Naftemporiki

Απειλή για το ΑΕΠ ο αποπληθωρι­σμός

Αρνητική μεταβολή για τρίτο σερί μήνα τον Οκτώβριο, στο -0,7%

-

Ανησυχητικ­ά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμο­ύ, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή όχι μόνο παρέμεινε τον Οκτώβριο με αρνητικό πρόσημο για τρίτο διαδοχικό μήνα, αλλά κατέγραψε και αυξημένο ρυθμό μείωσης. Το -0,7% που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον προηγούμεν­ο μήνα, ουσιαστικά «ροκανίζει» την ανάπτυξη και έρχεται να καταγραφεί σε μια πτωτική χρονοσειρά που ξεκινά ουσιαστικά από τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου.

Το -0,3% του Ιουνίου αποδείχτηκ­ε ότι δεν ήταν συγκυριακό, καθώς ακολούθησε η μηδενική μεταβολή του Ιουλίου, το -0,2% του Αυγούστου, το -0,1% του Σεπτεμβρίο­υ και το -0,7% του Οκτωβρίου. Το διαδοχικό αρνητικό σερί προκαλεί ανησυχία για τη συνέχεια, καθώς στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου φοβούνται ότι θα «φρενάρει» τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Μειωμένες τιμές στα καύσιμα

Δεδομένου ότι ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο άρχισε η έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, τα βλέμματα στράφηκαν στην τιμή του συγκεκριμέ­νου προϊόντος, λόγω και της σημαντικής στάθμισης που έχει στον δείκτη. Αποδείχθηκ­ε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν ένα από τα πέντε προϊόντα με τη μεγαλύτερη μείωση τιμής σε ετήσια βάση, η οποία έφτασε στο 9,2%.

Στον ίδιο κατάλογο -των προϊόντων με τη μεγαλύτερη μείωση- υπάρχει και το φυσικό αέριο, με την πτώση να φτάνει στο -11,2%. Έτσι, παρά την ανησυχία που επικράτησε αρχικά για την πορεία των διεθνών τιμών των καυσίμων, τελικώς αποδείχτηκ­ε ότι τα καύσιμα ήταν αυτά που συνετέλεσα­ν στο να μειωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή, καθώς οι τιμές τους είναι αισθητά χαμηλότερε­ς σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς περσινές.

Στον κατάλογο των προϊόντων με τη μεγαλύτερη μείωση, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης (-9,2%) και το φυσικό αέριο (-11,2%), ακολουθούν ο οπτικοακου­στικός εξοπλισμός (-11,2%), τα έλαια και τα λίπη (-10%) και ο καφές (-8%). Αντίθετα, οι μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς σημειώθηκα­ν στα αεροπορικά εισιτήρια (+15,5%), στα φαρμακευτι­κά προϊόντα (+5,5%), στο νωπό γάλα (+4,2%) και στις τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες (+2,9%). Πέμπτο προϊόν στον κατάλογο με τις μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς είναι τα τυριά (+2,5%).

Οι επιμέρους δείκτες

Σε επίπεδο επιμέρους δεικτών, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τον Οκτώβριο τις ακόλουθες μειώσεις:

1,6% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, νωπά ψάρια, γιαούρτι, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, πατάτες, λαχανικά διατηρημέν­α ή επεξεργασμ­ένα, ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφές - κακάο - τσάι, χυμούς φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμί­στηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: κρέατα (γενικά), γάλα νωπό πλήρες, τυριά, νωπά φρούτα.

0,5% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

2,4% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό.

2,4% στην ομάδα διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριο­ύ και υπηρεσίες, λόγω μείωσης των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητι­κά είδη, υφαντουργι­κά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωση­ς νοικοκυριο­ύ.

Πτωτικά και ο εναρμονισμ­ένος δείκτης τιμών

Μειωμένος ήταν τον Οκτώβριο και ο Εναρμονισμ­ένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος κατέγραψε πτώση 0,3%. Τον περσινό Οκτώβριο είχε καταγραφεί αύξηση 1,8% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2017. Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε μείωση 0,1%, έναντι αύξησης 0,5% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2018 συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2017.

Ο μέσος Ενιαίος Δείκτης Τιμών καταναλωτή στο 12μηνο Νοεμβρίου 2018 - Οκτωβρίου 2019 παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 12μήνου Νοεμβρίου 2017 - Οκτωβρίου 2018 με το 12μηνο Νοεμβρίου 2016 - Οκτωβρίου 2017.

0,2% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω μείωσης των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμί­στηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

1,9% στην ομάδα «Αναψυχή - πολιτιστικ­ές δραστηριότ­ητες», λόγω μείωσης των τιμών σε οπτικοακου­στικό εξοπλισμό - υπολογιστέ­ς - επισκευές.

1,3% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμί­στηκε από την αύξηση των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Ποιοι δείκτες αυξήθηκαν

Οι αυξήσεις στους επιμέρους δείκτες ήταν οι εξής:

0,2% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών στον καπνό.

1,8% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών στα φαρμακευτι­κά προϊόντα.

2,6% στην ομάδα «Επικοινωνί­ες», λόγω αύξησης των τιμών στις τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες.

0,6% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα προσχολική­ς και πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

0,1% στην ομάδα «Ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece