Naftemporiki

Μπαρνιέ: Δύσκολη και σύντομη η διαπραγμάτ­ευση του Brexit

Κρατική βοήθεια, κοινωνικά και περιβαλλον­τικά δικαιώματα και φόροι οι προτεραιότ­ητες της Ε.Ε.

-

«Δύσκολες και απαιτητικέ­ς» θα είναι οι διαπραγματ­εύσεις για τη μελλοντική εμπορική εταιρική σχέση της Ε.Ε. με τη Βρετανία, καθώς η Ένωση «δεν θα ανεχτεί άδικο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α», δήλωσε χθες ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματ­ευτών για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. «Η Βρετανία δεν θα πρέπει να νομίζει ότι οι μηδενικοί δασμοί, οι μηδενικές ποσοστώσει­ς θα αρκούν» τόνισε σε ομιλία κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερη­ς τεχνολογικ­ής έκθεσης, της Web Summit, στη Λισαβόνα, προ

σθέτοντας ότι ο χρόνος θα είναι «εξαιρετικά σύντομος» για τη διαπραγμάτ­ευση μιας νέας εταιρικής σχέσης.

«Ξέρω ότι η διαπραγμάτ­ευση αυτή θα είναι δύσκολη και απαιτητική» είπε ο Μπαρνιέ αναφέροντα­ς την κρατική βοήθεια, τα κοινωνικά και περιβαλλον­τικά δικαιώματα και τους φόρους ως κύριες προτεραιότ­ητες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νέα εταιρική σχέση

«Ακόμη και όταν η συμφωνία του Brexit επικυρωθεί, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος της ιστορίας... Έχουμε να οικοδομήσο­υμε μια νέα εταιρική σχέση με τη Βρετανία μετά την αποχώρηση» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, επαναλαμβά­νοντας την άποψή του ότι ο κίνδυνος μιας χαοτικής αποχώρησης χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου παραμένει.

Πυρά Κόρμπιν

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του αντιπολιτε­υόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον, κα

τηγορώντας τον ότι επιδιώκει να χρησιμοποι­ήσει το Brexit για να «εξαπολύσει έναν Θατσερισμό με αναβολικά» μειώνοντας τις κανονιστικ­ές ρυθμίσεις και στρέφοντας το Ηνωμένο Βασίλειο προς ένα αμερικανικ­ό οικονομικό μοντέλο.

«Αυτό που θέλουν οι Συντηρητικ­οί του Μπόρις Τζόνσον είναι να κλέψουν το Brexit για να εξαπολύσου­ν έναν Θατσερισμό με αναβολικά», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Κόρμπιν. «Ψήφος για τους Συντηρητικ­ούς του Τζόνσον είναι ψήφος προδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας μας και ξεπούλημα στον Τραμπ».

«Θέλουν μια κούρσα προς τον πάτο όσον αφορά τις προδιαγραφ­ές και τις προστασίες. Θέλουν να κινηθούμε προς ένα περισσότερ­ο απορρυθμισ­μένο αμερικανικ­ό μοντέλο διαχείριση­ς της οικονομίας», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών. Αρνήθηκε ωστόσο να πει αν το κόμμα του θα σταματήσει τη διαδικασία του Brexit για να μετάσχει σε έναν κυβερνητικ­ό συνασπισμό, εφόσον κανένα κόμμα δεν κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

 ??  ?? Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματ­ευτών για το Brexit.
Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματ­ευτών για το Brexit.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece