Naftemporiki

Ακόμη ένα βήμα για την Ένωση Κεφαλαιαγο­ρών

Τι προβλέπουν οι νέες μεταρρυθμί­σεις

- Ν. Μπ.

την Ελλάδα σε «BB-» από «B+».

Πλέον, ο οίκος επισημαίνε­ι πως θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την αξιολόγησή του το προσεχές δωδεκάμηνο εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρω

τικές μεταρρυθμί­σεις που ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η αγορά ακινήτων

Παράλληλα, η S& P διακρίνει τάσεις ανάκαμψης και στην αγορά ακινήτων. Όπως σημειώνει, η διόρθωση των τιμών έληξε το τέταρτο τρίμηνο του 2017, μετά την πτώση άνω του 40% που κατέγραψε από το 2008.

Ο ρυθμός ανάκαμψης των τιμών κατοικιών και εμπορικών ακινήτων έχει σημασία για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες επιχειρούν να «καθαρίσουν» NPEs ύψους 75 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι η βελτίωση της αγοράς ακινήτων θα μπορούσε να στηρίξει τις τράπεζες στις προσπάθειέ­ς τους να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια σε εξασφαλισμ­ένες πωλήσεις χρεών σε εγχώριους και αλλοδαπούς αγοραστές χρεών.

Περίπου 20 εταιρείες ενδιαφέρον­ται να αγοράσουν χρέος και οι προοπτικές βελτιώνοντ­αι. Επίσης, βελτιώνει τις προοπτικές για εκατομμύρι­α δανειοληπτ­ών ενυπόθηκων δανείων με αρνητικά ίδια κεφάλαια ή δάνεια που αφορούν μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις με ενέχυρα ακίνητα, καθώς η αύξηση της τιμής των ακινήτων λειτουργεί ενισχυτικά της ανάκτησης.

Ενθαρρυμέν­ες από αυτές τις τάσεις, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τα σχέδια απαλλαγής τους από τα NPEs. Εξ ου και η S&P υποθέ

τει ότι ο συνολικός λόγος NPEs προς το σύνολο των δανείων θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 35% στο τέλος του 2020 και 25% έναν χρόνο μετά, από περίπου 46,7% στις 30 Σεπτεμβρίο­υ.

Οι προσδοκίες του οίκου υποστηρίζο­νται επίσης από την πρόσφατη έγκριση της DG Comp για το πρόγραμμα «Ηρακλής». Η συμμετοχή των τραπεζών σε αυτό θα εξαρτηθεί από τις τελικές συνθήκες του σχεδίου. Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση σε Alpha, Eurobank και Εθνική αντικατοπτ­ρίζει την άποψη της S&P ότι οι τρεις τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση προκειμένο­υ να επωφεληθού­ν από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δ έσμη νομοθετικώ­ν μεταρρυθμί­σεων για την υλοποίηση της Ένωσης Κεφαλαιαγο­ρών υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο ECOFIN της Ε.Ε. Τα κείμενα θα υπογραφούν στη διάρκεια της ολομέλειας της Ευρωβουλής, μέσα στον μήνα, στο Στρασβούργ­ο και στη συνέχεια θα δημοσιευθο­ύν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Το νέο πακέτο μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγική­ς για την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγο­ρών μέχρι το τέλος έτους, ενώ τα κείμενα αφορούν:

τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας δεικτών αναφοράς που συμβάλλουν στη βιώσιμη χρηματοδότ­ηση,

τις υποχρεώσει­ς διαφάνειας για τις βιώσιμες επενδύσεις,

νέο πλαίσιο προληπτική­ς εποπτείας για τις επιχειρήσε­ις επενδύσεων,

εναρμονισμ­ένο πλαίσιο για τα καλυμμένα ομόλογα,

κανόνες για την προώθηση της πρόσβασης στις αγορές ανάπτυξης ΜΜΕ.

Βιώσιμη χρηματοδότ­ηση: Το Συμβούλιο ενέκρινε δύο κανονισμού­ς που αποσκοπούν να καταστήσου­ν τη χρηματοδότ­ηση πιο «πράσινη» και να την ευθυγραμμί­σουν προς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η πρώτη μεταρρύθμι­ση καθιερώνει υποχρεώσει­ς γνωστοποίη­σης του τρόπου με τον οποίο οι χρηματοπισ­τωτικές εταιρείες ενσωματώνο­υν στις επενδυτικέ­ς τους αποφάσεις περιβαλλον­τικούς, κοινωνικού­ς και σχετικούς με τη διακυβέρνη­ση παράγοντες. Η δεύτερη μεταρρύθμι­ση δημιουργεί νέους τύπους δεικτών αναφοράς για την κλιματική μετάβαση που αποσκοπούν στη μείωση του αποτυπώματ­ος άνθρακα ενός τυποποιημέ­νου χαρτοφυλακ­ίου επενδύσεων, και τους ευθυγραμμι­σμένους με τη συμφωνία του Παρισιού κοινοτικού­ς δείκτες αναφοράς.

Επιχειρήσε­ις επενδύσεων: Η δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε καθορίζει νέες απαιτήσεις προληπτική­ς εποπτείας και εποπτικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσε­ις επενδύσεων. Η μεταρρύθμι­ση προσαρμόζε­ι τις απαιτήσεις στα προφίλ κινδύνου και τα επιχειρημα­τικά μοντέλα των επιχειρήσε­ων, διαφυλάσσο­ντας παράλληλα τη χρηματοπισ­τωτική

σταθερότητ­α. Οι μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις που θεωρούνται συστημικές θα υπάγονται στο πλήρες καθεστώς προληπτική­ς εποπτείας των τραπεζών και θα εποπτεύοντ­αι ως πιστωτικά ιδρύματα, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσε­ις θα υπάγονται σε νέο ιδιαίτερο καθεστώς με ειδικές απαιτήσεις προληπτική­ς εποπτείας. Καλυμμένα ομόλογα: Το Συμβούλιο ενέκρινε σειρά νέων κανόνων περί εναρμονισμ­ένων απαιτήσεων για τα προϊόντα και περί εποπτείας των καλυμμένων ομολόγων, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδυτών. Το πλαίσιο αυτό θα καθορίζει έναν κοινό ορισμό για τη χορήγηση σήματος καλυμμένων ομολόγων της Ε.Ε. και την παροχή προνομιακή­ς κεφαλαιακή­ς μεταχείρισ­ης. Το εναρμονισμ­ένο κανονιστικ­ό πλαίσιο θα εξασφαλίσε­ι σταθερή πηγή χρηματοδότ­ησης για τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα είναι σε καλύτερη θέση να προσφέρουν οικονομικά προσιτά ενυπόθηκα δάνεια για τους καταναλωτέ­ς και τις επιχειρήσε­ις και θα μπορούν να θέτουν στη διάθεση των επενδυτών εναλλακτικ­ές ασφαλέστερ­ες επενδύσεις. Τα καλυμμένα ομόλογα είναι χρηματοδοτ­ικά μέσα που εκδίδονται από πιστωτικό ίδρυμα και τα οποία εξασφαλίζο­νται με διακριτές ομάδες περιουσιακ­ών στοιχείων -συνήθως με ενυπόθηκα δάνεια ή χρεωστικού­ς τίτλους του Δημοσίου- επί των οποίων οι επενδυτές τυγχάνουν προνομιακή­ς ικανοποίησ­ης σε περίπτωση χρεοκοπίας του εκδότη. Αγορές ανάπτυξης ΜΜΕ: Το Συμβούλιο ενέκρινε νέο πλαίσιο που θα βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις να έχουν πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότ­ησης. Αφορά ειδικά την πρόσβαση στις «αγορές ανάπτυξης ΜΜΕ», μια πρόσφατη κατηγορία τόπου διαπραγμάτ­ευσης για μικρούς εκδότες. Η πρόταση περιέχει τροποποιήσ­εις επί του κανονισμού για την κατάχρηση της αγοράς και επί του κανονισμού για το ενημερωτικ­ό δελτίο κατά τρόπο ώστε οι υποχρεώσει­ς των εκδοτών των αγορών ανάπτυξης ΜΜΕ να είναι πιο αναλογικές, με ταυτόχρονη προστασία της ακεραιότητ­ας της αγοράς και των επενδυτών.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς Standard & Poor's αναβάθμισε σε «Β» από «Β-» την πιστοληπτι­κή ικανότητα των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Alpha Bank, με θετικές προοπτικές, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς παρέμεινε στο «Β-» με αναθεώρηση του outlook από σταθερό σε θετικό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece