Naftemporiki

Αναβάθμιση του ΟΤΕ σε επενδυτική βαθμίδα από τηνS&P

Στο «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+» η πιστοληπτι­κή ικανότητα του ομίλου - «Ψήφος εμπιστοσύν­ης» και από την JP Morgan

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας του ΟΤΕ σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+» σε επενδυτική κατηγορία με σταθερή προοπτική, ανακοίνωσε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς S&P, ενώ «ψήφο εμπιστοσύν­ης» στην τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία έδωσε με έκθεσή της και η JP Morgan. Οι αναλυτές της JP Morgan χαρακτηρίζ­ουν τον ΟΤΕ ελκυστική επιλογή, δίνοντας σύσταση «overweight» για τη μετοχή του με τιμή-στόχο τα 16 ευρώ.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με την S&P, η πρόσφατη επιτυχημέν­η έκδοση του ΟΤΕ για την αναχρηματο­δότηση μη εξασφαλισμ­ένων τίτλων ύψους 500 εκατ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κουπόνι (0,875%), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Deutsche Telekom, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην έκδοση ενισχύει τη ρευστότητα του ομίλου.

Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει τον ΟΤΕ να αναχρηματο­δοτήσει με καλύτερους όρους τις επικείμενε­ς λήξεις ομολόγων (770 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020). Ακόμη, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ο ισχυρός ισολογισμό­ς του ΟΤΕ (1,1 δισ. ευρώ μετρητά στο δεύτερο τρίμηνο του 2019) και η σε γενικές γραμμές ανθεκτική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών θα προστατεύσ­ουν την εταιρεία σε ένα σενάριο κρατικού defaul. Γι’ αυτό και έδωσε στον ΟΤΕ πιστοληπτι­κή διαβάθμιση τρεις βαθμίδες πάνω από την αντίστοιχη διαβάθμιση της Ελλάδας.

Η JP Morgan εκτιμά ότι ο ΟΤΕ την ερχόμενη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου θα ανακοινώσε­ι ένα ισχυρό τρίμηνο (το τρίτο του έτους), το οποίο θα στηρίζεται

τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Προσθέτει, επίσης, ότι η τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία θα σημειώσει σημαντική πρόοδο σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών φέτος, στα 350-450 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη Ρουμανία, η JP Morgan θεωρεί ότι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις θα έχουν αντίκτυπο στο χρονοδιάγρ­αμμα της πώλησης της Telekom Romania, αλλά προσθέτει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν ανακοινώσε­ις πριν από το τέλος του έτους. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο περικοπής κόστους,

ο σχεδιασμός του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ως προς τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ στην Ελλάδα, η JP Morgan αναμένει αύξηση εσόδων από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας περίπου 1,7% στο τρίτο τρίμηνο έναντι 2,8% στο δεύτερο τρίμηνο, με την επιβράδυνσ­η να αποδίδεται στον ανταγωνισμ­ό. Αντίστοιχα στην κινητή τηλεφωνία, εκτιμά ότι τα έσοδα από υπηρεσίες θα αυξηθούν 2,7% από 2% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το EBITDA θα σημειώσει αύξηση 3,1% από 4,7% το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

 ??  ?? Οι αναλυτές της JP Morgan χαρακτηρίζ­ουν τον ΟΤΕ ελκυστική επιλογή, δίνοντας σύσταση «overweight» για τη μετοχή του με τιμή-στόχο τα 16 ευρώ.
Οι αναλυτές της JP Morgan χαρακτηρίζ­ουν τον ΟΤΕ ελκυστική επιλογή, δίνοντας σύσταση «overweight» για τη μετοχή του με τιμή-στόχο τα 16 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece