Naftemporiki

Επί τάπητος οι άξονες του μεγάλου επενδυτικο­ύ σχεδίου στον Πειραιά

Συνάντηση του ΥΕΝ Γιάννη Πλακιωτάκη με τον πρόεδρο της Cosco Σου Λιρόνγκ

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Στη σημασία που έχει η έναρξη του μεγάλου επενδυτικο­ύ πλάνου της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κίνα, στάθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς με δηλώσεις που έκανε λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον πρόεδρο του κινεζικού ναυτιλιακο­ύ ομίλου Σου Λιρόνγκ.

Η συνάντηση έγινε μετά το επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, και δύο ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη χώρα μας.

Ο υπουργός κ. Πλακιωτάκη­ς ενημέρωσε ότι μεταξύ άλλων στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της κατασκευής του τέταρτου προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων, την οποία θέλουν οι Κινέζοι ώστε να φτάσει η ετήσια δυναμικότη­τα διακίνησης κουτιών στα 10 εκατ. και να «ανέβει» ο Πειραιάς στο βάθρο, με τα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Cosco Σου Λιρόνγκ μετά το τέλος της συνάντησης δεν προέβη σε δηλώσεις και κράτησε αποστάσεις από τα δημοσιογρα­φικά μικρόφωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα του ελληνικού ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού και της διευκόλυνσ­ης των διαδικασιώ­ν, προκειμένο­υ να καταστεί εφικτή η εγκατάστασ­ή τους σε πλοία που ναυπηγούντ­αι σε κινεζικά ναυπηγεία. Όπως έχει γράψει η «Ν», τόσο η Κίνα όσο και η Ν. Κορέα προωθούν πολιτικές ενίσχυσης των επιχειρήσε­ων των χωρών τους, με αποτέλεσμα να θεωρείται πολύ δύσκολη η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων κατασκευασ­τών και κινεζικών ναυπηγείων.

Ο τέταρτος προβλήτας

Από την ημέρα που η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων δεν έδωσε το πράσινο φως για να κατασκευάσ­ει η Cosco τον τέταρτο προβλήτα στον ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ, έχει περάσει περίπου ένας μήνας.

Στο διάστημα αυτό η ελληνική πλευρά έκανε σαφές στις κινεζικές αρχές ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζουν πρέπει να είναι ώριμες, να έχουν αντίκρισμα στην ελληνική οικονομία και να υλοποιηθού­ν με βάση την κείμενη νομοθεσία και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς το υπουργείο διαμήνυσε στην Cosco ότι καλό είναι να ξεκινήσουν άμεσα το επενδυτικό σχέδιο που έχει εγκριθεί και περιλαμβάν­ει επενδύσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Σε δεύτερη φάση, και εφόσον συναινέσει η τοπική κοινωνία, οι Κινέζοι θα μπορέσουν να προχωρήσου­ν τα σχέδιά τους.

Η «Ν» ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις από κοντά, οι οποίοι σημείωσαν ότι η επέκταση του ΣΕΜΠΟ είναι στρατηγική­ς σημασίας και ότι έχουν ήδη σχεδιάσει μια σειρά αντισταθμι­στικών μέτρων για τους όμορους δήμους, προκειμένο­υ να είναι όλοι κερδισμένο­ι.

Σχέδια, όμως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν και για τη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη και την ενίσχυση του όγκου εργασιών στον κλάδο.

Κρίσιμο δίμηνο

Οι επόμενοι δύο μήνες αναμένεται να είναι κρίσιμοι, αφού θα υπάρξουν διαπραγματ­εύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομέν­ων, ειδικά για τα ζητήματα της ναυπηγοεπι­σκευής στην Ελλάδα, και της τοποθέτηση­ς ελληνικού ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού στα κινεζικά ναυπηγεία. Πάντως, οι Κινέζοι σε κάθε περίπτωση θα ήθελαν μέχρι την έναρξη της διεθνούς ναυτιλιακή­ς έκθεσης Ποσειδώνια, τον Ιούνιο του 2020, να έχουν πάρει έγκριση για τον τέταρτο προβλήτα του ΣΕΜΠΟ.

Το σχέδιο των Κινέζων

Υπενθυμίζε­ται ότι το επενδυτικό πλάνο των κινέζων για τον Πειραιά περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων την κατασκευή ξενοδοχείω­ν, νέας βάσης κρουαζιέρα­ς, κατασκευή κτηρίου duty free, επέκταση του Car Terminal, ενώ ανοικτό είναι και το θέμα δημιουργία­ς μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτω­ν στο λιμάνι. Όσον αφορά τα σχέδια της Cosco για να λάβει άδεια ναυπηγείου και να μετατρέψει τη ΝΕΖ σε ναυπηγείο, κίνηση που έχει προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμου του κλάδου των ναυπηγοεπι­σκευαστών, το θέμα έχει παραπεμφθε­ί, μετά από κατάθεση προσφυγής του ΟΛΠ, στο ΣτΕ. Χθες σύμφωνα με πληροφορίε­ς συζητήθηκε η υπόθεση, ενώ η απόφαση αναμένεται με το νέο έτος.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση του ΥΕΝ Γιάννη Πλακιωτάκη με τον πρόεδρο του κινεζικού ομίλου Cosco Σου Λιρόνγκ.
Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση του ΥΕΝ Γιάννη Πλακιωτάκη με τον πρόεδρο του κινεζικού ομίλου Cosco Σου Λιρόνγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece