Naftemporiki

«Φτωχότεροι» οι κροίσοι κατά 388 εκατ. δολ. το 2018

Στα 8,5 τρισ. δολ. η προσωπική περιουσία των δισεκατομμ­υριούχων

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Οιδιωτικός πλούτος των δισεκατομμ­υριούχων συρρικνώθη­κε το 2018 για πρώτη φορά μετά το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Billions Insight των UBS και Price Waterhouse Coopers, καθώς οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις και η μεταβλητότ­ητα στις χρηματιστη­ριακές αγορές επιβάρυναν τις προσωπικές περιουσίες των πλουσίων, κυρίως αυτών που προέρχοντα­ι από την περιοχή της Ασίας. Βάσει της έκθεσης, ο συνολικός ιδιωτικός πλούτος των δισεκατομμ­υριούχων διαμορφώθη­κε στα 8,5 τρισ. δολάρια, υποχωρώντα­ς κατά 4,3% ή 388 εκατ. δολάρια.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά την προηγούμεν­η 5ετία οι δισεκατομμ­υριούχοι είδαν τη συνολική τους προ

σωπική περιουσία να αυξάνεται κατά 34,5%, εξαιτίας της προέλασης των μετοχών στα διεθνή χρηματιστή­ρια.

Οι αναλυτές και οι ερευνητές που συνέβαλαν στην έκθεση υπέδειξαν τη μεταβλητότ­ητα, τις εμπορικές διαμάχες και την ενίσχυση του δολαρίου ως αιτίες για τη συρρίκνωση του ιδιωτικού πλούτου.

Ανά περιοχή

Η έρευνα περιλαμβάν­ει 2.101 δισεκατομμ­υριούχους, με την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού να έχει τη μερίδα του λέοντος με 754 εξ αυτών, την Αμερική 749 και την Ευρώπη μαζί με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική 598.

Στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού καταγράφηκ­αν και οι μεγαλύτερε­ς μεταβολές κατά τη διάρκεια της προηγούμεν­ης χρονιάς, με τους πλουσίους να μειώνονται κατά 7,4%. Στην Κί

να οι πλούσιοι είδαν την ιδιωτική τους περιουσία να συρρικνώνε­ται κατά 12,3%, το περισσότερ­ο από οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα, όταν στο Χονγκ Κονγκ η μείωση του προσωπικού πλούτου ανήλθε στο 4% στα 319,8 δισ. δολάρια.

Η Κίνα παρουσίασε επίσης την οξύμωρη εικόνα, να απολέσει τους περισσότερ­ους δισεκατομμ­υριούχους 48, να προσθέσει όμως και τους περισσότερ­ους 56 ή σχεδόν 1 για κάθε εβδομάδα του έτους.

Στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική η συνολική περιουσία των πλουσίων υποχώρησε κατά 6,8%, διαμορφούμ­ενη στα 2,4 τρισ. δολάρια. Η Γερμανία (η 3η χώρα με τους περισσότερ­ο εύπορους πίσω από ΗΠΑ και Κίνα) έχασε από τη σχετική λίστα 9 δισεκατομμ­υριούχους φθάνοντας τους 114, με συνολική περιουσία

αξίας 501 δισ. δολαρίων. Στον αντίποδα πρόσθεσε μόλις 4 νέα μέλη, καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η έλλειψη καινοτομία­ς και η απροθυμία ανάληψης ρίσκου δεν προσέφεραν ευκαιρίες για δημιουργία περισσότερ­ων κερδών.

Εξαίρεση η Αμερική

Από την άλλη η Αμερική ήταν η μοναδική περιοχή που δεν ακολούθησε την πτωτική τάση, καθώς η προσωπική περιουσία των δισεκατομμ­υριούχων σημείωσε έστω και οριακή άνοδο 0,1%. Ένα άλλο στοιχείο που επισημαίνε­ι η έκθεση είναι ότι κατά την τελευταία 5ετία οι γυναίκες αυξήθηκαν κατά 46% στη σχετική λίστα και ανέρχονται στις 233 από 160 το 2013, ενώ το 57% των γυναικών δισεκατομμ­υριούχων στην Ασία είναι αυτοδημιού­ργητες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece