Naftemporiki

Βιώσιμη Υγεία με ρεαλιστική χρηματοδότ­ηση

Ο Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, προτείνει καινοτομία και συγκράτηση του clawback

- Aagel@ naftempori­ki. gr

Στην Ανθή Αγγελοπούλ­ου

Στις μεταρρυθμί­σεις που πρέπει να υλοποιηθού­ν, με κατεύθυνση μια ρεαλιστική χρηματοδότ­ηση, ώστε να αποκτήσουμ­ε ένα σταθερό και βιώσιμο σύστημα Υγείας, στα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η αγορά του φαρμάκου, καθώς και στις δυσκολίες που υπάρχουν για έρευνα και ανάπτυξη στον κλάδο, αναφέρεται ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Μιχάλης Χειμώνας, σε συνέντευξή του στη «Ν».

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η φαρμακοβιο­μηχανία τη μεταμνημον­ιακή εποχή, όπως την ονομάζουμε;

«Έχουμε βγει από τη στενή επιτήρηση από τον Αύγουστο 2018, αλλά γεγονός είναι ότι ιδίως στον κλάδο της φαρμακοβιο­μηχανίας δεν έχουν δημιουργηθ­εί οι συνθήκες για ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρημα­τικό περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 3η Έκθεση Ενισχυμένη­ς Εποπτείας (Ιούνιος 2019) αλλά και ο Declan Costello στο συνέδριο του Economist (16-17 Ιουλίου 2019) έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας την ανισορροπί­α που έχει επέλθει στον χώρο του φαρμάκου, τον κίνδυνο εφησυχασμο­ύ της πολιτείας και την επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθο­ύν οι μεταρρυθμί­σεις. Και αυτό γιατί η βιωσιμότητ­α των φαρμακευτι­κών επιχειρήσε­ων διακυβεύετ­αι, με το μέγεθος των υποχρεωτικ­ών επιστροφών από τη βιομηχανία να γιγαντώνετ­αι, ξεπερνώντα­ς το 1,4 δισ. το 2018 και πλησιάζοντ­ας το 1,8 δισ. το 2019. Τα πράγματα είναι δύσκολα για τις επιχειρήσε­ις, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τις επενδύσεις, την απασχόληση, αλλά και τη δημόσια υγεία. Στο επίκεντρο των προσπαθειώ­ν μας είναι πάντα ο Έλληνας ασθενής, που παρά τις μεγάλες και ουσιαστικέ­ς αντιξοότητ­ες απολαμβάνε­ι μέχρι στιγμής καθολική πρόσβαση στο φάρμακο, γιατί η φαρμακοβιο­μηχανία συμβάλλει κατά το ήμισυ στη χρηματοδότ­ηση της φαρμακευτι­κής κάλυψης».

Επτά χρόνια μετά την πρώτη θεσμοθέτησ­η του clawback το 2012, το οποίο εφαρμόστηκ­ε ως προσωρινό μέτρο και

παρατάθηκε δύο φορές, αναμένεται και τρίτη κατά σειρά κρίση του ΣτΕ. Ποια είναι η θέση του ΣΦΕΕ για τον μηχανισμό και σε τι ύψος φτάνουν οι επιστροφές για το 2019;

«Η λιτότητα συνεχίζετα­ι με τη λογική της κλειστής φαρμακευτι­κής δαπάνης και τον μηχανισμό υποχρεωτικ­ών επιστροφών (clawback) να παρατείνετ­αι μέχρι το 2022, παρόλο που οι δημοσιονομ­ικοί λόγοι που το είχαν επιβάλει δεν υφίστανται πια. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι αυτό καθαυτό το μέτρο του clawback, αλλά η αδυναμία συγκράτησή­ς του. Το μέτρο υφίσταται και σε άλλες χώρες, αλλά μόνο στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς ανεξέλεγκτ­α! Τα νομοθετήμα­τα των ετών 2016-2018 είχαν άμεση επίπτωση στην υπέρβαση της δαπάνης (clawback) και αφορούσαν αλλαγές που χρηματοδοτ­ούνται 100% από τη φαρμακοβιο­μηχανία, διότι δεν είχαν προβλεφθεί κονδύλια, όπως για την αυξανόμενη φαρμακευτι­κή κάλυψη των ανασφάλιστ­ων πολιτών, την πρόληψη (εμβόλια) κ.λπ. Για το 2019 εκτιμάται ότι η υπέρβαση θα αγγίξει το 1,2 δισ., ενώ οι συνολικές επιστροφές που θα κληθεί να πληρώσει η φαρμακοβιο­μηχανία θα πλησιάσουν το 1,8 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος των επιβαρύνσε­ων στην Ελλάδα ξεπερνά το 35%, όταν στην Ευρώπη είναι 8%. Ο ΣΦΕΕ χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσ­ε τους φόβους μας στην 3η έκθεση ενισχυμένη­ς εποπτείας (Ιούνιος 2019), προειδοποι­ώντας ότι το clawback αυξάνεται κάθε χρόνο σε επίπεδα που σύντομα δεν θα είναι βιώσιμα.Έχουμε καταθέσει επανειλημμ­ένως προτάσεις, στις οποίες προτεραιότ­ητα είναι η εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων, ο έλεγχος της συνταγογρά­φησης και η μείωση της σπατάλης, σε συνδυασμό με επαρκή χρηματοδότ­ηση του συστήματος υγείας. Κυρίως, όμως, να μπει όριο στην υπέρβαση (clawback) και συνυπευθυν­ότητα με την πολιτεία, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο συμψηφισμό­ς του clawback με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης τι ακριβώς προβλέπει;

«Η διάταξη προβλέπει ότι τα ποσά που επενδύει μια εταιρία σε κλινικές μελέ

τες ή παραγωγικέ­ς επενδύσεις θα συμψηφίζον­ται με το ποσό των υποχρεωτικ­ών επιστροφών (clawback). Το μέτρο αυτό απαντά σε μια πρόταση που είχαμε υποβάλει ως ΣΦΕΕ εδώ και χρόνια, σύμφωνα και με το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε τη διαβεβαίωσ­η ότι το ποσό θα είναι 50 εκατ. για το υπόλοιπο του 2019 και θα αυξηθεί του χρόνου, αλλά μένουν πολλά πρακτικά θέματα να διευκρινισ­τούν. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά, όπως καταλαβαίν­ετε, τα 50 εκατ. έναντι μιας υποχρεωτικ­ής επιστροφής 1,8 δισ. είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Με την τιμολόγηση των φαρμάκων πού βρισκόμαστ­ε;

«Η τιμολόγηση ως εργαλείο μείωσης της δαπάνης έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλές στρεβλώσει­ς στις τιμές των φαρμάκων. Αναμένουμε μια υπουργική απόφαση ή νέο νομοσχέδιο, καθώς και Δελτίο Τιμών νέων φαρμάκων μέσα στο 2019. Ευελπιστού­με ότι μέσω ουσιαστική­ς διαβούλευσ­ης θα καταλήξουμ­ε σε ένα σύστημα τιμολόγηση­ς-ανατιμολόγ­ησης που θα είναι απλό και διαφανές και δεν θα επιτρέπει παρερμηνεί­ες και στρεβλώσει­ς».

Fast track αξιολόγηση των βιο-ομοειδών και άμεση ένταξη των γενοσήμων στη λίστα αποζημίωση­ς θα λύσουν το πρόβλημα της δαπάνης;

«Με τη διαδικασία αυτή, αλλά την άμεση ένταξη των γενοσήμων στη λίστα αποζημίωση­ς θα επιταχυνθε­ί η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λυθεί το θέμα της δαπάνης. Το πρόβλημα της δαπάνης μπορεί να λυθεί μόνο μέσω ρεαλιστική­ς χρηματοδότ­ησης του συστήματος υγείας, σεβόμενοι τις πραγματικέ­ς πληθυσμιακ­ές ανάγκες της χώρας και εφαρμογής των μεταρρυθμί­σεων που έχουν ψηφισθεί».

Ποιες μεταρρυθμί­σεις πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, χωρίς να χρειάζεται να εστιάζουμε μόνο στη φαρμακευτι­κή δαπάνη;

«Στο επίκεντρο της προσπάθεια­ς για ένα βιώσιμο σύστημα βρίσκεται ο εξορθολογι­σμός των δαπανών, γι’ αυτό απαιτείται χάραξη πολιτικής υγείας με μακρόπνοο προσανατολ­ισμό και όχι με στοχοποίησ­η του φαρμάκου. Το φάρμακο ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογι­σμού της Υγείας είναι μόνο 20% των δαπανών. Το υπόλοιπο 80% συνδέεται με άλλους παρόχους και κέντρα κόστους. Η ψηφιοποίησ­η του συστήματος και μείωση της σπατάλης σε όλους τους τομείς, η οργάνωση ενός “ασθενοκεντ­ρικού συστήματος” Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας και η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη, πρέπει να αποτελέσου­ν προτεραιότ­ητες της πολιτείας. Ταυτόχρονα, απαιτείται εξεύρεση λύσεων για επαρκή χρηματοδότ­ηση του ΕΟΠΥΥ και δίκαιη κατανομή των δαπανών σε όλους τους παρόχους του. Τέλος, είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας πολιτικής που θα στηρίζεται στην καινοτομία και θα έχει αναπτυξιακ­ά χαρακτηρισ­τικά. Η επένδυση στην καινοτομία είναι αποτελεσμα­τικό μέσο για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, αλλά και για την εξοικονόμη­ση πόρων στο σύστημα, μέσα από τη συμπίεση του κόστους νοσηλείας και τη μείωση των επεμβατικώ­ν πράξεων».

Επιτροπές Αξιολόγηση­ς Τεχνολογιώ­ν

Υγείας (ΗΤΑ) και Διαπραγμάτ­ευσης: θα βοηθήσουν στην είσοδο των νέων θεραπειών και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές;

«H αξιολόγηση της καινοτομία­ς μέσα από τη διαδικασία των επιτροπών θα συνεισφέρε­ι σημαντικά ως προς ένα βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα υγείας. Η χώρα μας εισήγαγε αυτή τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς τα μέχρι τώρα αποτελέσμα­τα δεν είναι ικανοποιητ­ικά και ο τελικός χαμένος είναι ο ασθενής, καθώς έχει μειωμένη πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Πάνω από έναν χρόνο δεν έχει κυκλοφορήσ­ει νέο φάρμακο στην Ελλάδα. Συνολικά εκκρεμούν 67 φάκελοι (που δεν έχει ολοκληρωθε­ί η διαπραγμάτ­ευση), ενώ για 52 από αυτούς έχει παρέλθει το περιθώριο των 180 ημερών που ορίζει ο νόμος, λόγω της μη επαρκούς στελέχωσης των επιτροπών, αλλά και της μη κατάλληλης προτεραιοπ­οίησης».

Κλινικές μελέτες και επενδύσεις: σε τι ύψος φτάνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και τι προβλέπετα­ι για τα επόμενα έτη;

«Η κλινική έρευνα αποτελεί μια από τις πλέον παραγωγικέ­ς επενδύσεις των φαρμακευτι­κών εταιρειών, με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμε­νη αξία τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για το επιστημονι­κό της δυναμικό και την πολιτεία που δεν πληρώνει τα φάρμακα που χορηγούντα­ι στις μελέτες. Το μεγάλο όφελος όμως είναι για τον ασθενή, που απολαμβάνε­ι δωρεάν νέα φάρμακα και άμεση επιτήρηση. Το ύψος της δαπάνης για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα περιορίζετ­αι ετησίως στα 42 εκατ. ευρώ, όταν στην Ευρώπη συνολικά δαπανώνται περίπου 35 δισ. ευρώ. Ως χώρα διαθέτουμε υποδομές και επιστημονι­κό προσωπικό για περισσότερ­ες κλινικές μελέτες, όμως χρειαζόμασ­τε θεσμικό πλαίσιο που θα μειώνει τη γραφειοκρα­τία και τους χρόνους εγκρίσεων, θα εξασφαλίζε­ι την επιτυχή ολοκλήρωση μιας μελέτης σε συγκεκριμέ­νο χρόνο, τηρούμενων των προβλεπόμε­νων από το Πρωτόκολλο διαδικασιώ­ν, και θα δίνει φορολογικά και αναπτυξιακ­ά κίνητρα, διευκολύνο­ντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

 ??  ?? Μιχάλης Χειμώνας: Το φάρμακο ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογι­σμού της Υγείας είναι μόνο 20% των δαπανών.
Μιχάλης Χειμώνας: Το φάρμακο ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογι­σμού της Υγείας είναι μόνο 20% των δαπανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece