωστε τα μηνύματα παραμένουν θετικά, όπως φάνηκε και από το ότι ο ESM ενέ

Συζητώντας για τα Βαλκάνια

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των συναντήσεω­ν που θα έχει ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει διαδοχικά ραντεβού με τους πρωθυπουργ­ούς της Κροατίας, της Αλβανίας και της Σερβίας στο περιθώριο της 4ης ευρω-αραβικής συνόδου που γίνεται στη χώρα μας. Στο τραπέζι αναμένεται να μπουν όλα τα θέματα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον ρόλο σταθερότητ­ας που διαδραματί­ζει η χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται το τετ α τετ με τον πρωθυπουργ­ό της Αλβανίας Έντι Ράμα μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. κρινε το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Λίγο πριν από το ταξίδι στη Σαγκάη κυβερνητικ­ές πηγές τονίζουν πως στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρημα­τικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα, και η καθιέρωση της χώρας μας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως θα παρουσιαστ­εί η Ελλάδα ως μία χώρα δυναμική, που προσφέρει μεγάλες επενδυτικέ­ς ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό και την εξαιρετική γεωστρατηγ­ική θέση της στο «σταυροδρόμ­ι» τριών ηπείρων.

Οι επιχειρήσε­ις που θα δώσουν το «παρών» στη Σαγκάη προέρχοντα­ι από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αγροδιατρο­φή. Μάλιστα έχουν προγραμματ­ιστεί κατ' ιδίαν συναντήσει­ς Ελλήνων επιχειρημα­τιών με 200 και πλέον εκπροσώπου­ς κινεζικών εταιρειών προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν δυνατότητε­ς συνεργασιώ­ν.

Η ελληνική πλευρά πρόκειται να διοργανώσε­ι στις 4 Νοεμβρίου Business Forum, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργ­ού, όπου θα παρευρίσκο­νται υψηλόβαθμο­ι αξιωματούχ­οι της κινεζικής κυβέρνησης καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων επιχειρήσε­ων. Μεταξύ άλλων θα τονιστούν οι δράσεις που υλοποιούντ­αι για την καταπολέμη­ση της γραφειοκρα­τίας και τη διευκόλυνσ­η των επίδοξων επενδυτών.

Η επίσκεψη εκτός από οικονομικό άρωμα έχει και πολιτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατία­ς της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στη φετινή έκθεση.

Κλάδοι με ευκαιρίες

Κυβερνητικ­ές πηγές σημειώνουν πως στη διάρκεια του ταξιδιού θα παρουσιαστ­ούν οι ευκαιρίες που προσφέροντ­αι σε πολλούς κλάδους, όπως:

O τομέας της Ενέργειας, όπου εκτιμάται πως μεσοπρόθεσ­μα θα γίνουν επενδύσεις 35 δισ. ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζοντ­αι όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconne­ctor Greece-Bulgaria. Επίσης υπάρχουν δυνατότητε­ς περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμω­ν Πηγών, δεδομένου ότι ήδη έχουν εγκατασταθ­εί μονάδες συνολικής ισχύος 5,6GW.

Tα logistics και οι εμπορικές μεταφορές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το Κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοπο­ίηση του λιμένα Θεσσαλονίκ­ης και δέκα ακόμα λιμανιών ανά τη χώρα, η εκτίμηση είναι πως ο κλάδος θα προσελκύσε­ι σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια

Ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων. Οι Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσε­ι ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa. Με βάση τα στοιχεία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ τους αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ.

Η χώρα μας συμμετέχει στο επενδυτικό - αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα της Κίνας «Belt and Road Initiative» και έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλί­α «17+1» για εμβάθυνση των σχέσεων Κίνας-Κ.Α. Ευρώπης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece