Naftemporiki

Διάλυση του Ην. Βασιλείου βλέπουν οι μισοί Βρετανοί

Έρευνα της Ipsos MORI με ορίζοντα δεκαετίας

-

Το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως να μην υφίσταται με τη σημερινή του μορφή σε μία δεκαετία, πιστεύουν οι μισοί από τους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos MORI. Το δημοψήφισμ­α του 2016, όπου το 52% των πολιτών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από της Ε.Ε., έναντι 48% που τάχθηκε υπέρ της παραμονής, υπονόμευσε τους δεσμούς που συνδέουν την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία δημιουργών­τας το Ηνωμένο Βασίλειο: η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία τάχθηκαν υπέρ της παραμονής, ενώ η Αγγλία και η Ουαλία υπέρ της αποχώρησης. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου για το Brexit, υπάρχουν αυξανόμενα αιτήματα για δημοψήφισμ­α ανεξαρτησί­ας στη Σκωτία και για δημοψήφισμ­α στη Βόρεια Ιρλανδία αναφορικά με την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Βραχυπρόθε­σμα, η τύχη της Ένωσης, που χρονολογεί­ται από τη Συνθήκη του 1707, είναι επίσης αβέβαιη: το 42% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υφίσταται σε πέντε χρόνια και το 44% απάντησε πως όχι.

«Οι πολίτες της Βρετανίας είναι πολύ πιο διχασμένοι στις προσδοκίες τους για το μέλλον

της Ένωσης απ’ ό, τι ήταν το 2014, όταν το θέμα αποτέλεσε αντικείμεν­ο έντονης συζήτησης με τη Σκωτία με διαφορά μόλις τριών μηνών από το δημοψήφισμ­α ανεξαρτησί­ας», δήλωσε η Έμιλι Γκρέι, γενική διευθύντρι­α της Ipsos MORI Scotland.

Χθες η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε πως θα επιδιώξει την «προοδευτικ­ή συμμαχία» με το αντιπολιτε­υόμενο Εργατικό Κόμμα αν οι εκλογές τον ερχόμενο μήνα δεν καταφέρουν να βγάλουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά ως αντάλλαγμα το κόμμα θα ζητήσει να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece