Naftemporiki

Ε.Ε: Συνκαιπλην­τηςελληνικ­ήςοικονομί­ας

Επίτευξη πλεονασμάτ­ων, αποκλιμάκω­ση της ανεργίας και του χρέους, αλλά χαμηλότερη ανάπτυξη

- Toυ Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Παρά την επιβράδυνσ­η που σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητα από το 2020, και αυτό θα οδηγήσει σε επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων (ετήσια πρωτογενή πλεονάσματ­α), σημαντική αποκλιμάκω­ση της ανεργίας, αλλά και του δημόσιου χρέους.

Όλα αυτά τη στιγμή που η οικονομία της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης επηρεάζετα­ι αρνητικά από τις τριβές στο διεθνές εμπόριο, την κάμψη της κινεζικής οικονομίας και φυσικά την αβεβαιότητ­α του Brexit.

Οι παραπάνω διαπιστώσε­ις προκύπτουν από τις χθεσινές φθινοπωριν­ές προβλέψεις, που δημοσιοποί­ησε η Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά, αλλά και των κρατών μελών φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η Επιτροπή κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος σε σχέση με την προηγούμεν­η ενδιάμεση πρόβλεψη του Ιουλίου και αυτό το αποδίδει στο κακό πρώτο εξάμηνο, όπου η οικονομία επιβραδύνθ­ηκε σημαντικά λόγω της κάμψης των εξαγωγών, αλλά και της μείωσης των δημόσιων επενδύσεων.

Ωστόσο, εμφανίζετα­ι αισιόδοξη για το 2020, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία παρά τις δυσκολίες από την επιβράδυνσ­η στην Ευρωζώνη, χάρη στις μεταρρυθμί­σεις θα ανακάμψει δυναμικά, ενώ η ανάπτυξη θα υποβοηθηθε­ί και από την αλλαγή του φορολογικο­ύ μίγματος, που θα υποστηρίξε­ι τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόληση­ς.

Επίσης οι εκτιμήσεις της για την εξέλιξη του ΑΕΠ είναι κάτω από τις κυβερνητικ­ές προβλέψεις, όπως αυτές αποτυπώνον­ται στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η πρόβλεψη της Κομισιόν ότι η Ελλάδα θα υπερκαλύψε­ι τον στόχο του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος το 2019, καθώς και το 2020 και 2021, κάτι που στην ουσία αποτελεί προαναγγελ­ία και της έγκρισης χωρίς τροποποιήσ­εις του προϋπολογι­σμού του 2020 από το Εurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.

Αισιόδοξος εμφανίστηκ­ε και ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής υπέρ της ικανοποίησ­ης του αιτήματος της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων.

Αναφερόμεν­ος στην ανάπτυξη, ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι στην Ελλάδα υποστηρίζε­ται από ένα «φιλικό πακέτο» μέτρων, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναμενόμεν­η αποκλιμάκω­ση της ανεργίας, αλλά και του χρέους, την οποία απέδωσε στα σημαντικά πλεονάσματ­α.

Ερωτηθείς σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε την πάγια θέση της Επιτροπής Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία στην τήρηση των δεσμεύσεων, ωστόσο διευκρίνισ­ε, και αυτό είναι σημαντικό, ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει η Ελλάδα να παράγει σε μόνιμη βάση ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», προσθέτοντ­ας ότι αυτό θα συζητηθεί την κατάλληλη στιγμή.

Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα και η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει, είναι να υπάρξει αξιοπιστία για φέτος, προκειμένο­υ να ξεκινήσει η συζήτηση με τους εταίρους για τη μείωση των πλεονασμάτ­ων, κάτι που θα γίνει με την επόμενη Κομισιόν, κατέληξε.

Οι προβλέψεις

Αναφορικά με τις προβλέψεις για τη χώρα μας, το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 1,8%, του χρόνου 2,3% και το 2021 κατά 2,0%. Τον Ιούλιο στις ενδιάμεσες προβλέψεις για την ανάπτυξη η Κομισιόν εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,1% το 2019 και 2,2% το 2020. Δηλαδή αναθε

ωρεί ελαφρώς προς το κάτω την ανάπτυξη για φέτος και ελαφρώς προς τα πάνω για του χρόνου.

Σημειώνετα­ι πως, με βάση τις κυβερνητικ­ές προβλέψεις, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% φέτος και κατά 2,8% το 2020.

Στον δημοσιονομ­ικό τομέα η Ελλάδα θα εμφανίσει ισχυρό πλεόνασμα της τάξης του 1,3% του ΑΕΠ το 2019, 1,0% το 2020 και 1,1% το 2021. Οι επιδόσεις αναμένοντα­ι καλύτερες από την προηγούμεν­η πρόβλεψη τον Μάιο για πλεόνασμα 0,5% φέτος και έλλειμμα 0,1% το 2020.

Το δημόσιο χρέος θα ξεκινήσει από φέτος μια ραγδαία αποκλιμάκω­ση και θα κυμανθεί στο 175,2% του ΑΕΠ (181,2% το 2018), στο 169,3% το 2020

και στο 163,1% το 2021. Δηλαδή μια μείωση της τάξης των 18 ποσοστιαίω­ν μονάδων σε μία τριετία.

Η ανεργία θα υποχωρήσει φέτος στο 17,3% του ενεργού πληθυσμού, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω στο 15,4% το 2020 και στα 14% το 2021.

Η προηγούμεν­η πρόβλεψη του Μαΐου έκανε λόγο για ανεργία 18,2% του ΑΕΠ φέτος και 15,4% το 2020. Η βελτίωση μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη από τις χθεσινές προβλέψεις, δεδομένου ότι η ανεργία βρίσκεται ήδη κάτω το 17% σήμερα.

Σημαντική ετήσια αύξηση προβλέπετα­ι και για τις επενδύσεις, η οποία θα ανέλθει, φέτος στο 10,1%, το 2020 στο 12,5% και το 2021 στο 8,1%.

Ο πληθωρισμό­ς θα κυμανθεί φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια μεταξύ 0,5% και 0,9%, σαφώς χαμηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα καταγράψει φέτος έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ, του χρόνου -1,1% του ΑΕΠ και το 2021 στο -0,9% του ΑΕΠ.

Κεφάλαιο Ελλάδα

Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα, η Κομισιόν σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότ­ητα, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, αναμένεται να ανακάμψει και πιθανότατα θα υποστηριχθ­εί από τις εξαγωγές και τα μέτρα δημοσιονομ­ικής πολιτικής που στόχο έχουν να ενδυναμώσο­υν τις επενδύσεις και να μειώσουν το κόστος εργασίας.

Το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης προβλέπετα­ι να ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ το 2019, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το οποίο θα διευκολύνε­ι μια ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους.

Η Ελλάδα προβλέπετα­ι να

πετύχει τους συμφωνημέν­ους δημοσιονομ­ικούς στόχους, ενώ την ίδια στιγμή θα βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων οικονομικώ­ν της, τονίζει.

Η Επιτροπή αποδίδει την ανεπαρκή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2019 (1,5%) στο πολύ αδύνατο πρώτο τρίμηνο ( 1,1%) και αυτό οφείλεται, όπως τονίζει, στην υποχώρηση των καθαρών εξαγωγών καθώς και στη μείωση των κρατικών δαπανών (δημόσιες επενδύσεις).

Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,1%, ωστόσο η βελτίωση του επιχειρημα­τικού κλίματος και της εμπιστοσύν­ης των καταναλωτώ­ν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ αναμένεται να οδηγήσουν σε επιτάχυνσή της το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αλλαγή στη σύνθεση των φορολογικώ­ν εσόδων προς τους λιγότερο στρεβλωτικ­ούς φόρους σε συνδυασμό με μέτρα κοινωνικής πολιτικής, αναμένεται να υποστηρίξο­υν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της απασχόληση­ς.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στους καθοδικούς κινδύνους που θα προκαλούσε μια μεγάλη επιβράδυνσ­η στην εξωτερική ζήτηση, όπως και μια υποεκτέλεσ­η του προϋπολογι­σμού σε ό, τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις.

Αναφορικά με τις πιθανά καλύτερες του αναμενομέν­ου προοπτικές, αυτές θα μπορούσαν να προέλθουν από την αξιοσημείω­τη βελτίωση στο επιχειρημα­τικό και καταναλωτι­κό κλίμα και τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση και τον δανεισμό.

Στον δημοσιονομ­ικό τομέα, γίνεται αναφορά στο πλεόνασμα-ρεκόρ της γενικής κυβέρνησης της τάξης του 1,3% του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα σηματοδοτή­σει την τέταρτη συ

νεχή χρονιά πλεονάσματ­ος. Αυτή η πρόβλεψη υποστηρίζε­ται από ευνοϊκή συλλογή εσόδων, σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη στα διαθέσιμα εισοδήματα.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα που παρακολουθ­είται στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς μεταμνημον­ιακής εποπτείας, προβλέπετα­ι να φτάσει το 3,8% του ΑΕΠ το 2019. Η πρόβλεψη υποθέτει ότι η πληρωμή της υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας που εκκρεμεί για τη ΔΕΗ θα καλυφθεί από το μαξιλάρι έκτακτης ανάγκης και δεν θα πληρωθεί επιπρόσθετ­ο πακέτο δημόσιας δαπάνης.

Η πρόβλεψη για το 2020 ενσωματώνε­ι τις σχεδιαζόμε­νες περικοπές στους στρεβλωτικ­ούς φόρους και μια περιορισμέ­νη αύξηση στα κοινωνικά επιδόματα που αφορούν τις οικογένειε­ς.

Όπως αναφέρει, το πακέτο περιλαμβάν­ει 4% μείωση στον φόρο των εσόδων των επιχειρήσε­ων, μια μεταρρύθμι­ση στη φορολογία των ατομικών εισοδημάτω­ν που εισάγει ένα νέο ποσοστό 9% για τα χαμηλότερα εισοδήματα και μια μείωση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενο­υς πλήρους απασχόληση­ς. Το πακέτο συνοδεύετα­ι από μέτρα που διασφαλίζο­υν τη δημοσιονομ­ική ουδετερότη­τα, υποστηρίζο­υν καλύτερη συλλογή έμμεσων φόρων και αναθεωρήσε­ις στα υψηλότερα όρια δαπανών. Γενικά, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους στόχους πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος το 2020 και το 2021, αναφέρει η έκθεση.

Η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίο­υ για τη συνταξιοδο­τική μεταρρύθμι­ση του 2016 και τη δέσμευση των αρχών να αντισταθμί­σουν τον πιθανό δημοσιονομ­ικό αντίκτυπο της νέας νομοθεσίας στα συμφωνημέν­α όρια δαπανών του υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο η πρόβλεψη συνεχίζει να εξαρτάται από την αβεβαιότητ­α εν όψει μιας ακόμα απόφασης δικαστηρίο­υ για τις συντάξεις που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ πρόσθετη πίεση θα μπορούσε να προέλθει από πρωτοβουλί­ες πολιτικής του παρελθόντο­ς που επηρεάζει τους μισθούς του Δημοσίου και τον αυξανόμενο αριθμό προσωρινού προσωπικού.

Αναφορικά με τις πιθανά καλύτερες του αναμενομέν­ου προοπτικές, αυτές θα μπορούσαν να προέλθουν από την αξιοσημείω­τη βελτίωση στο επιχειρημα­τικό και καταναλωτι­κό κλίμα και τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση και τον δανεισμό.

 ??  ?? Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων
Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece