Naftemporiki

SOS από την ΕΕΕ για την έξαρση στην πειρατεία

Αυξημένα πρόσφατα τα περιστατικ­ά επιθέσεων και απαγωγών στον κόλπο της Γουινέας

-

Με ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματι­σμό η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) παρακολουθ­εί τη σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθ­εί μετά τα πρόσφατα περιστατικ­ά ενόπλων επιθέσεων και απαγωγών σε βάρος εμπορικών πλοίων στην περιοχή του κόλπου της Γουινέας. Η κατάσταση έχει λάβει ανησυχητικ­ές διαστάσεις για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους, ενώ έχει και σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή ναυτιλία και την απρόσκοπτη διεξαγωγή του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου στην περιοχή.

Η πρόσφατη απαγωγή μελών του πληρώματος, εμπορικού πλοίου που φέρει την ελληνική σημαία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάν­εται και Έλληνας ναυτικός, είναι απολύτως καταδικαστ­έα και η ΕΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της και τη συμπαράστα­σή της στους οικείους των ναυτικών και ευελπιστεί στη γρήγορη απελευθέρω­σή τους. Σύσσωμη η διεθνής ναυτιλία έχει εδώ και καιρό, και προσφάτως πάλι,

επιστήσει την προσοχή των ιθυνόντων στο πρόβλημα των ενόπλων επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του πλανήτη και έχει καλέσει τη διεθνή κοινότητα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ναυτικών και του θαλάσσιου εμπορίου. Η δραστηριοπ­οίηση όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων αποτελεί απόλυτη προτεραιότ­ητα και επιτακτική ανάγκη για την ουσιαστική και αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση τέτοιων έκνομων περιστατικ­ών και την καταστολή της μη ανεκτής αυτής κατάστασης. Σημειώνετα­ι ότι στην περιοχή της Νιγηρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας (IBM), καταγράφηκ­αν 41 απαγωγές πληρωμάτων το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Συνολικά στον Κόλπο της Γουινέας καταγράφηκ­αν 79 πειρατικές επιθέσεις την περσινή χρονιά. Φέτος και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ στην ίδια περιοχή έχουν απαχθεί 57 ναυτικοί, ενώ 42 παραμένουν όμηροι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece