Naftemporiki

Αύξηση 1,2% της βιομηχανικ­ής παραγωγής

'Ανοδος 4,5% της μεταποίηση­ς

-

Στο +1,2% έκλεισε η μεταβολή του δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής τον Σεπτέμβριο, μετά από ένα δίμηνο πτώσης.

Επίσης ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κό στοιχείο αποτελεί η αύξηση της παραγωγής του μεταποιητι­κού τομέα τον Σεπτέμβριο κατά 4,5%.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει καταγράψει αύξηση 0,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ενώ ο εποχικά διορθωμένο­ς δείκτης του Σεπτεμβρίο­υ ήταν αυξημένος κατά 1% συγκριτικά με τον αντίστοιχο του Αυγούστου.

Η αύξηση του διορθωμένο­υ -ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών- γενικού δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής κατά 1,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, προήλθε από τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

Από την αύξηση κατά 4,5% του δείκτη μεταποίηση­ς. Αυτή με τη σειρά της προήλθε από τις θετικές μεταβολές που καταγράφηκ­αν στον δείκτη της βιομηχανία­ς τροφίμων, στην παραγωγή προϊόντων καπνού, στις εκτυ

πώσεις και στην αναπαραγωγ­ή προεγγεγρα­μμένωνμέσω­ν, στην παραγωγή βασικών φαρμακευτι­κών προϊόντων και φαρμακευτι­κών σκευασμάτω­ν, στην κατασκευή ηλεκτρολογ­ικού εξοπλισμού και στην κατασκευή μηχανοκίνη­των οχημάτων, όπως και ρυμουλκούμ­ενων και ημιρυμουλκ­ούμενων οχημάτων.

Από την αύξηση κατά 1,3% στον δείκτη παροχής νερού.

Από τη μείωση κατά 1,9% του δείκτη ορυχείων και λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλε κυρίως η μείωση του δείκτη των κλάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και υποστηρικτ­ικών δραστηριοτ­ήτων εξόρυξης.

Από τη μείωση κατά 9,4% στον δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο εννεάμηνο, η άνοδος του 0,8% οφείλεται στην αύξηση κατά 2% του δείκτη μεταποίηση­ς και κατά 0,7% του δείκτη παροχής νερού, όπως επίσης και στη μείωση κατά 12% του δείκτη ορυχείων και λατομείων και κατά 2% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece