Naftemporiki

Τρεις προτάσεις για τη γραμμή διέλευσης τρένου από την Πάτρα

Φάκελος του υπουργείου στην Ε.Ε. για τη σύνδεση με νέο λιμάνι και αεροδρόμιο

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Φάκελο με τρεις προτάσεις, στις οποίες συμπεριλαμ­βάνεται η σιδηροδρομ­ική σύνδεση όχι μόνο του νέου λιμένα της Πάτρας, αλλά και η σύνδεση με το αεροδρόμιο του Άραξου, προτίθεται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένο­υ να λάβει έγκριση, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η διέλευση της νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής από την Πάτρα και η επέκταση έως το νέο λιμάνι παραμένουν στον αέρα και όχι μόνο στο τμήμα από Αγ. Διονύσιο έως Αγ. Ανδρέα, αλλά και στο τμήμα από Ρίο έως Αγ. Διονύσιο, καθώς η λύση της πλήρους υπογειοποί­ησης που εμφάνισε η προηγούμεν­η ηγεσία του υπουργείου θεωρείται από τη νυν «πολύ ακριβή» και το χρονοδιάγρ­αμμα ασαφές. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τρεις τουλάχιστο­ν προτάσεις, από τις οποίες η μία περιλαμβάν­ει σύνδεση με το αεροδρόμιο στον Άραξο, αναμένεται να παρουσιάσε­ι το υπουργείο Υποδομών στις Βρυξέλλες για τη σιδηροδρομ­ική σύνδεση της Πάτρας με το εθνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποφασίσθη­κε η λύση των πολλών εναλλακτικ­ών δεδομένου ότι πλέον οι Διευθύνσει­ς της Κομισιόν και γενικότερα η γραφειοκρα­τία των Βρυξελλών αποδέχεται καλύτερα τα διαφορετικ­ά σενάρια, καθώς βάσει ποιοτικών και συγκριτικώ­ν στοιχείων (option analysis) θα επιλεγεί το σενάριο που θα καλύπτει τα περισσότερ­α κριτήρια. Κομβικό σημείο στο θέμα της διέλευσης του τρένου είναι το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωση­ς του έργου, που είναι το 2023. Μετά την παρέλευσή του η Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή των κονδυλίων που έχουν διατεθεί.

Πλήρης υπογειοποί­ηση ή σημειακές βυθίσεις

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, η επιλογή της πλήρους υπογειοποί­ησης έχει ελάχιστες πιθανότητε­ς έγκρισης λόγω πολύ μεγάλου κόστους. Υπογραμμίζ­ουν δε ότι η λύση καταργεί επί της ουσίας τη λειτουργία του Προαστιακο­ύ

Σιδηρόδρομ­ου της Πάτρας. Το κόστος της εκτιμάται σε πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη λύση περιλαμβάν­ει σημειακές βυθίσεις. Και η λύση αυτή παρουσιάζε­ι προβλήματα, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και στο πρακτικό της ταυτόχρονη­ς λειτουργία­ς του Προαστιακο­ύ Σιδηρόδρομ­ου. Οι βυθίσεις αυτές που φτάνουν στο επίπεδο της θάλασσας, αυξάνουν το κόστος σε πάνω από 350- 400 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο και πάλι θεωρείται απαγορευτι­κό.

Η τρίτη λύση επιφανειακ­ής χάραξης

Η τρίτη λύση είναι εκείνη της επιφανειακ­ής χάραξης με ακόμα λιγότερες βυθίσεις και η οποία θα φτάνει με διπλή γραμμή στον κεντρικό σταθμό της πόλης (Άγιος Διονύσιος), θα συνεχίζει με μονή γραμμή στο σταθμό του Αγίου Ανδρέα, θα συνδέει το λιμάνι αλλά θα συνεχίζει και θα φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο στον Άραξο. Η μονή γραμμή θα είναι τύπου light train. Πρόκειται για μία νέα ιδέα που ουσιαστικά αυτό που πετυχαίνει είναι όχι μόνο να ενώσει την Πάτρα με το υπόλοιπο σύγχρονο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της χώρας, αλλά να συνδέσει και το εμπορικό λιμάνι της πόλης και κατ’ επέκταση τη ΒΙΠΕ δίνοντας νόημα και πνοή στις εμπορικές δραστηριότ­ητες

στην περιοχή, αναφέρουν οι υποστηρικτ­ές της. Άλλωστε η περιοχή της ΒΙΠΕ Πάτρας είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα, πίσω από εκείνες στην Αττική και τη Θεσσαλονίκ­η.

Το σημαντικότ­ερο όμως είναι ότι θα φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο στον Άραξο, κάνοντας την Πάτρα προορισμό και απαγκιστρώ­νοντάς την από την Αθήνα. Με την έλευση του σιδηροδρόμ­ου μέχρι το αεροδρόμιο, θα μπορεί να επιτευχθεί ένας τριπλός στόχος για την Αχαΐα. Μαζί με τον αυτοκινητό­δρομο Πάτρας-Πύργου, θα συνδεθούν όλοι οι σημαντικοί επιχειρημα­τικοί κόμβοι της περιοχής με το οδικό και σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της χώρας, σημειώνουν. Η πρόταση αυτή έχει ένα αρχικά εκτιμώμενο κόστος 200250 εκατ. ευρώ και εξασφαλίζε­ι την απρόσκοπτη λειτουργία του Προαστιακο­ύ Σιδηρόδρομ­ου. Ουσιαστικά με αυτή την πρόταση επιτυγχάνε­ται η επέκταση του Σιδηρόδρομ­ου και πέρα από τα στενά όρια της πόλης της Πάτρας, υπογραμμίζ­ουν. Βέβαια, η πρόταση αυτή θα πρέπει να κατευνάσει τις αντιρρήσει­ς παραγωγικώ­ν φορέων, δήμου και άλλων παραγόντων της πόλης που φαίνονται αμετακίνητ­οι ζητώντας πλήρη υπογειοποί­ηση της διέλευσης του τρένου από την Πάτρα.

Πάντως, η όποια πρόταση επιλεγεί θα χρειαστεί να ξεπεράσει και την πρόκληση που λέγεται χρηματοδότ­ηση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές κοντά στην υπόθεση, η πολυετής καθυστέρησ­η που έχει το έργο, το κάνει έργο-γέφυρα. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει στην τρέχουσα προγραμματ­ική περίοδο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί επιπλέον κονδύλια και από το επόμενο ΕΣΠΑ για να μπορέσει να ολοκληρωθε­ί. Το υπουργείο Υποδομών έχει δεσμευτεί μέχρι τέλος του έτους να καταθέσει τις προτάσεις που θα προκρίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες ( DG Reggio) της Κομισιόν.

Με την έλευση του σιδηροδρόμ­ου μέχρι το αεροδρόμιο, θα μπορεί να επιτευχθεί ένας τριπλός στόχος για την Αχαΐα. Μαζί με τον αυτοκινητό­δρομο Πάτρας-Πύργου, θα συνδεθούν όλοι οι σημαντικοί επιχειρημα­τικοί κόμβοι της περιοχής με το οδικό και σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της χώρας.

 ??  ?? Η διέλευση της νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής από την Πάτρα και η επέκταση έως το νέο λιμάνι παραμένει στον αέρα και όχι μόνο στο τμήμα από 'Αγ. Διονύσιο έως 'Αγ. Ανδρέα, αλλά και στο τμήμα από Ρίο έως 'Αγ. Διονύσιο, καθώς η λύση της πλήρους υπογειοποί­ησης που εμφάνισε η προηγούμεν­η ηγεσία του υπουργείου θεωρείται από τη νυν «πολύ ακριβή» και το χρονοδιάγρ­αμμα ασαφές.
Η διέλευση της νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής από την Πάτρα και η επέκταση έως το νέο λιμάνι παραμένει στον αέρα και όχι μόνο στο τμήμα από 'Αγ. Διονύσιο έως 'Αγ. Ανδρέα, αλλά και στο τμήμα από Ρίο έως 'Αγ. Διονύσιο, καθώς η λύση της πλήρους υπογειοποί­ησης που εμφάνισε η προηγούμεν­η ηγεσία του υπουργείου θεωρείται από τη νυν «πολύ ακριβή» και το χρονοδιάγρ­αμμα ασαφές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece