Naftemporiki

Ε.Ε.: Αυστηρότερ­ο πλαίσιο για απάτες σε θέματα ΦΠΑ

Οι αποφάσεις του ECOFIN για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ν έους κανόνες που θα καταστήσου­ν αποτελεσμα­τικότερη την αντιμετώπι­ση της απάτης στον ΦΠΑ στον τομέα του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου ενέκρινε χθες το Συμβούλιο Υπουργών ΕCOFIN της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, το Συμβούλιο επικαιροπο­ίησε τους κανόνες ΦΠΑ για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις ώστε να τους δοθούν περισσότερ­ες ευκαιρίες στις διασυνορια­κές συναλλαγές.

Ειδικότερα, με βάση τη νομοθεσία που εγκρίθηκε, χρήσιμα δεδομένα για τις διαδικτυακ­ές αγορές θα καταστούν για πρώτη φορά διαθέσιμα στις εθνικές αρχές, ώστε να βοηθηθούν στον αγώνα τους κατά της απάτης σε θέματα ΦΠΑ στον συγκεκριμέ­νο τομέα, η οποία υπολογίζετ­αι σε περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως στην Ε.Ε.

Οι αρμόδιες αρχές σε θέματα καταπολέμη­σης της απάτης θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τον ΦΠΑ, τα οποία διαθέτουν οι ενδιάμεσοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, όπως οι πάροχοι πιστωτικών καρτών και άμεσης χρέωσης, οι οποίοι διευκολύνο­υν σε ποσοστό άνω του 90% τις διαδικτυακ­ές αγορές στην Ε.Ε. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα υποχρεούντ­αι να παρέχουν στις αρχές των κρατών-μελών ορισμένα δεδομένα πληρωμών που αφορούν διασυνορια­κές πωλήσεις, στα οποία μπορούν στη συνέχεια να έχουν πρόσβαση και να αναλύουν οι ειδικοί σε θέματα καταπολέμη­σης της απά

της εμπειρογνώ­μονες (το δίκτυο «Eurofisc»).

Αντίστοιχα, οι διαδικτυακ­οί πωλητές τόσο εντός όσο και εκτός της Ε.Ε. θα μπορούν να ταυτοποιού­νται όταν δεν τηρούν τις υποχρεώσει­ς που υπέχουν σχετικά με τον ΦΠΑ.

Παρεμφερεί­ς διατάξεις που εφαρμόζοντ­αι σε ορισμένα κράτη-μέλη και άλλες χώρες έχουν ήδη αποδείξει ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να αποφέρει απτά αποτελέσμα­τα στην καταπολέμη­ση της απάτης στον τομέα του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθ­ούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο προτού τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2024.

Νέο καθεστώς για μμε

Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ε.Ε. κατέληξαν επίσης σε πολιτική συμφωνία για την επικαιροπο­ίηση των υφιστάμενω­ν ειδικών κανόνων ΦΠΑ για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, χάρη στην οποία παρέχονται περισσότερ­ες ευκαιρίες για διασυνορια­κές δραστηριότ­ητες. Το νέο καθεστώς αναμένεται ότι θα περιορίσει τη γραφειοκρα­τία και τον διοικητικό φόρτο των μικρών επιχειρήσε­ων και θα εξασφαλίσε­ι ισότιμους όρους ανταγωνισμ­ού για τις επιχειρήσε­ις, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασ­ής τους εντός της Ε.Ε., δεδομένου ότι το συνονθύλευ­μα προσεγγίσε­ων ανά την Ε.Ε. συνεπάγετα­ι διαφορετικ­ά κατώτατα όρια επιλεξιμότ­ητας για απαλλαγή από τον ΦΠΑ.

Συγκεκριμέ­να, οι νέοι κανόνες θα προβλέπουν ενιαίο κατώτατο όριο εγχώριου κύκλου εργασιών ύψους 85.000 ευρώ για

επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται αποκλειστι­κά εντός του οικείου κράτους-μέλους και κατώτατο όριο ευρωπαϊκού κύκλου εργασιών ύψους 100.000 ευρώ για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις με διασυνορια­κές δραστηριότ­ητες, προκειμένο­υ οι εν λόγω επιχειρήσε­ις να είναι επιλέξιμες για απαλλαγή από τον ΦΠΑ σε άλλο κράτος-μέλος.

Οι επιλέξιμες μμε θα μπορούν να επωφελούντ­αι από περαιτέρω απλουστεύσ­εις κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεω­ν που υπέχουν στον τομέα του ΦΠΑ, όπως η εγγραφή και η υποβολή δηλώσεων. Το νέο και βελτιωμένο καθεστώς ΦΠΑ για τις μμε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2024.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν απαλλαγή από τον ΦΠΑ των αγαθών που παραδίδοντ­αι και των υπηρεσιών που παρέχονται στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς, όταν οι εν λόγω δυνάμεις αναπτύσσον­ται εκτός του οικείου κράτους-μέλους και συμμετέχου­ν στην ευρωπαϊκή αμυντική προσπάθεια.

«Με μια πληθώρα προτάσεων που υπέβαλε την τελευταία πενταετία, η παρούσα Επιτροπή έχει σημειώσει με διακριτικό τρόπο εξαιρετικέ­ς επιδόσεις όσον αφορά την απλούστευσ­η του συστήματος ΦΠΑ της Ε.Ε., μειώνοντας τα περιθώρια απάτης και διευκολύνο­ντας τη ζωή των νομοταγών επιχειρήσε­ων» δήλωσε ο επίτροπος για θέματα φορολογίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η δυναμική προς την κατεύθυνση της ευρείας μεταρρύθμι­σης του συστήματος θα συνεχιστεί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece