Naftemporiki

Σώματα που πάσχουν και ψυχές που νοσούν

Η Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη μιλάει για το αριστούργη­μα «Λούλου»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

« Διαθέτει εξαιρετική πλοκή και μια απαράμιλλη γραφή, που περνάει από το τραγικό στο κωμικό με εκπληκτική επιδεξιότη­τα» ανέφερε η πάντα λαμπερή ηθοποιός Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη μιλώντας μας για το αριστούργη­μα του Φρανκ Βέντεκιντ «Λούλου», που κάνει απόψε πρεμιέρα στο Θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννη­ς», σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά [Πειραιώς 206, Ταύρος].

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο;

«[…] διερευνά την ανθρώπινη σεξουαλικό­τητα σε σχέση με τις δομές της αστικής κοινωνίας· μιας κοινωνίας ασφυκτικής που έχει δημιουργηθ­εί με βάση τις ανάγκες της οικονομίας, στηρίζεται σε συντηρητικ­ούς θεσμούς και θρησκευτικ­ά πρότυπα, και αγνοεί την αληθινή φύση του ανθρώπου, που περιλαμβάν­ει τον άναρχο έρωτα, τα ένστικτα και τις φαντασιώσε­ις του. Αποτέλεσμα αυτής της καταπίεσης είναι σώματα που πάσχουν και ψυχές που νοσούν και οδηγούνται σε απίστευτες τραγωδίες».

Μια περιγραφή του ρόλου σας; «Υποδύομαι την Κόμισσα Γκέσβιτς, μια γυναίκα που ερωτεύεται με πάθος τη Λούλου και βιώνει την απόλυτη καταστροφή.[…] Μέσα από την ιστορία αυτού του πλάσματος που είναι εγκλωβι

σμένο σε λάθος σώμα, το έργο μιλάει για τις βαθιές κοινωνικές φοβίες και προκαταλήψ­εις απέναντι στα θέματα της ρευστότητα­ς του φύλου και της διαφορετικ­ότητας».

Και μία της Λούλου;

«Η Λούλου είναι η απόλυτη αντρική φαντασίωση, διαφορετικ­ή για κάθε άντρα. Αθώο παιδί, femme fatale, άγγελος και δαίμονας, αρχετυπική γυναίκα, άγριο σεξουαλικό ζώο, θύτης και θύμα.[…]». Το συγκεκριμέ­νο έργο είναι αγαπημένη επιλογή στο ελληνικό θέατρο -σε ένα, μάλιστα, ανέβασμα, στο παρελθόν, έχετε ενσαρκώσει τη Λούλου. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται ο διαχρονικά ελκυστικός χαρακτήρας του; «[…] αρέσει πολύ σε όλες τις εποχές, λόγω της θεματολογί­ας του, και επειδή είναι τολμηρό χωρίς να γίνεται διδακτικό, διαθέτει εξαιρετική πλοκή και μια απαράμιλλη γραφή, που περνάει από το τραγικό στο κωμικό με εκπληκτική επιδεξιότη­τα».

Πείτε μας μια ατάκα, περιγράψτε μας μια σκηνή. Ό,τι σας έρθει πρώτο στον νου.

«Η Γκέσβιτς λέει σε ένα μονόλογό της: “Εγώ δεν είμαι άνθρωπος. Το σώμα μου δεν έχει τίποτα κοινό με τα ανθρώπινα σώματα. Είμαι ακρωτηριασ­μένη. Το σώμα μου είναι ακρωτηριασ­μένο. Και ψυχή; Έχω ανθρώπινη ψυχή;”». «Κίτρινος φάκελος», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Η αγάπη άργησε μια μέρα», -σειρές που πολλοί θυμούνται ακόμα, παραγωγές που άφησαν εποχή. Τι κυριαρχεί, όταν θυμάστε εκείνες τις τηλεοπτικέ­ς δουλειές σας και ποια η σχέση σας με την τηλεόραση σήμερα;

«Όλες αυτές οι σειρές ήταν διασκευές λογοτεχνικ­ών έργων και πολύ πλούσιες παραγωγές, που έγιναν με όρους κινηματογρ­αφικούς. Έδιναν μεγάλη σημασία στους διαλόγους, την αισθητική, την αναπαράστα­ση της εποχής. Είχαν έντονα ποιητική ατμόσφαιρα, υπέροχους φωτισμούς και εξαιρετικέ­ς ερμηνείες απ’ όλους τους ηθοποιούς. Και σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο μοναδικός Κώστας Κουτσομύτη­ς. Όταν τις θυμάμαι, κυριαρχούν μέσα μου η νοσταλγία για μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπ­τί, η θλίψη για τις μεγάλες απώλειες που έφερε ο χρόνος και ένα αίσθημα θυμού και απογοήτευσ­ης που δεν γίνονται πια τέτοιες δουλειές. Η σημερινή ελληνική τηλεόραση δίνει το προβάδισμα στην εύκολη ψυχαγωγία και δεν επενδύει σε οράματα καλλιτεχνι­κά. Γι’ αυτό και προτιμώ να δουλεύω στο θέατρο, που δίνει χώρο στην τέχνη. Είναι κρίμα να βλέπεις αυτή την ύφεση, όταν

στο εξωτερικό υπάρχει αυτή τη στιγμή μια έκρηξη δημιουργικ­ότητας στις τηλεοπτικέ­ς σειρές, που συχνά ξεπερνούν και τις κινηματογρ­αφικές παραγωγές. Και θλίβεσαι ξανά, γιατί ξέρεις πως τέτοιες σειρές δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν στην Ελλάδα».

Ένας στίχος από κάποιο τραγούδι που αγαπάτε;

«Από το “Imagine” του Τζον Λένον: “Imagine no possession­s / I wonder if you can / No need for greed or hunger / A brotherhoo­d of man / Imagine all the people / Sharing all the world...”.

Κι από το «Τσάμικο» του Διονύση Σαββόπουλο­υ: “ΖήτωηΕλλάδ­α καικάθετιμ­οναχικόστο­νκόσμο αυτό/Ελασσόνα,Λιβαδειά,Μελβούρνη,Μόναχο,/Αλαμάνακαι Γραβιά,Αμέρικα/Βελεστίνο,ΆγιοιΣαράν­τα,ΕσκίΣεχίρ/Κώστας, Κώστας,Μανόλης,Πέτρος,Γιάννης,Τάκης,/ΠλατείαΝαβ­αρίνου, Διοικητηρί­ου και Εξαρχείων, / Αλέκος,Βασίλης,Άγγελος/Μπιζανίουκ­ιΑναλήψεως,ΑγίαςΤριάδ­οςκι28ηςΟκ­τωβρίου/ΗΕλλάδαπου­αντιστέκετ­αι,ηΕλλάδα πουεπιμένε­ι/κιόποιοςδε­νκαταλαβαί­νειδενξέρε­ιπούπατά καιπούπηγα­ίνει” ».

Κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση;

«Η θάλασσα. Η φύση».

Κάτι που τη χαλά;

«Οι ειδήσεις».

Μια αγωνία σας;

«Προς τα πού πηγαίνει αυτός ο κόσμος».

Μια ευχή σας;

«Ειρήνη. Αγάπη. Ελευθερία».

 ??  ?? Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη: Η σημερινή ελληνική τηλεόραση δίνει το προβάδισμα στην εύκολη ψυχαγωγία και δεν επενδύει σε οράματα καλλιτεχνι­κά. Γι’ αυτό και προτιμώ να δουλεύω στο θέατρο, που δίνει χώρο στην τέχνη.
Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη: Η σημερινή ελληνική τηλεόραση δίνει το προβάδισμα στην εύκολη ψυχαγωγία και δεν επενδύει σε οράματα καλλιτεχνι­κά. Γι’ αυτό και προτιμώ να δουλεύω στο θέατρο, που δίνει χώρο στην τέχνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece