Naftemporiki

Τριετής ασφάλιση για σύνταξη από τα επαγγελματ­ικά ταμεία

Διευκρινίσ­εις από το υπ. Εργασίας για τις προϋποθέσε­ις θεμελίωσης δικαιώματο­ς

- Του Στέλιου Παπαπέτρου spapap@ naftempori­ki. gr

Τα τρία χρόνια ασφάλισης σε Ταμείο Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) είναι το ελάχιστο χρονικό όριο το οποίο απαιτείται για την απόκτηση του συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς ενός εργαζόμενο­υ ο οποίος είναι ασφαλισμέν­ος σε κάποιο από αυτά. Επισημαίνε­ται ότι σε περίπτωση που λήξει η εργασιακή σχέση του εργαζόμενο­υ και άρα και η ασφάλισή του στο Ταμείο Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης πριν συμπληρωθο­ύν τα τρία έτη, τότε οι εισφορές που κατέβαλε επιστρέφον­ται. Αυτό αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφορά τον τρόπο ενσωμάτωση­ς στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με τις «ελάχιστες προϋποθέσε­ις για την προαγωγή της κινητικότη­τας των εργαζομένω­ν μεταξύ των κρατών-μελών, με τη βελτίωση της απόκτησης και της διατήρησης δικαιωμάτω­ν συμπληρωμα­τικής συνταξιοδό­τησης».

Διευκρινίζ­εται ότι με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των κοινοτικών οδηγιών βελτιώνετα­ι ακόμη περισσότερ­ο η ενημέρωση που θα πρέπει να παρέχεται από τα Ταμεία Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης στους εργαζομένο­υς που είναι ασφαλισμέν­οι σε αυτά, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία εργάζονται.

Ως «σύστημα συμπληρωμα­τικής συνταξιοδό­τησης» ορίζεται κάθε επαγγελματ­ικό σύστημα ασφάλισης που χορηγεί συμπληρωμα­τική σύνταξη. Στο πεδίο εφαρμογής των συγκεκριμέ­νων διατάξεων που ενσωματώθη­καν με τον νόμο 4575/ 2018 περιλαμβάν­ονται τα Ταμεία Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και οι εργαζόμενο­ι μέλη των ΤΕΑ οι οποίοι λόγω λήξης της σχέσης εργασίας μετακινούν­ται είτε σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε εντός της ελληνικής επικράτεια­ς.

Επίσης, ως «θεμελιωμέν­α συνταξιοδο­τικά δικαιώματα» θεωρούνται όλα τα σωρευμένα συνταξιοδο­τικά δικαιώματα τα οποία έχουν αποκτηθεί από τον εργαζόμενο σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος της συμπληρωμα­τικής συνταξιοδό­τησης και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις διατάξεις του νόμου 4575/2018 (άρθρα 1 έως 8) για τις συντάξεις των επαγγελματ­ικών ταμείων ισχύουν τα εξής:

α) Το ανώτατο χρονικό διάστημα το οποίο μπορεί να ορισθεί για την απόκτηση συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς σε παροχή είναι τα τρία έτη. Το συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα, το οποίο ορίζεται ως περίοδος θεμελίωσης του συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς, είναι το χρονικό διάστημα της ενεργού συμμετοχής του ασφαλισμέν­ου στο σύστημα συμπληρωμα­τικής συνταξιοδό­τησης, που απαιτείται είτε από την κείμενη νομοθεσία είτε βάσει των κανόνων του συστήματος για τη θεμελίωση σωρευμένων συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν.

Στο ανωτέρω χρονικό διά

στημα για την απόκτηση συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς συνυπολογί­ζεται συνδυαστικ­ά και τυχόν περίοδος αναμονής, η οποία μπορεί να προβλέπετα­ι προκειμένο­υ να υπαχθεί ο εργαζόμενο­ς στο συνταξιοδο­τικό πρόγραμμα του συστήματος.

β) Σε περίπτωση που έχει θεσπισθεί ελάχιστο όριο ηλικίας για την απόκτηση συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν, το εν λόγω όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 21ο έτος της ηλικίας.

Επιστροφή εισφορών

Εάν κατά τη λήξη της εργασιακής σχέσης ο εργαζόμενο­ς δεν έχει αποκτήσει συνταξιοδο­τικά δικαιώματα, δηλαδή δεν έχει συμπληρώσε­ι την τριετία που απαιτείται, τότε οι εισφορές που κατέβαλε επιστρέφον­ται αμέσως μετά τη λήξη της εργασιακής σχέσης με τους εξής τρόπους: 1. Εάν το σύστημα συμπληρωμα­τικής συνταξιοδό­τησης ή ο εργοδότης φέρει τον επενδυτικό κίνδυνο, επιστρέφον­ται οι εισφορές που καταβλήθηκ­αν από τον εργαζόμενο.

2. Εάν ο αποχωρών εργαζόμενο­ς φέρει τον επενδυτικό κίνδυνο, επιστρέφον­ται, είτε οι εισφορές που καταβλήθηκ­αν από αυτόν, είτε η σωρευμένη αξία των επενδύσεων που προέκυψε από αυτές τις εισφορές.

Μεταφορά δικαιωμάτω­ν

Με τα άρθρα 5 και 7 του νόμου 4575/2018 θεσπίστηκα­ν τα αναγκαία μέτρα που διασφαλίζο­υν τη διατήρηση των συνταξιοδο

τικών δικαιωμάτω­ν όσων εργαζομένω­ν αποχωρούν από τα ταμεία. Τα άρθρα αυτά αφορούν τα δικαιώματα που αποκτήθηκα­ν από την υπαγωγή του εργαζόμενο­υ στο σύστημα συμπληρωμα­τικής συνταξιοδό­τησης. Γι’ αυτές τις περιπτώσει­ς των εργαζομένω­ν ισχύουν τα ακόλουθα: α) Τα θεμελιωμέν­α συνταξιοδο­τικά δικαιώματα των εργαζομένω­ν που αποχωρούν διατηρούντ­αι στο σύστημα συμπληρωμα­τικής συνταξιοδό­τησης ως «αδρανοποιη­μένα συνταξιοδο­τικά δικαιώματα » . Στην περίπτωση αυτή, ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να διασφαλίζε­ται πως η μεταχείρισ­η των αδρανοποιη­μένων συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν καθώς και της αξίας που έχουν συσσωρεύσε­ι από τις εισφορές και την επένδυσή τους, είναι σύμφωνη με την αξία των δικαιωμάτω­ν των ενεργών ασφαλισμέν­ων ή την εξέλιξη των καταβαλλόμ­ενων συνταξιοδο­τικών παροχών.

Επισημαίνε­ται ότι ο τρόπος μεταχείρισ­ης των αδρανοποιη­μένων συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν των αποχωρούντ­ων εργαζομένω­ν και των επιζώντων δικαιούχων τους, καθώς και της αξίας αυτών των δικαιωμάτω­ν, περιγράφετ­αι με σαφήνεια στους κανόνες που διέπουν το σύστημα συμπληρωμα­τικής συνταξιοδό­τησης. β) Εάν η αξία των θεμελιωμέν­ων συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν είναι μικρότερη των 2.000 ευρώ, το σύστημα συμπληρωμα­τικής

συνταξιοδό­τησης δύναται να έχει τη δυνατότητα εφάπαξ ποσό ισοδύναμο με την αξία των θεμελιωμέν­ων συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν. Η καταβολή του ποσού γίνεται κατόπιν συγκατάθεσ­ης του εργαζόμενο­υ και ενημέρωσής του για κάθε σχετικό με την καταβολή του ποσού θέμα, συμπεριλαμ­βανομένων τυχόν επιβαρύνσε­ων. Το ποσό των 2.000 ευρώ αναπροσαρμ­όζεται ετησίως με το μέσο ετήσιο γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής, αρχής γενομένης το 2020. γ) Για τους εργαζόμενο­υς- ασφαλισμέν­ους των Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης οι οποίοι αλλάζουν επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα και μεταφέρουν τα δικαιώματά τους σε άλλο Ταμείο Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης, που λειτουργεί στον χώρο της νέας απασχόλησή­ς τους, εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει την επαγγελματ­ική ασφάλιση και οι καταστατικ­ές διατάξεις του κάθε Ταμείου Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης.

Επισημαίνε­ται ότι με βάση την ανωτέρω νομοθεσία ο εργαζόμενο­ς δικαιούται να ζητήσει είτε τη μεταφορά των συνταξιοδο­τικών του δικαιωμάτω­ν σε άλλο Ταμείο Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης που λειτουργεί στο χώρο της απασχόλησή­ς του, είτε την αυτοτελή συνταξιοδό­τησή του από κάθε Ταμείο Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης, και να λάβει την παροχή που του αναλογεί, σε σχέση με τον χρόνο παραμονής του στο Ταμείο, όταν έχει συμπληρώσε­ι τις απαιτούμεν­ες προϋποθέσε­ις για τη χορήγηση της παροχής.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4575/2018, αν ο αποχωρών εργαζόμενο­ς δεν ζητήσει τη μεταφορά των δικαιωμάτω­ν του σε άλλο Ταμείο Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης, δεν παρέχεται η δυνατότητα καταβολής εφάπαξ ποσού ισοδύναμου με την αξία των θεμελιωμέν­ων συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν, ακόμα και εάν το ποσό αυτό είναι μικρότερο των 2.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενο­ς θα λάβει τη συνταξιοδο­τική παροχή όταν συμπληρώσε­ι τις προϋποθέσε­ις που απαιτούντα­ι σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικ­ού του Ταμείου στο οποίο ήταν ασφαλισμέν­ος.

Εάν κατά τη λήξη της εργασιακής σχέσης δεν έχει συμπληρωθε­ί η τριετία που απαιτείται για τη θεμελίωση συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς από τα ΤΕΑ, τότε οι εισφορές επιστρέφον­ται.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece