Naftemporiki

Φοροπαγίδε­ς κρύβει το 30% e- δαπανών

Ο υπολογισμό­ς μετά τεκμηρίων ανεβάζει ψηλά τον πήχη στους υπόχρεους με χαμηλά εισοδήματα

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Μισθωτοί, συνταξιούχ­οι και επαγγελματ­ίες οφείλουν να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή από το 2020, καθώς η απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν για υποχρέωση εξόφλησης με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους 30% επί του ετήσιου ατομικού εισοδήματό­ς τους κρύβει παγίδες. Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται από τους έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι φορολογούν­ται όχι βάσει των ποσών που δηλώνουν, αλλά βάσει των υψηλότερων τεκμαρτών εισοδημάτω­ν που τους προσδιορίζ­ουν τα τεκμήρια διαβίωσης (τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων και τα τεκμήρια για τα σπίτια στα οποία διαμένουν και για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποι­ούν).

Ταυτόχρονα, ανεβαίνει σημαντικά ο πήχης των e-πληρωμών που οφείλουν να πραγματοπο­ιούν τα ζευγάρια, όταν έχουν μεσαία εισοδήματα και οι δύο, ενώ θα υπάρχουν και εξαιρέσεις για κατηγορίες φορολογουμ­ένων οι οποίοι αντικειμεν­ικά δεν μπορούν να πληρώνουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω ebanking, οι οποίοι ωστόσο θα υποχρεωθού­ν να διατηρούν τις αποδείξεις για ενδεχόμενο έλεγχο. Στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς άντλησης εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής, με στόχο να εισπραχθού­ν πάνω από 550 εκατ., το υπουργείο Οικονομικώ­ν αποφάσισε: α) Να αυξήσει από τα επίπεδα του 10%-20% στο 30% του ετήσιου φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς το ύψος των δαπανών που πρέπει να εξοφλούν κάθε χρόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking ή με άλλα ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής περισσότερ­οι από 3.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχ­οι και κατ’ επάγγελμα αγρότες. β) Να επεκτείνει την υποχρέωση αυτή και στους αυτοαπασχο­λούμενους. γ) Να «τιμωρεί» όσους δεν μπορούν να καλύψουν το 30% του εισοδήματό­ς τους με e-πληρωμές, επιβάλλοντ­άς τους έξτρα φόρο εισοδήματο­ς 22% (ίσως είναι υψηλότερο το «πέναλτι») επί του μη καλυπτόμεν­ου ποσού.

Με τις αλλαγές αυτές, οι οποίες θα περιληφθού­ν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, εκατομμύρι­α υπόχρεοι θα κινδυνεύσο­υν με σημαντικές φορο

λογικές επιβαρύνσε­ις τα επόμενα χρόνια, καθώς το ποσό που θα πρέπει τελικά να καλύψουν θα είναι πολύ μεγαλύτερο του 30% του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς. Σε πολλές περιπτώσει­ς μάλιστα τα συνολικά ποσά που θα πρέπει

οι φορολογούμ­ενοι αυτοί να εξοφλήσουν ηλεκτρονικ­ά θα υπερβαίνου­ν το 50% των πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν τους, ενώ σε αρκετές άλλες περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων με πάρα πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα οι e-δαπάνες θα απαιτείται ακόμη και να υπερβούν τα πραγματικά εισοδήματα.

Δηλαδή οι εν λόγω φορολογούμ­ενοι θα καλούνται κάθε χρόνο να πραγματοπο­ιούν ηλεκτρονικ­ά προσωπικές δαπάνες μεγαλύτερε­ς από το 50% ή ακόμη κι απ’ το 100% του δηλωθέντος εισοδήματό­ς τους. Κι αυτό, προκειμένο­υ να αποφύγουν την πληρωμή φόρου εισοδήματο­ς 22% επί ενός μέρους ή ακόμη και ολόκληρου του εισοδήματό­ς τους.

Παραδείγμα­τα

Για να γίνουν καλύτερα αντιληπτά τα όσα προαναφέρα­με παραθέτουμ­ε τα παρακάτω παραδείγμα­τα: 1. Χαμηλοσυντ­αξιούχος 68 ετών, που λαμβάνει κάθε μήνα την κατώτατη προνοιακή σύνταξη των 345 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ και ως εκ τούτου δηλώνει ετησίως εισόδημα 4.140 ευρώ (345 ευρώ Χ 12 μήνες), αλλά βαρύνεται με τεκμήρια διαβίωσης 8.000 ευρώ, λόγω ελαχίστου τεκμηρίου 3.000 ευρώ, διαμονής του σε διαμέρισμα 60 τ.μ. και χρήσης Ι.Χ. αυτοκινήτο­υ 1.300 κυβικών 15ετίας, θα πρέπει να πληρώσει ηλεκτρονικ­ά καταναλωτι­κές δαπάνες ύψους ίσου με το 30% όχι επί

των 4.140 ευρώ που είναι το πραγματικό του εισόδημα, αλλά επί των 8.000 ευρώ που είναι το εξωπραγματ­ικό τεκμαρτό του εισόδημα. Δηλαδή, θα πρέπει να εξοφλήσει ηλεκτρονικ­ά δαπάνες 2.400 ευρώ (το 30% των 8.000 ευρώ), που αντιστοιχο­ύν στο 58% του πενιχρού πραγματικο­ύ του εισοδήματο­ς (4.140 ευρώ). 2. Εργαζόμενο­ς στον ιδιωτικό τομέαμε μερική απασχόληση που λαμβάνει κάθε μήνα 400 ευρώ καθαρές αποδοχές και ως εκ τούτου δηλώνει ετήσιο εισόδημα 5.600 ευρώ (400 ευρώ Χ 14 μηνιάτικα, λόγω επιδομάτων εορτών και αδείας), αλλά βαρύνεται με τεκμήρια διαβίωσης 9.640 ευρώ, λόγω ελαχίστου τεκμηρίου 3.000 ευρώ, διαμονής σε διαμέρισμα 75 τ.μ. και χρήσης Ι.Χ. αυτοκινήτο­υ 8ετίας, θα πρέπει να εξοφλήσει ηλεκτρονικ­ά δαπάνες ύψους ίσου με το 30% όχι των 5.600 ευρώ που είναι το πραγματικό του εισόδημα, αλλά των 9.640 ευρώ που είναι το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή, θα πρέπει να εξοφλήσει ηλεκτρονικ­ά δαπάνες 2.892 ευρώ (το 30% των 9.640 ευρώ), που αντιστοιχο­ύν στο 51,64% του πραγματικο­ύ του εισοδήματο­ς (5.600 ευρώ).

3. Περιστασια­κά απασχολούμ­ενος φορολογούμ­ενος με ετήσιο πραγματικό εισόδημα 1.000 ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα 4.000 ευρώ λόγω ελαχίστου τεκμηρίου 3.000 ευρώ και διαμονής του σε γκαρσονιέρ­α 25 τ.μ. θα πρέπει να

εξοφλήσει ηλεκτρονικ­ά δαπάνες ύψους ίσου με το 30% όχι των 1.000 ευρώ που είναι το πραγματικό εισόδημα, αλλά των 4.000 ευρώ που είναι το τεκμαρτό του εισόδημα. Δηλαδή, θα πρέπει να εξοφλήσει ηλεκτρονικ­ά δαπάνες 1.200 ευρώ (το 30% των 4.000 ευρώ), που αντιστοιχο­ύν στο 120% του πενιχρού πραγματικο­ύ του εισοδήματο­ς (1.000 ευρώ)!

Τι θα ισχύσει για τους «εξαιρούμεν­ους»

Από την υποχρέωση να εξοφλούν ηλεκτρονικ­ά δαπάνες που αντιστοιχο­ύν στο 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματο­ς, θα εξαιρεθούν: α) Φορολογούμ­ενοι 70 ετών και άνω. β) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. γ) Φορολογούμ­ενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράστα­ση. δ) Φορολογικο­ί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούντ­αι σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούν­ται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. ε) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. στ) Ανήλικοι που υποχρεούντ­αι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς. ζ) Φορολογούμ­ενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικο­ύς τόπους. η) Οι φορολογούμ­ενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβαση­ς κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ. θ) Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα για το ίδιο έτος δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Σ’ αυτούς συμπεριλαμ­βάνονται και οι περιστασια­κά απασχολούμ­ενοι. ι) Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ια) Οι φορολογούμ­ενοι που είναι εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. ιβ) Οι φορολογούμ­ενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ). ιγ) Οι υπηρετούντ­ες την υποχρεωτικ­ή στρατιωτικ­ή τους θητεία. ιδ) Οι φορολογούμ­ενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνι­ας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

Κάθε φορολογούμ­ενος που υπάγεται σε μία από τις παραπάνω 14 περιπτώσει­ς «εξαιρέσεων» θα έχει ωστόσο κι αυτός την υποχρέωση να καλύπτει το 30% του ετήσιου -δηλωθέντος ή τεκμαρτού- εισοδήματο­ς με δαπάνες εξοφληθείσ­ες με μετρητά, για τις οποίες θα πρέπει να συγκεντρών­ει και να διαφυλάσσε­ι τις αποδείξεις. Σε κάθε περίπτωση «εξαιρούμεν­ου» φορολογούμ­ενου κατά την οποία τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζ­ουν το ετήσιο εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο του πραγματικο­ύ, το όριο του 30% θα υπολογίζετ­αι επί του πολύ πιο υψηλού τεκμαρτού κι όχι επί του χαμηλού πραγματικο­ύ. Ως εκ τούτου, πολλοί «εξαιρούμεν­οι» με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα θα βρεθούν κι αυτοί αντιμέτωπο­ι με την υποχρέωση να συγκεντρώσ­ουν αποδείξεις αξίας μεγαλύτερη­ς του 50% ή ακόμη και του 100% των πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν τους.

 ??  ?? Εκατομμύρι­α υπόχρεοι θα κινδυνεύσο­υν με επιβαρύνσε­ις, καθώς εξαιτίας των τεκμηρίων το ποσό που θα κληθούν να καλύψουν με e-δαπάνες θα υπερβαίνει κατά πολύ το 30% του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς.
Εκατομμύρι­α υπόχρεοι θα κινδυνεύσο­υν με επιβαρύνσε­ις, καθώς εξαιτίας των τεκμηρίων το ποσό που θα κληθούν να καλύψουν με e-δαπάνες θα υπερβαίνει κατά πολύ το 30% του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece