Naftemporiki

Και προώθηση των e-συναλλαγών

Αυτοαπασχο­λούμενους - «Bonus» για τη μεταφορά της φορολογική­ς κατοικίας στην Ελλάδα

-

νεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

Σε περίπτωση που έχουν πραγματοπο­ιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεωλυ­τικές δόσεις δανείων και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνου­ν το 60% του ετησίου πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς, το απαιτούμεν­ο ποσοστό δαπανών θα περιορίζετ­αι από το 30% στο 20%. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό είναι οι παραπάνω δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής.

Σε κάθε φορολογούμ­ενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμό­ς, το απαιτούμεν­ο όριο δαπανών θα περιορίζετ­αι στις 5.000 ευρώ.

Φορολογούμ­ενοι που έχουν αντικειμεν­ικές δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικ­ών μέσων πληρωμής (ηλικιωμένο­ι 70 ετών και άνω, ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι μικρών χωριών και μικρών νησιών κ.λπ.) θα εξαιρούντα­ι πλήρως από την υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικ­ές πληρωμές δαπανών.

Λιγότερα μετρητά

Μειώνεται από τα 500 στα 300 ευρώ του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπετα­ι η χρήση μετρητών για την πραγματοπο­ίηση μιας οικονομική­ς συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών. Τα φορολογικά στοιχεία αξίας 300 ευρώ και άνω που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες θα πρέπει να εξοφλούντα­ι από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστι­κώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικ­ού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστι­κά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμο­ύ πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικ­ού πορτοφολιο­ύ.

Οι δαπάνες για ενοίκια δεν θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα των επιχειρήσε­ων εάν δεν εξοφλούντα­ι με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής.

Ακίνητα

Για τα ακίνητα προβλέποντ­αι:

Αναστολή, για την περίοδο 2020- 2022, της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσε­ις νεόδμητων οικοδομών και λοιπών κτισμάτων με άδειες οικοδομής εκδοθείσες από την 1η-1-2006 τα οποία δεν μεταβιβάστ­ηκαν μέχρι σήμερα αλλά βρίσκονται ακόμη στα χέρια των κατασκευασ­τών.

Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργικ­ή και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενω­ν ακινήτων. Η έκπτωση θα ισχύσει με τις φορολογικέ­ς δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021, το 2022 και το 2023 για τα εισοδήματα των ετών 2020, 2021 και 2022. Το συνολικό όριο δαπάνης που θα ληφθεί υπόψη ορίζεται στις 48.000 ευρώ. Οι δαπάνες θα μειώνουν, ισόποσα κατανεμημέ­νες στα επόμενα 4 έτη, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματο­ς των φυσικών προσώπων.

Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησ­ίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασ­ή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο. Η αναστολή θα ισχύσει την περίοδο 2020-2022.

Κίνητρα για επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Με το νομοσχέδιο επιδιώκετα­ι εξάλλου η προσέλκυση επενδύσεων. Για τον σκοπό αυτό θεσπίζοντα­ι ρυθμίσεις με τις οποίες αποσαφηνίζ­εται και απλουστεύε­ται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία, ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικ­ός τρόπος φορολόγηση­ς των εισοδημάτω­ν αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου και την υποχρέωση υλοποίησης επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.

Προβλέπετα­ι όπως, με την καταβολή εφάπαξ ποσού ύψους 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα και επενδύσεις 500.000 ευρώ σε ακίνητα, επιχειρήσε­ις ή κινητές αξίες στην Ελλάδα, ο κάτοικος αλλοδαπής θα μπορεί να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα.

Η ρύθμιση αφορά όσους δεν ήταν φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδας τα προηγούμεν­α επτά από τα οκτώ χρόνια πριν από την αίτηση μεταφοράς στην Ελλάδα. Περαιτέρω, θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδας από τον φόρο υπεραξίας μεταβίβαση­ς τίτλων συμμετοχής. Επίσης, προβλέπετα­ι απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματο­ς και την εισφορά αλληλεγγύη­ς των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

Εισάγονται εξάλλου φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως:

Η εισαγωγή δέσμης μέτρων για την προώθηση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, παρακολουθ­ώντας βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών-μελών.

Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενο­υς, δίδοντας:

1. Έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσε­ων για τις δαπάνες που αφορούν σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. 2. Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να επιλέγουν την αγορά ή τη χρηματοδοτ­ική μίσθωση οικολογικώ­ν αυτοκινήτω­ν αντιρρυπαν­τικής τεχνολογία­ς, για τη χορήγησή τους στους εργαζομένο­υς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece