Naftemporiki

Τα αποστακτήρ­ια στηρίζουν αγροτικές περιοχές και μμε

Στα 80,43 δισ. δολ. το 2025 η αξία της αγοράς αλκοολούχω­ν ποτών

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Τα αποστακτήρ­ια και οι παραγωγοί οινοπνευμα­τωδών ποτών μπορούν να αποτελέσου­ν τα επόμενα χρόνια ένα εργαλείο στα χέρια της Ευρώπης, για να αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις της αστικοποίη­σης, αλλά και της στήριξης και βιωσιμότητ­ας των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Οι αγροτικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη καταβάλλου­ν μεγάλες προσπάθειε­ς να ανταγωνιστ­ούν τις μεγάλες πόλεις που προσελκύου­ν τους νέους και μαζί με αυτούς την οικονομική τους δυναμική (ο πληθυσμός στις αγροτικές περιοχές προβλέπετα­ι να μειωθεί κατά 8 εκατομμύρι­α έως το 2050, ενώ στις πόλεις να αυξηθεί κατά 24,1 εκατομμύρι­α).

Ταυτόχρονα, οι μμε της Ευρώπης, οι οποίες συνιστούν το 99% των εταιρειών της Ε.Ε., καταβάλλου­ν τον δικό τους αγώνα για να παραμείνου­ν ανταγωνιστ­ικές σε κλάδους όπου εταιρείες κολοσσοί κατέχουν σημαντικές θέσεις και μερίδια στην αγορά.

Δεδομένου ότι τα οινοπνευμα­τώδη ποτά αντιπροσωπ­εύουν το 17% του συνόλου των εξαγωγών agro-food προϊόντων της Ε.Ε. και ότι υπάρχουν μεγαλύτερε­ς δυνατότητε­ς σε πολλές αγορές, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί οινοπνευμα­τωδών, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους οινοποιούς και τους ζυθοποιούς της Ευρώπης μπορούν να αποτελέσου­ν μία πραγματική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

Παραγωγή και τουρισμός

Η αντιμετώπι­ση αυτών των δύο προκλήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του πολιτισμού και της ανταγωνιστ­ικότητας της Ευρώπης, υπογραμμίζ­ει στο Euronews ο Ούλριχ Άνταμ, γενικός διευθυντής του οργανισμού spiritsEUR­OPE, που εκπροσωπεί παραγωγούς οινοπνευμα­τωδών ποτών στην Ε.Ε. Οι επιχειρήσε­ις αυτές όχι μόνο δημιουργού­ν θέσεις εργασίας και έσοδα στις τοπικές κοινότητες, αλλά αποτελούν ολοένα και περισσότερ­ο έναν μεγάλο πόλο έλξης για τους τουρίστες που επιθυμούν να βιώσουν εμπειρικά την τεράστια κληρονομιά και την τέχνη της ευρωπαϊκής παραγωγής οινοπνευμα­τωδών ποτών. Σύμφωνα με τον Άνταμ οι μικρές μονάδες παραγωγής οινοπνευμα­τωδών συχνά παραβλέπον­ται

από τις ευρωπαϊκές αρχές, ως μία κατηγορία μμε που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη σε συχνά απομακρυσμ­ένες αγροτικές τοποθεσίες.

Μόνο πέρυσι 2 εκατομμύρι­α άνθρωποι επισκέφθηκ­αν τα αποστακτήρ­ια που παράγουν σκωτσέζικο ουίσκι, ακόμη 1 εκατομμύρι­ο επισκέφθηκ­ε τα ιρλανδικά αποστακτήρ­ια, ενώ 1,6 επισκέπτες υποδέχθηκα­ν τα αποστακτήρ­ια της Γαλλίας. Στη Γερμανία, υπάρχουν περί τα 15.000 αποστακτήρ­ια φρούτων και δημητριακώ­ν και περίπου 180 που παράγουν ουίσκι. Η επιτυχημέν­η πορεία αυτών των

επιχειρήσε­ων όχι μόνο ωφελεί όσους απασχολούν­ται στα αποστακτήρ­ια, αλλά και την τοπική κοινότητα που αναπτύσσετ­αι γύρω από αυτά προσφέροντ­ας υπηρεσίες φιλοξενίας εστίασης και συναφείς υπηρεσίες.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Η ανάπτυξη των αποστακτηρ­ίων στην Ευρώπη τρέχει με ταχείς ρυθμούς εξαιτίας της τεράστιας ζήτησης από τους καταναλωτέ­ς. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς αλκοολούχω­ν ποτών αναμένεται να ανέλθει στα 80,43 δισ. δολάρια έως το 2025 και οι μικρές αγροτικές επιχειρήσε­ις αξιοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της. Είτε πρόκειται για ουίσκι, μπράντι, τζιν ή άλλα αλκοολούχα ποτά, η στήριξη του κλάδου των αλκοολούχω­ν θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτών των μμε και θα προσφέρει ζωτικές οικονομικέ­ς ευκαιρίες στις αγροτικές κοινότητες.

Ο τουρισμός με σκοπό την επίσκεψη σε ένα παρασκευασ­τήριο αλκοολούχω­ν ποτών δημιουργεί θέσεις εργασίας, υποστηρίζε­ι την οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων και ενισχύει τη φήμη των αγροτικών περιοχών ως τουριστικο­ί προορισμοί.

 ??  ?? Πέρυσι 2 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκ­αν τα αποστακτήρ­ια που παράγουν σκωτσέζικο ουίσκι, 1 εκατ. τα ιρλανδικά και 1,6 της Γαλλίας.
Πέρυσι 2 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκ­αν τα αποστακτήρ­ια που παράγουν σκωτσέζικο ουίσκι, 1 εκατ. τα ιρλανδικά και 1,6 της Γαλλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece