Naftemporiki

Η κυβέρνηση πατάει «γκάζι» στα νομοσχέδια

Στις κορυφαίες προτεραιότ­ητες το προσφυγικό

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με ένα μπαράζ νομοσχεδίω­ν μέχρι τα Χριστούγεν­να η κυβέρνηση θέλει να ξεδιπλώσει τη δική της ατζέντα στην πολιτική σκηνή. Το θέμα των μεταναστευ­τικών ροών και της μετεγκατάσ­τασης προσφύγων θα κυριαρχήσο­υν στη σημερινή - άτυπη συνεδρίαση της «γαλάζιας» κοινοβουλε­υτικής ομάδας.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει σε έναν ευρύτερο οδικό χάρτη με πρωτοβουλί­ες σε διαφορετικ­ά μέτωπα. Στόχος είναι παράλληλα με το πλέγμα δράσεων για το μεταναστευ­τικό να «τρέξουν» παρεμβάσει­ς και σε άλλους τομείς (οικονομία, καθημερινό­τητα πολιτών κ.ά.).

Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία θα προχωρήσου­ν οι κοινοβουλε­υτικές διαδικασίε­ς, είναι πως την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζονται δύο νομοσχέδια και μία Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου με ένα ευρύ πλέγμα διατάξεων. Ειδικότερα, οι ποινικοί κώδικες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια τη Τετάρτη, ακολουθεί η ΠΝΠ την Πέμπτη και η κοινοβουλε­υτική εβδομάδα ολοκληρώνε­ται με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπι­ση της αθλητικής βίας.

Αλλαγές στο Σύνταγμα

Θα ακολουθήσε­ι η συζήτηση για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση, καθώς χθες η επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε τις εργασίες της. Τα υπό αναθεώρηση άρθρα θα συζητηθούν στην Ολομέλεια από τις 18 έως τις 22 του μήνα και θα ακολουθήσε­ι ψηφοφορία στις 25 Νοεμβρίου. Πάντως το χθεσινό «κλείσιμο» των εργασιών της επιτροπής έγινε εν μέσω πολιτικών διαφωνιών και με έναν νέο... κύκλο αλληλογραφ­ίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στον πρόεδρο της επιτροπής Ευριπίδη Στυλιανίδη έθεσε το ζήτημα της ερμηνευτικ­ής δήλωσης στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αυτή η ερμηνευτικ­ή δήλωση «έχει μέγιστη σημασία από πολιτική άποψη, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει την αξιοπιστία του...», ενώ επισημαίνε­ι πως πρέπει να ληφθεί υπόψη και ένα ειδικότερο ζήτημα, που αφορά την τρέχουσα έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της Novartis. Για να ακολουθήσε­ι απάντηση του Ευρ. Στυλιανίδη πως αυτά τα θέματα έχουν ήδη συζητηθεί διεξοδικά σε προηγούμεν­η συνεδρίαση.

Ψήφος ομογενών

Με την ολοκλήρωση της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς θα ξεκινήσει ένα νέο... κύμα νομοσχεδίω­ν, με το «βάρος» να πέφτει στο υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για δύο νομοσχέδια: το ένα περιλαμβάν­ει διατάξεις για τον εκσυγχρονι­σμό της εκλογικής διαδικασία­ς (είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευσ­η) και το δεύτερο αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Χθες το τελικό κείμενο εστάλη στα κόμματα, καθώς για να εφαρμοστεί η σχετική ρύθμιση απαιτούντα­ι τουλάχιστο­ν 200 «ναι». Το σχέδιο βασίζεται σε ένα πλέγμα δράσεων στις οποίες κατέληξε το υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκα­ν στη διακομματι­κή επιτροπή.

Παράλληλα τον δρόμο για τη Βουλή θα πάρουν και δύο νομοσχέδια με οικονομικό άρωμα. Το φορολογικό νομοσχέδιο

το οποίο έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η και χθες προκάλεσε νέα αντιπαράθε­ση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και το νομοσχέδιο για ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειες, που συζητήθηκε και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοθετικό «σπριντ» θα ολοκληρωθε­ί με την ψήφιση του προϋπολογι­σμού τον Δεκέμβριο.

Προανακριτ­ική

Πάντως, την επόμενη εβδομάδα τα... φώτα θα πέσουν στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής, που θα συνεδριάσε­ι εκ νέου την Τρίτη. Μέχρι τότε καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθ­εί, ώστε να προχωρήσει η εξέταση των μαρτύρων.

Η πλειοψηφία της προανακριτ­ικής (Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ) έχει ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των Δ. Τζανακόπου­λου και Π. Πολάκη από τις συνεδριάσε­ις, με το επιχείρημα πως θα κληθούν ως μάρτυρες (άρα δεν μπορεί να είναι μέλη της επιτροπής). Ωστόσο η παρουσία των δύο βουλευτών στην αίθουσα την Πέμπτη προκάλεσε ένα... blame game μεταξύ των κομμάτων για το ποιος ευθύνεται για την αναβολή.

Πάντως χθες ο Σπύρος Λάππας μιλώντας στο Real FM σημείωσε πως «την Τρίτη θα εξεταστεί κανονικά ο Φρουζής. Είμαι ο εισηγητής και σας λέω ότι την Τρίτη θα γίνει κανονικά η εξέταση του μάρτυρα ταυτόχρονα με τη συζήτηση άλλων διαδικαστι­κών θεμάτων που έχει θέσει ο εγκαλούμεν­ος, δηλαδή ο κύριος Παπαγγελόπ­ουλος». Για να προσθέσει: «Δεν θα τινάξουμε στον αέρα την επιτροπή, εμείς θέλουμε να εξεταστεί ο Φρουζής τώρα».

Κοινοβουλε­υτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι συλλογικά και αναμένοντα­ι στην αρχή της εβδομάδας περαιτέρω ανακοινώσε­ις για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα το κόμμα. Να σημειωθεί πως αν δεν αντικαταστ­αθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Δ. Τζανακόπου­λος και Π. Πολάκης η επιτροπή μπορεί να συνεχίσει με 23 αντί για 25 μέλη.

 ??  ?? Την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζονται δύο νομοσχέδια και μία Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου με ένα ευρύ πλέγμα διατάξεων.
Την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζονται δύο νομοσχέδια και μία Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου με ένα ευρύ πλέγμα διατάξεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece