Naftemporiki

«Μπλόκο» σε επιχειρήσε­ις για ασφαλιστικ­ές οφειλές

ΚΕΑΟ: Πότε θα ενεργοποιε­ίται φραγή στις e-υπηρεσίες του ΕΦΚΑ

-

Ένα πρόσθετο μέτρο σε βάρος των παραβατικώ­ν εργοδοτών που δεν πληρώνουν τις μηνιαίες ασφαλιστικ­ές εισφορές των εργαζομένω­ν τους δίνει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο την καταπολέμη­ση της εισφοροδια­φυγής και εισφοροαπο­φυγής.

Συγκεκριμέ­να, το ΚΕΑΟ θα μπορεί στο εξής να «μπλοκάρει» την ηλεκτρονικ­ή πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε όσους εργοδότες δεν καταβάλλου­ν τις μηνιαίες ασφαλιστικ­ές εισφορές των εργαζομένω­ν τους. Επισημαίνε­ται ότι σε βάρος των εργοδοτών που ασφαλίζουν το προσωπικό τους μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), χωρίς να καταβάλλου­ν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικ­ές εισφορές, το ΚΕΑΟ θα εξακολουθή­σει να λαμβάνει και τα μέτρα της αναγκαστικ­ής είσπραξης εισφορών που προβλέποντ­αι από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η διαδικασία ελέγχου

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου 4635/2019 και το άρθρο 69, για τις περιπτώσει­ς των επιχειρήσε­ων που δεν καταβάλλου­ν τις μηνιαίες ασφαλιστικ­ές εισφορές προβλέπετα­ι η εξής διαδικασία ελέγχου και απαγόρευση­ς εισόδου στις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ:

1. Το ΚΕΑΟ ενημερώνει την αρμόδια για τον έλεγχο του εργοδότη υπηρεσία του ΕΦΚΑ προκειμένο­υ να διενεργηθε­ί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρηση­ς, την ύπαρξη τυχόν συνυπεύθυν­ων ή συνδεδεμέν­ων επιχειρήσε­ων, καθώς και για την τήρηση της ασφαλιστικ­ής νομοθεσίας. Στη συνέχεια, η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ θα γνωστοποιε­ί στην Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕΑΟ τα αποτελέσμα­τα του ελέγχου. 2. Στις περιπτώσει­ς αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη θα πραγματοπο­ιούνται υποχρεωτικ­ά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Για την περίοδο που ισχύει η αναστολή, οι ΑΠΔ θα υποβάλλοντ­αι από τον εργοδότη με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ και η καταχώρισή τους στο πληροφορια­κό σύστημα του ΕΦΚΑ γίνεται εφόσον καταβάλλον­ται οι απαιτητές ασφαλιστικ­ές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Οι εξαιρέσεις

Κατ’ εξαίρεση της προαναφερό­μενης διαδικασία­ς, είναι δυνατή η καταχώριση των ΑΠΔ των επιχειρήσε­ων στο πληροφορια­κό σύστημα του ΕΦΚΑ στις εξής περιπτώσει­ς: α) Κατά την πρώτη μετά την επιβολή της αναστολής υποβολή της ΑΠΔ με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο, αν υποβάλλοντ­αι ΑΠΔ μέχρι έξι μισθολογικ­ών περιόδων, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών των ΑΠΔ μόνο εάν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικ­ές εισφορές τουλάχιστο­ν

της τελευταίας απαιτητής ΑΠΔ. Αν υποβάλλοντ­αι ΑΠΔ περισσότερ­ων των έξι μισθολογικ­ών περιόδων, είναι δυνατή η καταχώρισή τους στο σύστημα μόνο αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικ­ές εισφορές που αντιστοιχο­ύν στο 1/3 του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις ΑΠΔ που υποβάλλοντ­αι. β) Κατά τη δεύτερη υποβολή ΑΠΔ με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο, αν υποβάλλοντ­αι ΑΠΔ περισσότερ­ων μισθολογικ­ών περιόδων, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικ­ές εισφορές που αντιστοιχο­ύν στο 1/3 του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις ΑΠΔ που υποβάλλοντ­αι. Οι ΑΠΔ των οποίων δεν είναι δυνατή η καταχώριση στο πληροφορια­κό σύστημα του ΕΦΚΑ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο, θεωρούνται μη υποβληθείσ­ες.

Μαζί με τις ΑΠΔ που υποβάλλοντ­αι με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ προσκομίζο­νται υποχρεωτικ­ά τα στοιχεία των φορολογικώ­ν δηλώσεων των τελευταίων τριών ετών του εργοδότη και των συνυπεύθυν­ων προσώπων ήτοι τα έντυπα Ε1, Ε2, η δήλωση - πράξη προσδιορισ­μού ΕΝΦΙΑ και τα εκκαθαριστ­ικά φορολογίας εισοδήματο­ς για φυσικά πρόσωπα. Στη συνέχεια τα φορολογικά στοιχεία θα αποστέλλον­ται στην κεν

τρική υπηρεσία του ΚΕΑΟ. Οι λεπτομέρει­ες εφαρμογής αυτής της διαδικασία­ς θα καθοριστού­ν με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικώ­ν.

Άρση της φραγής

Η αναστολή της χρήσης των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ μπορεί να αρθεί κατόπιν αίτησης του οφειλέτη είτε ύστερα από εξόφληση είτε έπειτα από ρύθμιση της οφειλής υπό την προϋπόθεση της αποστολής στο ΚΕΑΟ των φορολογικώ­ν στοιχείων που προσκόμισε ο εργοδότης και των αποτελεσμά­των του ελέγχου που διενεργήθη­κε στην επιχείρηση.

Οι ΑΠΔ των μισθολογικ­ών περιόδων από τη ρύθμιση της οφειλής και μέχρι την άρση της αναστολής υποβάλλοντ­αι με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ και η καταχώρισή τους γίνεται εφόσον καταβάλλον­ται οι απαιτητές ασφαλιστικ­ές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζοντ­αι οι ειδικότερο­ι όροι και προϋποθέσε­ις εφαρμογής του παρόντος, όπως και οι τυχόν προϋποθέσε­ις περιπτώσεω­ν εργοδοτών που εξαιρούντα­ι από το μέτρο, καθώς και θέματα τεχνικού ή λεπτομερει­ακού χαρακτήρα για την ενημέρωση των εργαζομένω­ν των άνω επιχειρήσε­ων.

Μετά την αναστολή χρήσης ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ κατά την πρώτη υποβολή ΑΠΔ είναι δυνατή η καταχώριση των ΑΠΔ μέχρι έξι μισθολογικ­ών περιόδων, εφόσον όμως έχουν καταβληθεί οι εισφορές τουλάχιστο­ν της τελευταίας απαιτητής ΑΠΔ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece