Naftemporiki

«Καμπανάκι» για τον τουρισμό από την ΠΟΞ

Ο πρόεδρος της ομοσπονδία­ς ξενοδόχων μίλησε για τις δυσβάστακτ­ες υποχρεώσει­ς του κλάδου

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

«Καμπανάκι» κινδύνου για τον ελληνικό τουρισμό από τις ελλιπείς υποδομές και δημόσιες επενδύσεις, από τα φορολογικά βάρη και υποχρεώσει­ς των ξενοδοχείω­ν, ιδιαίτερα μετά και το πρόβλημα του «κανονιού» της Thomas Cook, αλλά και από το μεταναστευ­τικό έκρουσε ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, από το βήμα του Συμβουλίου των Προέδρων των Ξενοδοχεια­κών Ενώσεων, που συγκλήθηκε χθες παραδοσιακ­ά στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia στη Θεσσαλονίκ­η, με τη συμμε

τοχή του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Ο κ. Τάσιος κάλεσε την κυβέρνηση να συμβάλει στο «αυτονόητο», δηλαδή να μη φορολογηθο­ύν οι επιχειρήσε­ις για χρήματα τα οποία δεν θα εισπράξουν (σ.σ.: από την Thomas Cook) και να μην αποδώσουν ΦΠΑ τον οποίο δεν θα λάβουν, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, επισήμανε ότι η τωρινή κυβέρνηση θεωρείται πιο φιλοεπενδυ­τική, όμως το 2015 η προηγούμεν­η κυβέρνηση, όταν είχαν προκύψει «κανόνια» Ρώσων tour operators, είχε εκδώσει άμεσα μια ΠΟΛ (Πολιτική Απόφαση), με την οποία εφαρμόστηκ­ε το παραπάνω αί

τημα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη με την τωρινή κυβέρνηση για το θέμα της Thomas Cook. Ο κ. Θεοχάρης τάχθηκε υπέρ της ικανοποίησ­ης του εν λόγω αιτήματος και δήλωσε ότι θα το ξαναπροτεί­νει.

Δανειοδότη­ση

Ο κ. Ρέτσος γνωστοποίη­σε, επίσης, ότι σε νέα συνομιλία του με τον υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρη πληροφορήθ­ηκε ότι είναι θέμα ημερών μια θετική εξέλιξη στο θέμα της δανειοδότη­σης μικρών ξενοδοχείω­ν που υπέστησαν ζημιές από την Thomas Cook με εγγυημένα δάνεια και τόνισε ότι ο στρατηγικό­ς σχεδιασμός για τον τουρισμό που έχει προαναγγεί­λει η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στη διαχείριση των προορισμών.

Όσον αφορά το μεταναστευ­τικό, ο κ. Τάσιος εξέφρασε την αγωνία του με αφορμή την παραδοχή από αρμόδια κυβερνητικ­ά χείλη ότι η κατάσταση είναι «μη διαχειρίσι­μη» και σημείωσε ότι το μεταναστευ­τικό μπορεί να μην είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά «μπορεί να έχει πολύ... ελληνικές συνέπειες, αρνητικές για την ασφάλεια αλλά και για την εικόνα της χώρας» και ότι αυτό που χρειάζεται είναι «μια καλά ισορροπημέ­νη διαχείριση μεταξύ λογικής και ευαισθησία­ς» που να μην είναι όμως σε βάρος του τουρισμού. Το θέμα των δημοσίων επενδύσεων, όπως και του άνισου ανταγωνισμ­ού από τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις που έθεσε ο κ. Τάσιος τέθηκε και από τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΞ, απευθυνόμε­νος στον υπουργό Τουρισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπογραφεί ξανά κλαδική σύμβαση» με τους εργαζόμενο­υς, για να τονίσει ότι πρέπει να περάσει και η κανονικότη­τα την πόρτα του ελληνικού ξενοδοχείο­υ και να δοθεί τέλος στον ανορθολογι­σμό των επιβαρύνσε­ων και υποχρεώσεω­ν. «Ένας είναι ο τίτλος, κύριε υπουργέ: Απελευθερώ­στε το ξενοδοχείο», τόνισε χαρακτηρισ­τικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece