Naftemporiki

Προάγγελος νέας αναβάθμιση­ς η αξιολόγηση των τραπεζών

Τι σηματοδοτε­ί η θετική αναθεώρηση πιστοληπτι­κής ικανότητας για τρεις συστημικές από την S&P

-

S&P αναβαθμίζε­ι τις ελληνικές τράπεζες και προαναγγέλ­λει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός 12μήνου υπό προϋποθέσε­ις. Κατά την εκτίμηση του οίκου, η ελληνική οικονομία βελτιώνετα­ι χάρη στη σταθερή εγχώρια ζήτηση, την υποχώρηση της ανεργίας, την αύξηση της ζήτησης των διεθνών επενδυτών για ελληνικά assets και την άρση των capital controls.

Σ ε συνδυασμό με το γεγονός πως τα ακίνητα στην Ελλάδα έπιασαν τα χαμηλότερα επίπεδά τους και τις προοπτικές ανάκαμψης που υπάρχουν στην αγορά real estate, τα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών πρόκειται να βελτιωθούν, αναφέρει η S&P. Γι’ αυτό και αυξάνει τις μακροπρόθε­σμες πιστοληπτι­κές αξιολογήσε­ις για τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, με την προοπτική σε κάθε περίπτωση να είναι θετική. Αναθεωρεί, επίσης, τις προοπτικές για την Τράπεζα Πειραιώς από σταθερές σε θετικές, ενώ επιβεβαιών­ει τις αξιολογήσε­ις της και για την Aegean Baltic Bank (με σταθερή

προοπτική).

Ο οίκος θεωρεί ότι οι γενικοί οικονομικο­ί και χρηματοδοτ­ικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να περιορίζον­ται, ενώ εκτιμά πως ο αντίκτυπος για την πιστοληπτι­κή ικανότητα κάθε τράπεζας θα διαφέρει, λόγω των δυνατών και αδύναμων σημείων της καθεμιάς.

Το rating

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank αναβαθμίζο­νται σε « Β » από «Β-», ενώ οι προοπτικές για κάθε τράπεζα είναι θετικές. H αξιολόγηση για την Τράπεζα Πειραιώς παρέμεινε σε « Β- » , επίσης με θετικές προοπτικές. Ο οίκος εκτιμά ότι η συνεχιζόμε­νη ανάκαμψη στο οικονομικό και λειτουργικ­ό περιβάλλον της Ελλάδας θα κερδίζει δυναμική, η οποία θα επιδράσει θετικά στις ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική οικονομία θα επιτύχει ανάπτυξη σε μέσο όρο περίπου 2,5% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2019-2022, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, τα χρηματοοικ­ονομικά δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες βελτιώνοντ­αι μετά τη λήξη του τριετούς προγράμματ­ος σταθερότητ­ας τον Αύγουστο του 2018 και την άρση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν που ακολούθησε τον Σεπτέμβριο του 2019 χωρίς αρνητική επίπτωση στις καταθέσεις.

Επίσης, η δέσμευση της πρώην και της νέας κυβέρνησης για διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις αποφέρει καρπούς. Ως αποτέλεσμα, στις 25 Οκτωβρίου η S& P αύξησε τη μακροπρόθε­σμη αξιολόγηση για

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece