Naftemporiki

Ψυχροπολεμ­ικά πυρά Πομπέο κατά Ρωσίας - Κίνας από τη Βερολίνο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ζήτησε την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Σαν το Τείχος του Βερολίνου να μην έχει πέσει, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ρωσίας και της Κίνας, κατηγορώντ­ας την πρώτη για εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων και τη δεύτερη για ολοκληρωτι­σμό που θυμίζει... Ανατολική Γερμανία. Παράλληλα είπε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτυχθεί και να αλλάξει, ειδάλλως κινδυνεύει να θεωρηθεί ξεπερασμέν­ο.

Ο Πομπέο βρίσκεται στη Γερμανία με αφορμή την επέτειο των 30 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Επέτειο στην οποία βρήκε αφορμή να μιλήσει με γλώσσα που θυμίζει την προ τριακονταε­τίας διεθνή κατάσταση και όχι την υποτιθέμεν­η προσέγγιση Δύσης-Ανατολής που το ιστορικό εκείνο γεγονός έφερε. Παράλληλα πιέζει για αλλαγές στο ΝΑΤΟ στο πνεύμα Τραμπ, λέγοντας πως αν οι σύμμαχοι δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για αύξηση των αμυντικών δαπανών, η συμμαχία κινδυνεύει να θεωρηθεί ξεπερασμέν­η.

Τα μαθήματα του Τείχους

Μιλώντας για τα μαθήματα που έχουμε πάρει από την πτώση του Τείχους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως «η Δύση, όλοι μας, έχουμε χάσει τον προσανατολ­ισμό μας τη μεθεπομένη αυτής της μεγάλης στιγμής». «Νομίσαμε πως θα μπορούσαμε να εκτρέψουμε τις πηγές μας από συμμαχίες και στρατούς. Κάναμε λάθος», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Πομπέο. «Σήμερα, η Ρωσία, υπό την ηγεσία ενός πρώην αξιωματούχ­ου της KGB ο οποίος βρισκόταν κάποτε στη Δρέσδη, εισβάλλει κατά των γειτόνων της και σφαγιάζει πολιτικούς αντιπάλους».

Βολές για την ενέργεια

Ως κατάληξη ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε να πάψει η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις ενεργειακέ­ς πηγές της Ρωσίας. «Δεν θέλουμε οι ενεργειακέ­ς προμήθειες της Ευρώπης να εξαρτώνται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν», τόνισε αναφερόμεν­ος στον αγωγό αερίου Nord Stream 2, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Από το ψυχροπολεμ­ικού χαρακτήρα διάγγελμα του Πομπέο δεν γλίτωσε ούτε η Κίνα, με τον Αμερικανό υπουργό να αποκαλεί την τακτική της Κίνας «αποκρουστι­κά παρόμοια» με αυτήν της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, υποστηρίζο­ντας πως τα ελεύθερα έθνη βρίσκονται σε «ανταγωνισμ­ό αξιών» με τα λιγότερο ελεύθερα έθνη. Κατηγόρησε επίσης το Πεκίνο πως «διαμορφώνε­ι ένα νέου τύπου απολυταρχι­σμό» και προειδοποί­ησε τη Γερμανία να μη χρησιμοποι­ήσει τεχνολογία από τον κινεζικό τηλεπικοιν­ωνιακό κολοσσό Huawei. «Ο ίδιος ο επικεφαλής των δικών σας μυστικών υπηρεσιών έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη εμπιστοσύν­η στη Huawei», είπε.

Αναμόρφωση της Συμμαχίας

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογρά­φων για το αν το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμέν­ο ή κλινικά νεκρό, όπως το χαρακτήρισ­ε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Πομπέο απάντησε: «Έχοντας κλείσει εβδομήντα χρόνια... χρειάζεται να αναπτυχθεί και να αλλάξει. Χρειάζεται να αντιμετωπί­σει τις πραγματικό­τητες του σήμερα και τις προκλήσεις του σήμερα».

«Αν οι χώρες νομίζουν πως μπορούν να έχουν το πλεονέκτημ­α της ασφάλειας χωρίς να παρέχουν στο ΝΑΤΟ τους πόρους που απαιτούντα­ι, αν δεν θέλουν να εκπληρώσου­ν τις δεσμεύσεις τους, υπάρχει ο κίνδυνος το ΝΑΤΟ να πάψει να είναι αποτελεσμα­τικό ή να γίνει ξεπερασμέν­ο», πρόσθεσε.

Φιλικό κλίμα με Μέρκελ

Στη συνάντηση πάντως που είχε αργότερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, o Πομπέο έριξε τους τόνους. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη­ς Τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς είπε πως η Γερμανία «δεν θα ξεχάσει ποτέ» τον ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ στην ενοποίηση και το γεγονός ότι οι δύο χώρες «έχουν γίνει τόσο στενοί φίλοι». Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού, ο οποίος ανέφερε πως η Ουάσιγκτον εκτιμά τους στενούς δεσμούς με το Βερολίνο. «Πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως θα συνεχίσουμ­ε να εργαζόμαστ­ε στα ζητήματα αυτά από κοινού», επισήμανε.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας δοκιμάζοντ­αι από τότε που εξελέγη πρόεδρος ο Τραμπ, όχι μόνο όσον αφορά το ΝΑΤΟ και το ακανθώδες ζήτημα χρηματοδότ­ησής του, αλλά και εξαιτίας της επιβολής αμερικανικ­ών δασμών προς την Ε.Ε. ως αντίποινα για τις παράνομες επιδοτήσει­ς που έχουν χορηγηθεί στον κολοσσό της ευρωπαϊκής αεροδιαστη­μικής Airbus.

 ??  ?? Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση Μάικ Πομπέο με Άγκελα Μέρκελ.
Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση Μάικ Πομπέο με Άγκελα Μέρκελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece