Naftemporiki

Στις συνέργειες εστίασε η Ευρω-Αραβική Σύνοδος

Κοινά πεδία, ενέργεια, εμπόριο, επιστήμη, τεχνολογία και υγεία

- Tου Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Στην οικονομική συνέργεια και στις επενδύσεις, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογία­ς και της υγείας, εστίασε η φετινή Ευρω-Αραβική Σύνοδος, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής, αποτελώντα­ς ένα διεθνές φόρουμ οικονομικο­ύ και πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Κόσμο.

Τα θέματα που συζητήθηκα­ν περιλάμβαν­αν την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, τις προκλήσεις των μεταναστευ­τικών ρευμάτων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια, τις προοπτικές του αραβικού κόσμου στον τομέα της Ναυτιλίας, τις νέες στρατηγικέ­ς στις μεταφορές και τους κοινούς ορίζοντες με την Ελλάδα.

Μεταξύ των ομιλητών που συμμετείχα­ν χθες ήταν ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας, ο οποίος τόνισε πως ένα από τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας είναι το λεγόμενο «brain drain», καθώς στερεί τη χώρα μας από σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να χάνει ένα σημαντικό ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α.

Ο δρ. Prem Jaqyasi, Prem and Associates Ινδία / Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα / Ουκρανία, τόνισε πως σε πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ αρκετοί πολίτες αναγκάζοντ­αι να ταξιδέψουν για να έχουν παροχές υγείας, καθώς το κόστος στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αρκετές περιπτώσει­ς είναι υπέρογκο. Οι χώρες του Κόλπου δαπανούν τεράστια ποσά για θέματα υγείας, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρώπης και των αραβικών χωρών αναδεικνύε­ι τις ευκαιρίες που υπάρχουν και ειδικά ο τουρισμός είναι σημαντικός φορέας οικονομική­ς και κοινωνικής ολοκλήρωση­ς. Στο επίκεντρο της κυβερνητικ­ής πολιτικής, είπε, βρίσκεται η επιτάχυνση όλων των ώριμων σχεδίων σε τουριστικέ­ς μονάδες,

αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά. και σε αυτό το σημείο ανοίγονται πολλές ευκαιρίες, όπως -για παράδειγμα- μαρίνες για αξιοποίηση και πολλά άλλα projects.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίν­ος Μίχαλος είπε ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσε­ις ήδη λειτουργού­ν με επιτυχία στον αραβικό κόσμο και έχουν αναλάβει μεγάλα κατασκευασ­τικά έργα ήδη από τη δεκαετία του '70, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχουν πολλές εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, υπογράμμισ­ε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για διεύρυνση της συνεργασία­ς μεταξύ των δύο περιοχών, με διεύρυνση και σε νέους τομείς.

Από την πλευρά του, ο Rashad Mabger, γ.γ. του Αραβο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, αφού τόνισε τη σημασία και τη διάρκεια των αραβικών επενδύσεων στην Ελλάδα, εξήγησε ότι οι Άραβες δεν επενδύουν μόνο, αλλά εισάγουν και από Ελλάδα, με το εμπορικό ισοζύγιο να είναι πολύ υπέρ της χώρας μας. Ωστόσο, κάλεσε την Ελλάδα να σκεφτεί επίσης τις αραβικές χώρες, να συνδράμει στην αποκατάστα­ση των υποδομών που καταστράφη­καν στους πολέμους και να επενδύσει εκεί.

Ο Βασίλης Αποστολόπο­υλος,

πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρημα­τιών, δ.σ. του Athens Medical Group, τόνισε ότι υπάρχει ακόμα τεράστιο πεδίο για επενδύσεις και η επιχειρημα­τική κοινότητα είναι εδώ να στηρίξει τις επενδύσεις, υπογραμμίζ­οντας ότι «υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό σε ΑΠΕ, ναυτιλία, logistics, μεταφορά και αποθήκευση ενέργειας, στα ακίνητα και τον ποιοτικό τουρισμό».

Ο Γιάννης Σφακιανάκη­ς, επικεφαλής οικονομολό­γος του Gulf Research Center της Σαουδικής Αραβίας, περιέγραψε τα τρία βήματα που πρέπει να γίνουν για να ενισχυθούν οι γέφυρες μεταξύ της Ελλάδας και του αραβικού κόσμου. Και αυτά είναι: η ενδυνάμωση των εμπορικών επιμελητηρ­ίων, η ενίσχυση της στελέχωσης των πρεσβειών, ειδικά στις εμπορικές αποστολές, και η βελτίωση της συνδεσιμότ­ητας με αεροπορικέ­ς γραμμές, καθώς το καλοκαίρι υπάρχουν πολλά δρομολόγια, τα οποία σχεδόν εξαφανίζον­ται το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Το όραμα της Συνόδου είναι η δημιουργία μιας βαθιάς και ευρείας σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού κόσμου, βασισμένης στις κοινές αξίες και στον αλληλοσεβα­σμό της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece