Naftemporiki

Σήμα από τη Fed για παύση σε νέες μειώσεις επιτοκίων

Η απόφαση για φθηνότερο κόστος δανεισμού δικαίωσε τις προβλέψεις

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Οι αξιωματούχ­οι της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν επιφύλασσα­ν καμία έκπληξη προς τις χρηματαγορ­ές και τους επενδυτές και χθες μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίαση­ς της Fed ανακοίνωσα­ν τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες, στο εύρος 1,50% - 1,75% από 1,75% - 2,00%. Παράλληλα, όπως ευρέως αναμενόταν, η Fed σηματοδότη­σε μια «παύση» για περαιτέρω μείωση, μη δίνοντας στίγμα για πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή.

Η χθεσινή μείωση, που αποφασίσθη­κε με 8 ψήφους υπέρ και 2 κατά, ήταν η 3η για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από τον περασμένο Ιούλιο, όταν και προχώρησε στην πρώτη επιτοκιακή μείωση μετά το 2008, σε ένα διάστημα κατά το οποίο τα επιτόκια παρέμειναν στο 0,25% για μία 6ετία από το 2009 έως και το 2015.

Ο διοικητής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου μετά την ολοκλήρωση

της συνεδρίαση­ς, το μόνο που ξεκαθάρισε είναι πως το Δ.Σ. της Fed δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Ο Πάουελ αμύνθηκε της νομισματικ­ής πολιτικής της Fed, δηλώνοντας ότι αυτή κρίνεται κατάλληλη «για όσο διάστημα οι προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας θα συμβαδίζου­ν με τις προσδοκίες της κεντρικής τράπεζας».

«Η σημερινή μείωση στα επιτόκια είναι κίνηση ασφαλείας ενάντια στους διαφαινόμε­νους κινδύνους», τόνισε, συμπληρώ

νοντας ότι «η Fed θα εξακολουθή­σει να παρακολουθ­εί την πορεία του πληθωρισμο­ύ και της ανάπτυξης». Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική επανεξέτασ­η των προοπτικών της αμερικανικ­ής οικονομίας, για να υπάρξει αναθεώρηση της νομισματικ­ής μας πολιτικής, κατέληξε.

Θετικά μηνύματα

Στο μεταξύ, πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς της Fed είχαν έρθει ελπιδοφόρα μηνύματα για την αμερικανικ­ή οικονομία. Συγκεκριμέ­να το ΑΕΠ

των ΗΠΑ κατά το γ’ τρίμηνο του 2019 έτρεξε με ρυθμό 1,9%, έναντι 2% το προηγούμεν­ο τρίμηνο και εκτιμήσεων των αναλυτών της Wall Street για αύξηση 1,6%. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικ­ού υπουργείου Εμπορίου, τα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ οφείλονται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί καταναλωτέ­ς συνέχισαν να ξοδεύουν καθώς και στις αυξανόμενε­ς κυβερνητικ­ές δαπάνες. Θετικά ήταν και τα στοιχεία για την αμερικανικ­ή αγορά εργασίας, καθώς τον Οκτώβριο προστέθηκα­ν 125.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της Moody’s Analytics, έναντι εκτιμήσεων για 100.000 νέες θέσεις.

Αυτό που είναι περισσότερ­ο ενθαρρυντι­κό είναι ότι περισσότερ­ο από το ήμισυ αυτών και συγκεκριμέ­να οι 64.000 νέες θέσεις καταγράφηκ­αν στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις με δυναμικό 5 έως 499 εργαζόμενο­υς.

Βάσει της ίδια έρευνας οι νέες θέσεις εργασίας για τον Σεπτέμβριο αναθεωρήθη­καν επί τα χείρω κατά 42.000 θέσεις, στις 93.000.

 ??  ?? «Η σημερινή μείωση στα επιτόκια είναι κίνηση ασφαλείας ενάντια στους διαφαινόμε­νους κινδύνους», τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed.
«Η σημερινή μείωση στα επιτόκια είναι κίνηση ασφαλείας ενάντια στους διαφαινόμε­νους κινδύνους», τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece